AFP vizsgálat

 In Kismama szótár és fogalomtár

AFP vizsgálat

Az AFP vizsgálat jelentősége

Az AFP vizsgálat a 70 években került bevezetésre Magyarországon. Sok országban ez a teszt ma már nem tartozik a kötelező terhességi vizsgálatok közé, mivel a nagy felbontású ultrahangos vizsgálatoknak és az anyai vérből végezhető, modern biokémiai szűréseknek köszönhetően idejétmúltnak tekintik.

Az AFP egy fehérjének, az alfa-fötoprotein tudományos nevének rövidítése, amelyet a magzat szervezete állít elő. Ez a fehérje a magzat keringésében jelentős mennyiségben megtalálható, de kis mennyiségben az anya vérébe is átkerül belőle. Ennek mennyiségét mérik az AFP vizsgálat során.

A kapott értéket kétféleképpen szokás jelenhet meg a laboreredményen, MoM (középarányos érték, multiple of median), illetve a nanogram/milliliter mértékegység formájában. Egy betöltött 16. terhességi hétben járó kismama esetében a 0,7 és 2,5 MoM (20-100 ng/ml) közötti AFP érték tekinthető normálisnak.

Attól függően, hogy a kapott AFP érték az átlagtól milyen mértékben és milyen irányban tér el, kétféle betegség jelenlétére lehet következtetni.

 

Magas AFP érték

Amennyiben az AFP fehérje a magzatvízben nagyobb koncentrációban található, vagy a méhlepény nem állja útját az átjutásának, akkor az anya keringésében is megnövekedik a szintje.

A magas AFP érték (2,5 MoM felett) esetén magasabb a kockázata a nyitott hátgerinc, és általában a velőcső-záródási rendellenességeknek. Ezt a betegséget a korszerű ultrahangos készülékekkel ki lehet szűrni, ezért ez a vizsgálat csupán figyelmeztető jelként szolgál. A magas AFP érték lepény rendellenességre is utalhat, mivel nagyobb mértékben engedi át ezt a fehérjét az anya keringésébe.

Egyes esetekben a magas AFP érték hátterében semmilyen rendellenesség vagy lepényi probléma nem áll fenn, de lehet valamilyen laborhiba, ikerterhesség vagy elől tapadó lepény (placenta preavia) következménye is. A korszerű magzatvédő vitaminoknak köszönhetően a velőcsőzáródási rendellenességek napjainkban már egyre ritkábbak, mivel a benne található folsav segít megelőzni ennek kialakulását.

 

Alacsony AFP érték

Az alacsony AFP érték (0,8 Mom alatt) valamilyen kromoszóma-rendellenességre utalhat, többek között ebben az esetben magasabb lehet a Down-kór kockázata is. Ezzel a kijelentéssel azonban óvatosan kell bánni, mivel az alacsony érték önmagában még nem jelzi megbízhatóan ennek a betegségnek jelenlétét és csupán egy előrejelző eszközként kell tekinteni.

Az alacsony AFP értékkel rendelkező kismamákat általában további, megbízhatóbb vizsgálatoknak vetik alá. Ilyen például az úgynevezett “kombinált” teszt, amely vérvizsgálatból és NT ultrahang vizsgálatból áll, de egyes esetekben magzatvíz mintavételre (amniocentézis) is sor kerülhet.

Alacsony érték esetén hibalehetőségnek számít a kevés vizsgálati anyag és a rossz időben levett minta. Mivel a terhességet az utolsó menstruáció első napjától számítják, egyes esetekben téves lehet a 16. terhességi hét meghatározása. Az AFP vizsgálat eredménye szempontjából rendkívül fontos, hogy a vérvétel megfelelő időpontban történjen.

 

Az AFP érték önmagában nem jelent biztosan semmilyen kóros állapotot, az eredmény kiértékelése és elbírálása minden esetben a orvos feladata, figyelembe véve több tényezőt is!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search