Hogyan alakítsuk ki a baba alvási szokásait?

 In Csecsemők és újszülöttek

baba alszik

Az alvás segíti a fejlődést

3 hónap után az újszülöttek rendszerezettebben alszanak, kialakítanak egy ébredési szokást, valamint csökken az éjszakai étkezések száma.

Ez viszont nem azt jelenti, hogy rögtön 3-4 hónapos kora után szigorú alvási szabályokat kell beiktatnunk. Valójában a baba ilyenkor már összhangba tudja hozni alvási szokásait a család szokásaival.

Ha szeretnénk, hogy a baba többet és rendszeresebben aludjon, most van az ideje, hogy próbáljuk a szokásait alakítani.

Ne feledjük, hogy minden gyermek a maga módján fejlődik. Figyeljük a gyermeket, hogyan reagál az alvási szoktatásokra és ha még nincs felkészülve az adott eljárásokra, akkor lassítsunk, és probáljuk újra néhány hét mulva. A következőkben a 3 és 6 hónapos közötti baba alvási szokásait mutatjuk be, hasznos tanácsokkal kísérve.

Az éjszakai alvás

3-6 hónap között általában minden baba megtanulja átaludni az egész éjszakát. Persze, nem 8 óráról van itt szó. Ebben a korban az “éjszaka” 5-6 órát jelent (bár egyes gyermekek többet is alhatnak).

Ez tehát nem olyan nagy teljesítmény, ha mi 8-9 óra alvásra vágyunk. Mégis, ez már fontos eredmény úgy a gyermek számára, mint számunkra, hiszen mégiscsak pihentebben kelünk fel reggel.

Ha a babak nem alszik 5-6 órát egyszerre, ne aggódjunk, nem vagyunk egyedül ebben a helyzetben. Legtöbb gyermek ebben a periódusban legalább egyszer felébred éjszaka, étkezni.

6 hónapos kora után viszont próbálhatjuk leszoktatni az éjszakai étkezésekről.

Újra megébred

Ha a baba már hosszú ideje alszik éjszaka, ennek csak örülni lehet. Megtörténhet viszont az, hogy azok a gyermekek, akik hetek vagy hónapok óta nyugodtan alszanak éjjel, egyszercsak újra megébrednek és óránként felzavarnak.

Ez bosszantó lehet, de a gyermeknek megvannak rá az okai. Szociális szempontból egyre tudatosabb, ezért megébred és hiányolja a társaságunkat. Az is lehet, hogy álmában gurult, vagy a lábon állást gyakorolta, ami megzavarta és megébredt.

Hogyan alakítsunk ki egészséges alvási szokásokat?

Az alábbiakban olvashatunk néhány hasznos tanácsot:

Állítsunk össze egy lefekvési órarandet és tartsuk is be!
Amikor a gyermek még csecsemő volt, tudtuk, mikor kell lefektetni, figyeltünk a jelekre (szemdörzsölés, fülhúzás stb.). Most, hogy kicsit nőtt, szüksége van rendszerességre és következetességre az alvásban.

Egyes bébik általában este 6 órakor álmosodnak el. Másak akár 8 óráig is kibírják, persze ezt az otthoni rutin is befolyásolja. Válasszunk ki egy optimális időpontot, ami a családnak is megfelel, és ahhoz tartsuk magunkat. Ha a gyermek a lefekvési idő után még ébren van, ne feledjük, hogy az éjszakai energikussága valójában a fáradtság jele lehet.

Nappal is szabhatunk meg lefekvési időpontokat, mint például reggel 9 óra, dél, vagy délután 3 óra; vagy ébredés után 2 órával mindig visszafektethetjük.

Ha a gyermek rosszul alszik, vagy nehezen alszik el a nappali vagy éjszakai alvás idején, próbáljuk meg hamarabb lefektetni. Amikor túl fáradt, nehezebben nyugszik meg és alszik el.

Kezdjünk el hozzászoktatni a lefekvési rutinhoz!
Ha eddig nem kezdtük még el, most itt az ideje, hogy kipróbájunk egy lefekvési rutint. Ez tartalmazhatja bármelyiket vagy mindegyiket a következőkből: fürdessük meg a gyermeket, adjuk rá a pizsamáját, olvassunk neki egy-két mesét, énekeljünk neki bölcsődalt vagy adjunk neki egy jóéjt puszit.

Bármilyen rutin, ami a családnak is megfelel, megállja a helyét azzal a feltétellel, hogy rendszeresen és következetesen gyakorolunk. A kisgyermekek szeretik a tevékenységek értelmét.

Reggel ébresszük fel a gyermeket, így megszokja a reggeli kelést!
Ha a felkelési időponton túl alszik, ajánlott a gyermeket felébreszteni, így könnyebben beállítjuk a biológiai óráját. Rendszeres alvási és ébredési szokása kell legyen, a nappali alvással pedig energiát kell nyerjen.

Ösztönözzük a gyermeket, hogy egyedül aludjon el!
Mindannyian megébredhetünk éjszaka egy rövid időre (néhány másodperctől néhány percig). Felnőttként rögtön visszaalaszunk, néha nem is emlékszünk erre. Fontos tudni visszaaludni, amikor éjszaka megébredünk. Egyes kisbabák ezt ösztönösen teszik.

Ha a gyermeknek ez mégsem sikerülne, akkor meg kell rá tanítani, például le kell tegyük egyedül aludni, amikor még ébren van, de már álmos. Ha több segítségre van szüksége, és úgy gondoljuk, hogy felkészült rá, szigorúbb eljárásokat is kipróbálhatunk.

Léteznek különböző megnyugtatási technikák, ha a baba sír. Ezek közül pedig tőlünk függ, hogy melyik fog a legjobban beválni. Mi magunk döntjük ezt el saját belátásunk, valamint gyermekünk szükségletei szerint.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search