Hogyan cseréljük ki a kisbaba pelenkáját?

 In Csecsemők és újszülöttek


Moss kezet, és tedd kezed ügyébe a következő dolgokat, amleyek szükségesek lesznek pelenkázás során úgy, hogy azok megfelelő távolságra legyenek kisbabádtól:

egy új pelenka: ha mosható szövetpelenkát használsz, szükséged lesz egy összefogó pántra vagy biztosítótűre és egy vízhatlan pelenkavédőre is.
a kisbaba fürdetéséhez szükséges kellékek: nedves törlőkendő, vagy ha a kisbabád még nincs egyhónapos, esetleg kiütések vannak a bőrén, készíts vattagolyókat és langyos vizet a mosdatáshoz, valamint egy kisebb száraz törölközöt.
babapopsi krém: A pelenka által okozott kiütések eltüntetéséhez (lehetőleg olyan krémet válassz, melyben cink-oxid van)
kukorica-keményítő alapú púder: előbb tegyél a kezedre a púderből és úgy kend rá a bőrére, ne a kisbabára szórd egyenesen, nehogy belélegezze.

Pelenkacserével kapcsolatos tanácsok

• Varázsold a pelenkacserét egy vicces pillanattá, beszélj a kisbabádhoz vagy énekelj neki, de egy lágy zenével vagy játékkal is lekötheted a figyelmét ez időre.
• Míg leszárad a köldökcsonk, figyelj arra, hogy mindig szabadon maradjon az a rész, és a pelenkát alatta kösd meg, hogy levegőzhessen és ne érje nedvesség.
• Ha műanyag borítású, eldobható pelenkát használsz tekerd fel, majd kösd össze, és dobd bele egy műanyagzacskóba. A mosható pelenkákat egy jól lefedett vödörben tárold a mosásig. Válassz olyan vödröt, melynek lezárható a teteje, hogy a kisbabád ne tudja kinyitni azt.
• Miután kicserélted a pelenkát, moss kezet vízzel és szappanal!

Pelenkacsere lépésről lépésre

1. Győződj meg róla, hogy kisbabád biztonságban van a pelenkázó asztalon. Egy pillanatra se hagyd magára a gyereket!

2. Miután kinyitottad a pelenkát, előről hátrafele történő mozdulatokkal próbáld meg letörölni a széklet nagyobb részét. Ezt követően töröld le a vizeletet is, majd egy nedves törlőkendő vagy vizes vatta segítségével töröld át még egyszer a baba popsiját. Ha vizes vattát használtál, töröld át a kisbaba testét egy száraz törölközővel. Ha kisfiadnak van, ajánlott egy pelenkát a pénisze elé tartani és lefele irányitani azt, hogy ne vizeljen rá a ruhájára.

3. Tegyél tiszta pelenkát. Ha szövetpelenkát használsz, bizonyára ezek előre össze vannak hajtogatva, és használatra készen állnak, de előfordulhat, hogy még jobban össze kell hajtanod, míg nő egy kicsit a kisbabád. (A plusz anyagot fiúk esetében elől kell hagyni, míg a lányok esetében hátul). Úgy hajtsd össze a pelenkát, hogy felső széle igazodjon a derekához.

4. A pelenka első részét tedd át a kisbaba lábai között, tarsd ott, míg a többi részt is odahajtod a közepéhez, és összefogod egy akasztóval vagy biztosítótűvel.

5. Ezt követően húzz rá egy vízhatlan nadrágot a pelenkára, de mindig figyelj arra, hogy ne szorítson túlságosan, hogy ne irritálja a baba bőrét.

6.
Az egyszer használatos pelenka esetében helyezd a pelenkát a ragasztósávokkal kifelé, tedd a kisbaba alá úgy, hogy a felső rész a derekáig érjen. Az első részt húzd át a lábai között és simítsd a hasára. Ezt követően, a ragasztószalagok segítségével fixáld a pelenkát a kisbaba derekához. (Figyelj oda arra, hogy a ragasztószalag ne érje a kisbaba bőrét). A baba kényelmesen kell érezze magát a pelenkában, anélkül, hogy az szorítaná.

7. Miután sikerült kicserélni a pelenkát, óvatosan felveheted a babát a pelenkázóról.

Jótanácsok arra az esetre, ha a kisbaba bőre irritálódik a pelenkától

A pelenka által okozott kiütések megelőzhetők, hogy a kisbaba bőre száraz és tiszta maradhasson. Ha mégis piros, apró foltok, gyulladásos tünetek vagy gennyes foltok jelennek meg a kisbaba popsiján, kövesd a következő tanácsokat:

• Az irritált bőr első jelére kezdj el cink-oxid alapú krémet használni. Miután kicserélted a pelenkáját és megfürdetted, kend be ezzel a baba bőrét.

• Hagyd szabadon a baba popsiját, amikor csak lehet, hogy szellőzzön a bőre.

• Használj minél kevesebb olyan anyagot, ami irritációt okozhat a kisbaba popsiján. Naponta csak egyszer használj szappant és a nedves törlők használatát is kerüld, míg elmúlnak a kiütések. Fürdetés után mindig töröld szárazra a kisbaba bőrét.

• Elgondolkodhatsz azon, hogy pelenkafajtát cserélsz, míg elmúlnak a kiütések, mondjuk egyszerhasználatosról textílpelenkára váltasz, vagy fordítva. Ha egyszerhasználatos vagy műanyag kisnadrágot használsz, bizonyosodj meg arról, hogy a pelenka jól levegőzik.

• Ha egy-két napon belül nem tűnnének el az irritált bőr jelei vagy a kiütések, fordulj szakorvoshoz a problémával!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search