Missed ab – elmaradt vetélés

 In Kismama szótár és fogalomtár

 

Missed ab – elmaradt vetélés

A missed ab, vagyis elmaradt vetélés során általában nem tapasztalható hüvelyi vérzés vagy görcsös alhasi fájdalom, ezért sok esetben erre a szomorú tényre csak a rutinvizsgálatok vizsgálat során derül fény – a méh nem növekszik kellő ütemben, az ultrahangos vizsgálaton nem tapasztalható magzati szívműködés, vagy a szervezetben található hCG hormon szintje jelentősen csökken. Más esetekben figyelmeztető jel lehet a korai szakaszra jellemző a terhességi tünetek megszűnése vagy a vöröses-barna színű hüvelyi folyás is.

Az elhalt terhesség hátterében legtöbbször sárgatest-elégtelenség áll, de ritka esetben egy korábbi (vagy még fennálló) fertőzés a hüvelyben vagy a méhben, illetve valamilyen genetikai rendellenesség is okozhatja.

Az elmaradt vetélést követően a terhesség megszüntetése mindenképp indokolt, mert a méhben marad elhalt magzati részek veszélyt jelenthetnek az anyára, és akár súlyos szövődményeket is okozhatnak. Az elhalt terhesség befejezése műtéti úton – méhnyaktágítással és manuális vákuum aspirációval, méhkaparással – történik, amelyet nőgyógyászati alapvizsgálat előz meg, fertőzés gyanúja esetén pedig antibiotikus kezelést is alkalmaznak. A vetélés utáni műszeres befejezést követően 4-6 héttel kontrollvizsgálatot végeznek, amely során ellenőrzik, hogy a méh teljesen kiürült-e.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search

újszülött baba