Hogyan vitatkozzunk a gyerekeinkkel?

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

Normális dolog, ha sok a vita a családunkban, sokat vitatkozunk a gyerekeinkkel?

A szülők és gyerekek közti viták, veszekedések elkerülhetetlenek egy család életében. Ha ezek nincsenek meg, akkor valószínűleg a problémák, a családi ügyek a szőnyeg alá vannak söpörve, nincsenek megbeszélve, kibeszélve. Az a jó, ha a gyerekek is szabadon nyilváníthatják ki a véleményüket, még akkor is, ha az nem egyezik a szülőkével.

Ettől függetlenül, próbáljuk meg a viták számát csökkenteni, azok veszekedéssé fajulását lehetőleg a lehető legkevesebbre szorítani – az alábbiakban szedtük össze, hogyan tehetjük ezt meg a legegyszerűbben.

– Válasszuk ki azokat az ügyeket, melyekért érdemes csatába menni. Vannak dolgok, amiket nem engedhetünk el, de sok olyan apró dolog van, amiért nem érdemes harcolni, többet érünk el vele, ha engedünk. Például, ha a csemeténk aznap nem az általunk kiválasztott cipőben szeretne menni óvodába, hanem a kopott, de általa imádottban, akkor talán érdemes ebben engedni, s ennél fontosabb ügyekben csatába szállni.

– Legyünk nyitottak, hagyjuk néha a gyerekünket nyerni. Hagyjuk, hogy meggyőzzön minket, s ezt tudassuk is vele, hogy értékeltük a szempontjait és engedtünk. Így tudni fogja, hogy érveléssel, kommunikációval megoldhatók a konfliktusok, s ő is lehet a győztes.

– Legyenek meg a vita szabályai. Amíg egy vita bizonyos kereteken belül marad, addig az elfogadható, produktív formája a kommunikációnak. Amíg tiszteletteljes, megoldáskereső és kontrol alatt van, addig mehet, de amint személyeskedésbe, csúfolódásba csap át, vagy emeltebb hangvételűvé válik, azonnal le kell állítani. Sosem szabad kinevetni a gyereket, bármilyen komikusan is hangzik az érvelése, mert ezzel nevetségesnek érzi magát és azt, amit mond!

– Visszatérő nézeteltéréseknél próbáljuk megtalálni azok gyökerét. Gondoljuk át, miért vitatkozunk állandóan azon a dolgon a gyermekünkkel és próbáljuk azokat megelőzni. Például ha hisztizni kezd minden este az altatásnál, lehet, hogy csak több figyelmet szeretne, vagy egy kicsit tovább szeretne fenn maradni. Mindenképpen vonjuk be a gyereket a probléma okának felderítésébe és megoldásába!

Végül sose felejtsük el, hogy a gyerekek a szüleik példáját követik, őket figyelve tanulják meg, hogyan kezeljék a vitáikat, nézeteltéréseiket. Ha produktívan, a megoldást keresve, tisztelettel vitatkozol a partnereddel, a gyerekeid látni fogják, hogy ez működik, s ők is igyekeznek így tenni a mindennapjaikban, amikor vitás helyzetekbe kerülnek.

Forrás: healthychildren.org

Recent Posts

Start typing and press Enter to search