A gyermek felnőttkori magasságának megtippelése

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

Sok szülő már akkor tudni akarja, hogy milyen magas lesz gyermeke, amikor az megszületett. Több lehetőség is van a magasság megsaccolására – amelyek elég közel vezetnek a valósághoz –, de egyik sem biztos módszer. A gyermek lehet néhány centivel alacsonyabb és magasabb is, mint ahogy megtippeltétek, mert a gének és a környezeti hatások is befolyásolhatják a növekedést.

Duplázd a centiket
Egyesek szerint, ha megszorzod kettővel a gyermek magasságát kétéves korában, akkor megtudod, hogy milyen magas lesz, ha felnő. Ha ez igaz és a gyermeked kétévesen 92 cm, akkor felnőttként 184 cm magas lesz.

Növekedési diagram
A legtöbb esetben készíthető egy növekedési diagram. Kétéves koráig a gyermek növekedési üteme stabilizálódik, és ekkor eldöntheted, hogy a diagram szerint alacsony, közepes, vagy magas kategóriába sorolható. Ha a diagram alsó vonalát éri a gyermek magassága, akkor lehet, hogy alacsony lesz felnőttkorában. Ha 90%-ban megfelel egy kétévesnek, akkor van esély arra, hogy magas felnőtt legyen belőle.

Képlet
Van egy képlet is, ami meglehetősen pontos. Ez úgy szól, hogy add össze a szülők magasságát majd az eredményt oszd el kettővel, és megkapod az átlagot. Ha kislány magasságára vagy kíváncsi, akkor az eredményből vonjál ki hatot, ha pedig egy kisfiú magassága érdekel, akkor az eredményhez adjál hozzá hatot. Ez azt jelenti, hogy ha az anya 170 cm és az apa 186 cm, akkor az összeg 356 cm. Az átlag 178 cm. Vagyis a kislány 172 cm magas lesz, a fiú pedig 184 cm. A képlet nem minden esetben helyes, mert előfordulhat olyan eset is, hogy kislány alacsony lesz, mert egyik alacsony nagymamája génje dominál, és a képlet ellenére alacsonyabb lesz, mint tippelték.

Lényegében egyik megoldás sem pontos, hiszen tudományról van szó. A fentebb leírtak csak a szakértők találgatásai a gyermekek növekedésével kapcsolatban a serdülőkorra vagy a felnőttkorra vonatkoztatva.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search