A baba immunrendszerének erősítése

 In Csecsemők és újszülöttek

Az immunrendszer megvéd a fertőzésektől és elpusztítja a baktériumokat. Számos kórokozót azonosít, a vírusoktól kezdve a parazita férgekig, melyeket különvászt szervezet egészséges sejtjeitől és szöveteitől, a megfelelő működés érdekében. Ez a folyamat bonyolult, mivelhogy a kórokozók könnyen alkalmazkodnak és új utakat találnak, melyeken keresztül sikeresen megfertőzik a szervezetet.

Elég fontosnak hangzik, nem? Ez az immunrendszer meghatározása – egy rendszer, melynek megfelelően kell működnie ahhoz, hogy egészséges életet élhessünk. Fordíts nagyobb figyelmet gyermeked immunredszerének erősítésére!

Módszerek, melyek által a kisbaba vagy a gyerek immunrendszerét erősítheted:

 

1. Táplálkozás

Bár ellentmondásos témát képvisel, az immunizálás még mindig döntő fontosságúvá van nyilvánítva az egészségre nézve. A tápanyagok összetett szerepet játszanak az immunrendszer fejlődésében és működésében.

Az immunrendszer  fehérjéi – az antitestek – védik a szervezetet a kórokozóktól. Az antitestek előállításához az immunrendszernek tápanyagokra van szüksége.

Segíthetsz gyermeked immunrendszerén, ha szilárd ételekt adsz neki: gyümölcsöket, zöldségeket, édesburgonyát, narancsot, áfonyát, almaszószt, brokkolit és répát. Ezen élelmiszerek gazdag vitamin, ásványi anyag és antioxidáns forrást jelentenek. A sok vitamin (beleértve a C- és E-vitamint is) és antioxidáns azért dolgozik, hogy megvédje az immunrendszert.

A cink egy másik tényező az egészséges immunrendszerben. Cinkben gazdag élelmiszerek megfelelő fogyasztása segít az immunrendszer jó működésében. A cinkben gazdag élelmiszerek közé tartoznak azon élelmiszerek, melyek sok fehérjét tartalmaznak, mint a csirkehús, bab vagy tojás, de megtalálhatóak dúsított gabonafélékben, joghurtban vagy akár tejben is.

Ide tartoznak a probiotikumok is. Azon élelmiszerek, melyek probiotikumot (jótékony baktériumot) tartalmaznak, mint a joghurt, erősíthetik az immunrendszert. A probiotikum egy természetes, hatékony baktérium, melyet az egészséges ember beleiben fedeztek fel. Ezen hatékony baktérium hozzáadása a babák diétájához megerősítheti az immunrendszert, és távol tart különböző fertőzéseket, mint például a rotavírust vagy a húgyúti fertőzéseket.

Amikor arról van szó, hogy mivel ne tápláljuk a gyerekeket, a szülőknek azt tanácsoljuk, hogy kerüljék a sok cukrot. A cukor túlzott fogyasztását (szénsavas üdítőital vagy cukorka) ajánlott elkerülni, mivelhogy fékezi az immunaktivitást.

 

2. Szoptatás

Az élet első évében ajánlott a megszakítás nélküli szoptatás. A szoptatás a legjobb módszer, mellyel segíthetsz a baba immunrendszerén.

Az anyatej sok fontos anyagot tartalmaz, mely segít a baba immunrendszerének fejlődésében és megvédi a babát a súlyos fertőzések ellen. Az anyák minél többet kellene szoptassanak.

A tápszer jó opciókat kínál azoknak az anyáknak, akik nem tudnak szoptatni, de nem nyújtja azokat a védelmi faktorokat, mint az anyatej.

A mellből szoptatott gyerekek ritkábban betegednek meg. A szoptatás a legjobb immunitás, melyet babádnak vagy gyermekednek kínálhatsz. A szoptatás egészségesen tartja babádat, akkor is ha már befejeződött.

3. Oltások

A védőoltások megtanítják a csecsemő immunrendszerét, hogyan ismerje fel a veszélyes, tipikus, erősen fertőző baktériumokat, melyek betegségeket okoznak (például gyermekbénulás, szamárköhögés és kanyaró). Ezen felismerés drámaian csökkenti az ilyen fertőzések fejlődését.

A csecsemők oltás általi immunizálása fontos tényező volt a halál és súlyos fogyatékosságok csökkentésében, melyeket ezen fertőzések okoznak. Az immunizált oltások serkentik az immunrendszert.

Az aktív immunizálás egy (bakteriális vagy vírusos) mikroorganizmus halott vagy részlegesen csökkentett részének beadását foglalja magába, mely képtelen betegséget okozni, de képes serkenteni a test immunrendszerének reakcióját.

Az emberek elfelejtik, hogy kevesebb mint száz évvel ezelőtt, a gyermekkor tele volt minden típusú veszéllyel. A szülők többsége elvesztett legalább egy gyermeket. Miért haltak meg azok a gyerekek? A legtöbben gyermekkori betegségek miatt, mint a szamárköhögés, kanyaró, mumpsz, rubeola. Áldottak a mi generációnk gyerekei és szülei, hogy elfelejthettük ezen betegségek szörnyűségeit.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search