Ha nyűgös a baba…

 In Csecsemők és újszülöttek

baba sír
Ne ijedj meg, ha a csecsemő sír, legtöbb esetben ez normális. Lehet azért nyűgös, mert éhes, fáradt, vagy pelenkacserére vár. Hallhattunk már szülőktől a babák sírógörcseiről és más hasonló megnyílvánulásairól – ezek a baba fejlődési szakaszainak velejárói.

Vannak szülők, akik nincsenek megszokva az ilyen viselkedéssel. Néha sokként élik meg, hogy a gyermek már nem olyan nyugodt és csendes, mint amikor megszületett.

Az első hónapok után a gyermekben kezdenek tudatosulni a környezeti elemek és nem mindig érzi kényelmesen magát ott, ahol van.

Ha gyermeked nem tud örülni a boldog perceknek, az etetésnek, a játékoknak, ne aggódj, legtöbb esetben ez még nem vészhelyzet, viszont tenned kell valamit, hiszen a gyermek nem érzi jól magát környezetében.

A sírógörcsök, dühkitörések általában napközben jelentkeznek, többnyire a baba 6 hónapos kora előtt. Ilyenkor gondolkozz el, vajon nem lehet éhes, nem érezheti-e magát rosszul vagy nem unatkozik? Esetleg pelenkacserére vár, vagy elérkezett az etetés ideje? Nem kell büfiznie? Lehet, nincs semmi baja, csak fel akarja hívni magára a figyelmet. Ilyenkor rakd a kiságyba és hagyd, hogy pihenjen egy kicsit. Ne hidd azt, hogy ez a viselkedés szokatlan a csecsemőknél! A baba így kommunikál ebben a korban, semmi több!

A súlyosabb problémák jelei

Ennek ellenére, ha a babánál gyakran jelentkeznek ezek a rohamok, és úgy látod, nem tud megnyugodni, lehetséges, hogy valamilyen komolyabb idegrendszeri problémától szenved. Ezek a görcsök azt is jelezhetik, hogy valami nincs rendben a baba fejlődésével.

A szülőnek meg kell próbálnia kideríteni gyermeke viselkedésének okát. Ha hasfájós a baba  és bélgörcsök gyötrik, naponta akár több órát is sírhat. Ilyenkor úgy látszik, mintha fájdalmai lennének.

Az idegrendszeri gondokkal küszködő gyerekek lehetnek nagyon érzékenyek vagy éppen ellenkezőleg, kevésbé érzékenyek bizonyos ösztönzésekre. Nehezen tudnak lenyugodni, nehezen viselik a változásokat, és nehezen szabályozzák az alvási ciklust. Nem mindig örülnek, ha megölelik, zavarja őket a túl hangos zene vagy a túl erős fény, nem reagálnak az élénk színekre vagy bizonyos hangokra.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search