Miért sír a csecsemő?

 In Csecsemők és újszülöttek

Minden baba szokott sírni. A sírás a csecsemők leggyakoribb és legáltalánosabb tevékenysége. Sírással a csecsemő ismerteti a kéréseit. Sírásának a következők lehetnek az okai:

A baba éhes. Ez a legsűrűbben előforduló ok, amiért a baba sírni szokott. Különösen, ha tudjuk, hogy a csecsemő sűrűbben eszik, a sírással próbálja tudtodra adni a kívánságát – azt, hogy éhes. Egy csecsemő gyomra az első hetekben nagyon kicsi, és nem bír tárolni nagyobb élelmiszer-mennyiségeket. De a sírás jelezheti azt is, hogy már nem éhes, jóllakott.

A baba fáradt. Ha sok energiát fogyasztott, sok látogatója lévén az nap, és ez sok aktivitással járt, nehezen lesz lecsillapítható. De kevesebb időben fog telni az elaltatása, mert már eleve fáradt.

A baba szeretné, ha ölbe vennéd. A csecsemők időnként igénylik érezni a szülői szeretetet, melegséget.

A babának rossz a közérzete. Egyes csecsemőt nem zavar, ha vizes a pelenkája, másokat igen, sőt a legkevesebb nedvesség is rossz közérzetet vált ki belőlük. De előfordulhat az is, hogy sírni kezdenek szűk ruházatuk miatt is.

A baba nem érzi jól magát.
Ilyenkor magasabb hangon sírnak, mint egy éhes vagy fáradt csecsemő. Ha nem tudod a sírás okát meghatározni, keress fel egy orvost!

Az a legfurcsább helyzet, amikor egy csecsemő sír, és nem tudja, miért. Sok gyermekkel előfordul ez, de nem tart sokáig, hamar megnyugszanak. Amikor egy baba állandóan sír, kólika (szélgörcs, hasfájás) kínozhatja. Klinikailag egy kólikás gyermek egyfolytában akár 3 órán keresztül is sírhat. Jó hír az, hogy ez az állapot ritkán tart tovább 3 hónapnál.

Minden gyermek különbözőképpen fejezi ki igényeit, de előbb vagy utóbb a sírás is fejlődésen fog átmenni, és átváltozik majd könnyekké, hangokká, végül pedig szavakká.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search