Kalcium és magnézium: alapvető tápanyagok gyermeked fejlődése és egészségének megőrzése szempontjából

 In Egészség és életmód

A te gyermeked is közöttük van? Tudj meg többet a vitaminok és ásványi anyagok szerepéről a gyermek fejlődésében.

Kalcium: alapvető tápanyag, amely nélkülözhetetlen eleme a csontrendszernek

A kalcium, a csontok növekedésének optimalizálása mellett, fontos szerepet tölt be a gyermekkorban – és az azt követő évtizedekben is – a csontok szilárdságának fenntartásában.

A kalcium legnagyobb része a csontszövetekben található, de a vérben is kering. A vérben lévő kalciumnak nagyon fontos szerepe van, részt vesz a szívritmus optimalizálásában, véralvasztó hatása van, és segíti az izmok működését.

A szervezet a csontokban lévő kalciumból vesz el, hogy megtartsa a vér optimális kálciumszintjét. Az optimális kalciumszintet a helyes étrenddel lehet fenntartani. Kellő mennyiségű kalcium bevitelével megőrizhető a szervezet kalciumtartaléka.

A gyerekek napi kalciumszükséglete korcsoportok szerint a következőképpen változik:
• 1-3 évesek: 500 mg
• 4-8 évesek: 800 mg
• 9-19 évesek: 1300 mg.
Referenciaként megemlítjük, hogy 250 ml tej 300 mg kalciumot tartalmaz.

Sok gyerek étrendje, különösen a tizenéveseké, messziről sem tartalmazza ezeket az értékeket. Az üdítőitalok és gyümölcslevek kerültek a fő helyre a gyermekek étrendjében, a tejfogyasztás pedig háttérbe szorult. Az a legrosszabb, hogy egyes életszakaszokban, amikor a kalcium nagyon szükséges, főleg a lányok esetében, az étrend nem biztosítja a szükséges mennyiséget. Egy tanulmány szerint csak 814 mg a napi átlag kalciumbevitel, a szükséges 1300 g helyett.

Szakértők szerint a kalciumhiány nagy jelentőséggel bír. A nőknél könnyen kialakul a csontritkulás, amely a csontok gyengüléséhez és töréséhez vezet.

Már a kamaszkor előtt és a kamaszkorban, a gyerekek elegendő kalciumot kellene fogyasszanak, hogy erős legyen a csontrendszerük.

A kalciumbevitel növelése: a fiataloknak javasolt a csökkentett zsírtartalmú tej fogyasztása az üdítőitalok helyett, amelyek nem túl sokat nyújtanak, a kalóriákat kivéve. A tejtermékek fogyasztása minden étkezéskor biztosíthatja a szervezet kalciumszükségletét. 250 ml, bármilyen típusú tejből (beleértve a laktózmentes tejet is), 250 ml joghurt, 45 g túró, cheddar sajt, mind ugyanazt a kalciummennyiséget tartalmazzák.

Bónuszként, egyes tejtermékek és joghurtok gazdagítva vannak D-vitaminnal, amely szükséges a kalcium felszívódásához. A D-vitamin tartalmú narancslé egy másik kalciumforrás, a tejtermékek mellet. A D-vitamin hozzáadása javítja a termék minőségét. Azoknak a gyerekeknek, akik nem fogyasztanak elegendő tejterméket, vagy más kalciumtartalmú élelmiszert, szükségük lehet kalciumpótlókra.

Magnézium: szükséges tápanyag a fejlődéshez

A magnézium kb. 300 élettani folyamatban vesz részt, amelyek felelősek a gyermek fejlődésében.
Ez a csodás ásványi anyag segíti az izomzat, a szív és az idegek működését, erősíti az immunrendszert és a csontrendszert. A szervezetben lévő magnézium készletének majdnem felét a csontokban találjuk meg, a másik fele a sejtekben és a vérkeringésben van.

A gyerekek napi magnéziumszükséglete korcsoportok szerint a következőképpen változik:
• 1-3 év között: 80 mg
• 4-8 év között: 130 mg
• 9-13 év között: 240 mg
• 14-18 év között, fiúknál: 410 mg
• 14-18 év között, lányoknál: 360 mg.

A magnézium-bevitel növelése: az élelmiszerek címkéjén általában nincs feltüntetve a magnéziumtartalom. De ez a dolog nem számít. Ha a gyermeknek kiegyensúlyozott az étrendje, és fogyaszt zöldségeket (főleg fehér- és pirosbabot), akkor a szükséges magnézium mennyiséghez hozzájut a szervezete.

Egy másik példa: 700 ml csökkentett zsírtartalmú tej, 4 szelet kenyér, egy csésze teljes kiőrlésű gabona és 60 g mandula biztosítja a napi magnéziumszükségletet egy 15 éves fiú számára.

Ha úgy gondolod, hogy a gyerek étrendje nem biztosítja a szükséges tápanyagokat, akkor beszélj a gyermekorvossal.

Egy olyan étrend, amely kevés készételt, de annál több teljes kiőrlésű gabonát, sovány húsokat és alacsony zsírtartalmú tejtermékeket tartalmaz, biztosítja a gyermeked számára a kellő mennyiségű, alapvető tápanyagokat.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search