Fontos tápanyagok gyermeked egészsége és növekedése szempontjából

 In Egészség és életmód

zöldség gyümölcsRostok

A felgyorsult életmód az egyik az okok közül, ami miatt a gyerekek kevesebb rostot fogyasztanak, mint amennyi szükséges lenne: kevesebb gabonaterméket, gyümölcsöt és friss zöldséget fogyasztanak otthon.

A rostok szükségesek a székrekedés elkerüléséhez és az emésztőrendszer egészséges működéséhez. A rostok által a gyerekek jóllakva érezik magukat, mely egy értékes fegyver az elhízás ellen.

Ha egy kiegyensúlyozott diétában van részed, a rostok segítenek a cukorbetegség megelőzésében és a vérben lévő koleszterinszint növekedésében, de ugyanolyan mértékben segíti a gyerekeket is. A rostokban gazdag étrendek csökkentik a szívbetegségek megjelenését.

A rostok összetett szénhidrátok, melyek jelenléte szükséges. Általában a rostokban gazdag élelmiszerek gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban, melyek a növekedés és fejlődés "üzemanyagai". Ugyancsak tartalmaz hasznos alkotókat a növényekből, melyet fitonutriensnek hívnak, mely fönntartja a gyerek immunrendszerét.

Állapítsd meg a gyermeked rostszükségletét, ötöt hozzáadva gyerek korához. Például egy 5 éves gyereknek szüksége van 10 g rostra az étrendből.

A rostszint növelése: Segítsd elő a rostszínt növekedését az egész család számára, gyümölcsök vagy zöldségek (vagy mindkettő) ételekhez való hozzáadásával.

Válaszd a kenyeret és a gabonából készült termékeket, tésztákat vagy más gabonaféléket. Próbálj meg belefoglalni az étrendbe zöldségeket mint a csicseriborsó, lencse és fehérbab a salátákba, levesekbe vagy omlettbe. Ezek közül sok biztosít káliumot és magnéziumot.

E-vitamin: a "tapanyag-szuperhős"

Az E-vitamin egy egyfajta "szuperhős" a sejteknek. Mint egy erős antioxidáns, az E-vitamin harcol a szabadgyökökkel, ezek megjelennek mint egy normális anyagcsere másodlagos termékei vagy az ultraibolyára való kitétel esetén, légszennyezés és cigarettafüst esetén. Az E-vitaminnak fontos szerepe van a gyermek immunrendszerének jó működésében.

Az E-vitamin bőségesen megtalálható a magas zsírtartalmú élelmiszerekben, melyet feltehetően kizársz a gyermeked súlyára gondolva, de egyes élelmiszerek kizárása megfoszthatja a gyerek szervezetét az alapvető tápanyagoktól.

A gyerekeknél egy zsíros élelmiszerekben szegény étrend korlátozhatja az E-vitamin szükségletet.

Úgyhogy mondj le a mogyoró korlátozásáról. A mogyoróra való ételallergia kockázata miatt feltehetően csak később adsz a gyereknek, ahogy növekszik. Abban a pillanatban lehetséges, hogy már nem fogadja el.

Csak az érzékenyebb gyermekeknél szükséges ez a nagy aggódás az élelmiszerekre való allergiára nézve. Ha mindkét szülő allergiás, vagy csak az egyik és a gyerek testvére, akkor valóban elővigyázatosnak kell lenned. Kérd ki a gyermekorvos tanácsát az allergia kockázatáról, ha besorolható vagy az egyikbe ezen kategóriák közül.

Nyolcféle E-vitamin van jelen az élelmiszerekben, a leghasznosabb az alfa-tokoferol.

Az E-vitaminkoncentráció növelése: növényi olajak, búzacsírák, gazdagított élelmiszerek, zöldlevelű zöldségek mint a spenót.

30 g mandula biztosítja a napi vitaminszükségletet a 4 és 8 év közötti gyerekeknek. A napraforgómagnak gazdag vitamintartalma van: egy negyed csésze biztosítja a napi szükségletet egy 9 és 13 év közötti gyereknek.

Más módszerek is léteznek az E-vitamin megszerzésére a mogyoró, mogyoróvajkrém és napraforgómag fogyasztásán kívül. A gazdagított gabona egy nagyon jó módszer a gyermeked E-vitamin szüksegletének biztosítására. A napraforgómag és a napraforgóolaj használata a salátákhoz több E-vitamint biztosítanak, mint a kukorica és a repceolaj.

Kálium: alapvető tápanyag a szív egészségéhez

A kálium biztosítja a szív és az izmok normális működését; megtartja a vízegyensúlyt, részt vesz az enrgia termelésében és fenntartja a csontok egészséges szerkezetét.

Egy káliumban gazdag étrend segít a vérnyomás csökkentésében magas vérnyomás esetén felnőtteknél. A gyermekek megszoktatása, hogy káliumban gazdag élelmiszereket fogyasszanak, segíthet a vérnyomás normális megtartására ahogy növekednek.

A kálium minden élelmiszerben megtalálható, így feltesszük a kérdést, hogy miért hiányzik a gyerek szervezetéből? Hibáztathatjuk a túl sok készételek fogyasztását. A gyerekek, mint a felnőttek is, nem fogyasztanak elég friss gyümölcsöt és zöldséget, melyek mind gazdagok káliumban és más ásványi anyagokban.

A káliumkoncentráció növelése: tejtermékek és friss elkészített hús, halból készült termékek gazdagok káliumban. Általában minél kevésbé friss az élelmiszer, annál kevesebb káliumot biztosít, és minél több nátriumot tartalmaz, annál kevesebb káliumot.

Például: 250 ml narancslé négyszer annyi káliumot tartalmaz, mint egy narancsaromával ízesített ital. Egy csésze ízesített joghurt csökkentett zsírtartalommal 434 mg káliummal jobb választás, mint néhány csokis süti, mely csak 30 mg káliumot tartalmaz.

A gyerekek napi káliumszükséglete korcsoportok szerint a következőképpen változik:
• 1 és 3 év között: 3000 mg
• 4 és 8 év között: 3800 mg
• 9 és 13 év között: 4500 mg
• 14 és 18 év között: 4700 mg.

Fogyassz legalább egy gyümölcsöt vagy zöldséget minden étkezéskor, és batorítsd a gyereket, hogy kiegyensúlyozott étrendje legyen frissen elkészített hússal, tésztákkal és tejtermékekkel, hogy maximalizáld a kálium felszívódását.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search