Előtej

 In Kismama szótár és fogalomtár

Előtej

Az előtej – más néven kolosztrum – a terhesség késői szakaszában, illetve a szülést követő órákban termelődik. Az első terhesség esetében az előtej szivárgása általában csak a harmadik trimeszterben jellemző, azonban többedik terhesség esetében akár már a második trimeszterben megfigyelhető.

A kolosztrum vagy előtej állagát tekintve igen sűrű és ragadós, színe sárgás, mennyisége pedig nem számottevő – a baba számára azonban rendkívül értékes. Zsírokban szegény, de szénhidrátokban és fehérjékben gazdag, így könnyen emészthető. Nagy számban tartalmaz antitesteket, amely rendkívül fontos az újszülött számára!

Enyhe hashajtó hatással bír, amely elősegíti a mekónium (magzatszurok) távozását a baba szervezetéből, és segít megelőzni a sárgaság kialakulását is. A kolosztrumban található hasznos baktériumok megtelepednek az újszülött emésztőrendszerében, hozzájárulva annak fejlődéséhez, valamint a nyálkahártyák védőrétegének védelméhez is.

Bár mennyisége kevés, a csecsemő számára koncentráltan tartalmazza a szükséges tápanyagokat és antitesteket. A baba immunrendszere a születést követően fejlődik ki, így szüksége van a vírusoktól és baktériumoktól való védelemre. A kolosztrum magas számú leukocitát és ellenanyagot tartalmaz, amely megvédi a csecsemőt élete első – és meghatározó – időszakában. Ezek az antitestek később az anyatejben is jelen lesznek, azonban kisebb mennyiségben.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search