Védőoltások

 In Egészség és életmód

védőoltásA szervezet természetes ellenállóképességét a betegségekkel, fertőzésekkel szemben immunrendszernek nevezzük. A baba immunrendszere megvédi őt a súlyosabb betegségek kialakulásától.

Ha elkapunk egy fertőzést, szervezetünk kémiai anyagokat, úgynevezett antitesteket (ellenanyagot) termel, amik felveszik a harcot a fertőzéssel. Általában egy fertőzés után a szervezet immunissá válik az adott betegégre, és ez egész életünkben megmaradhat.

A gyerekek immnurendszere fertőzések nélkül is erésíthető, védőoltások által. Ezek által, általában injekció formájában, kis mennyiségű vagy legyengített baktérium kerül a szervezetbe. Ezektől nem lehet elkapni a betegséget. A szervezet azonban antitesteket termel, amik megvédik a gyermeket a későbbi fertőzéstől.

A védőoltások története

A védőoltásokat 1940 óta alkalmazzák bizonyos betegségek ellen és eredményeik látványosak.

Például 1915-ben 60.000 diftériában szenvedő beteg élt. 1942-ben a védőoltás megjelenésekor 41.404 estetet számoltak, amelyből 1872-en meghaltak. 1946-ra a halálesetek száma 472-re csökkent. Napjainkban a diftéria (torokgyík) ritka betegségnek számít, 2006-ban 10 fertőzést és egy halálesetet jegyeztek. Bár bizonyos betegségek ritkán fordulnak elő, újra előtörhetnek, ha a gyerekek nem kapják meg a megfelelő védőoltást.

Melyek a kötelező védőoltások?

A gyermekkorban megkapott védőoltások 10 fertőzéstől védik meg a gyereket. Időszakonkét, csecsemőkorban és az óvodában kapja meg a gyerek. Magyarországon a kevetkező betegségek elleni védőoltások kötelezőek:

tuberkulózis (TBC)

diphtheria-pertussis-tetanus (torokgyík – szamárköhögés – merevgörcs)

kanyaró-mumpsz-rubeola (kanyaró – járványos fültőmirigy-gyulladás – rózsahimlő)

poliomyelitis (járványos gyermekbénulás)

haemophilus influenzae (a gennyes agyhártyagyulladás kórokozója)

hepatitis B (májgyulladás)

Az orvos általában kivizsgálja a babát, mielőtt beadná az első sorozat védőoltást. Ha a gyerek lázas vagy rosszul érzi magát, elnapolja az oltás beadását. A köhögés vagy más apróbb betegség nincs hatással a védőoltásra. A vakcina beadása injekció által történik és csupán pár másodpercig tart.

Biztonságosak-e a védőoltások babák számára?

Nem nézed jó szemmel, hogy újszülött gyermekedet injekciókkal szúrkálják és a védőoltásokban sem bízol meg százszázalékig?

Szakértők szerint a védőoltások nem jelentenek veszélyt az újszülöttekre nézve. Minden védőoltást letesztelnek, mielőtt engedélyt adnának a használatára.

Ha még mindig nem vagy meggyőzve, kérd ki a gyermekorvos véleményét vagy olvass könyveket ezzel a témával kapcsolatban!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search