Amikor piros a babapopsi

 In Egészség és életmód

„Mint a babapopsi” szoktuk mondani, ha valakinek különösen egészséges, hamvas, bársonyos a bőre. Azonban nem mindig sikerül ezt az ideális állapotot fenntartani: a leggondosabb ápolás ellenére is előfordul, hogy kivörösödött, gyulladt, hólyagos, nedvedző felületek jelennek meg a  pelenkával fedett testrészeken. Mielőtt a családtagok egymást hibáztatnák, nézzük, milyen okai lehetnek!

A leggyakoribb csecsemőkori bőrprobléma az ún. pelenkadermatitisz, az irritatív bőrgyulladás, amelyet 1905-ben egy francia orvos írt le először. A babák vékony, érzékeny bőrét a széklettől, vizelettől nedves pelenka dörzsölése, a székletben lévő baktériumok, és a vízhatlan pelenka párás, zárt melege egyaránt irritálhatja. A helyi bőrgyulladás tünetei a kis piros kiütésektől, hólyagocskáktól az egybefüggő, hámló, vörös, nedvedző, sebes felületig is terjedhetnek. A dermatitisz súlyossága függ a baba bőrének érzékenységétől, állapotától, hiszen az eleve száraz, atópiás, vagy korábbi sérüléstől nem teljesen gyógyult bőr sérülékenyebb. Nem mindegy az sem, mit eszik a baba, milyen állagú a széklete (a hasmenéses, híg széklet savasabb, irritálóbb), és sokat számít, hogy a bőr mennyi ideig érintkezik a lúgos kémhatású vizelettől nedves felülettel, milyen gyakran váltják a pelenkát.  Legtöbbször a dörzsölésnek kitett domború felületeken, például a fenékrészen jelenik meg a bőrgyulladás, de ha nem kezelik, akkor a hajlatokban és a nemi szervek környékén is begyulladhat a meleg nedvesség miatt felázott bőr.

Allergia is előfordulhat

Az irritatív bőrgyulladás kialakulhat valamilyen antigénnel (immunválaszt kiváltó anyaggal) való érintkezés után is. Az allergén anyag lehet például a kicsi ruhájában, ágyneműjében maradt tisztítószer, fertőtlenítőszer, más vegyszer, kozmetikum stb. maradványa, a pelenka gumis része, illatosítóanyaga, vagy gyógyszer, növényi eredetű anyag is. Az allergiás bőrgyulladás az allergénnel való érintkezés után, az ún. túlérzékenyítő fázist követően jelenik meg bőrkiütés formájában. Ezután a kicsi szervezete már emlékezni fog az allergénre, és az újbóli találkozás után rövid idővel megjelennek a bőrtünetek.

Ritkább, egyéb okok

A pelenka alatti bőr kivörösödését egyéb okok is okozhatják: így például gombás vagy rühes fertőzés, pikkelysömör, ekcéma, ótvar is kialakulhat, előfordulhat a cinkhiány tüneteként is, és szerencsére ritkán, de jelezhet rosszindulatú folyamatot is. Gombás (többnyire Candida albicans) fertőzésre kell gondolni például, ha a csecsemő szájpenésztől is szenved, és számolni kell a fertőzés nagyobb veszélyével akkor is, ha antibiotikum-kezelésben részesült.

Mindenesetre, ha a bőrtünetek makacsnak bizonyulnak, a szokásos kezelésre nem múlnak el, érdemes szakorvosi segítséget kérni.


A mosható vagy az eldobható pelenka védi jobban a baba bőrét?

Bár az elkötelezett természetvédők mostanában újra felfedezték a mosható textilpelenkát, takarékosabbnak, környezetkímélőbbnek tartva azt az eldobhatóknál, a csecsemők valószínűleg inkább ez utóbbiakra szavaznának. A hagyományos pelenkák használata során ugyanis sokkal tovább érintkezik a bőr a nedves textillel, a külső műanyag bugyi vagy vízhatlan burok pedig szellőzés nélküli dunsztba zárja, így a pelenkadermatitisz is gyakrabban fordul elő. Ezzel szemben a legtöbb modern eldobható pelenka vagy bugyi olyan belső maggal van ellátva, amely magába szívja és zárja a nedvességet, így az kevésbé irritálja a bőrt. (Ez annyira így van, hogy egyes szülők szerint a kisgyerekek manapság később lesznek szobatiszták, mert túlságosan kényelmes számukra a száraz hatású pelus, nem ösztönzi őket a bili használatára semmi.)

Akár a mosható-vasalható, hagyományos, akár az eldobható pelenka használata mellett döntenek, a tisztába tétel gyakoriságát a széklet és vizeletürítéshez kell igazítani, hogy a lehető legkevesebb ideig érintkezzen a bőre a nedves felülettel.

Kencék, krémek, praktikák

Drogériákban, patikákban vény nélkül is számos krémet lehet kapni a popsi ápolásához, és az esetleg begyulladt bőr kezeléséhez is. Ezek általában szárító, bőrösszehúzó, vízlepergető, hámosító hatóanyagokat, cink-oxidot, Pantenolt, A-és D-vitamint  tartalmaznak, a vivőanyaguk pedig vazelin, paraffin, természetes eredetű olaj vagy viasz lehet. Ha az ilyen szerek használata mellett nem javul a baba bőrének állapota, akkor orvosi segítséget kell kérni, aki gyulladáscsökkentő szteroidos kenőcs alkalmazását is ajánlhatja. A megelőzéshez a napi gondozás során a legfontosabb a pelenka gyakori váltása, hogy minél kevesebbet érintkezzen a nedves, széklettel szennyezett felülettel. A popsi letisztításához legegyszerűbb a langyos vízzel való lemosása, vizes vagy babaolajos vattával, tisztítókendővel való letörlése. Ha a kicsi bőre problémás, érzékeny, akkor jobb kerülni minden illatosított vagy alkoholos terméket, babasampont, szappant,  krémet, hintőport vagy tisztítókendőt is. A fürdetéshez a gyógyszertárban kapható mosdókrém  tökéletesen elég. A fertőtlenítő szerek erősen szárító hatásúak, irritációt is okozhatnak, azokra sincs szükség.  Megfelelően meleg lakásban vagy nyáron minél többet legyen pelenka nélkül a kicsi, hadd szellőzzön a bőre. Enyhe, langyos hajszárítóval megszárogatni a letisztított bababőrt is nagyon hasznos lehet, ráadásul egy kis családi mókázásra is alkalmat adhat.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

anyajegy