Méhlepény – placenta

 In Kismama szótár és fogalomtár

 

Méhlepény – placenta

Az első tizenkét terhességi hétben kialakul a méhlepény, amely egy korong alakú szerv és a magzatot hivatott táplálni az anyaméhben. A méh falán számos véredény található, amely a méhlepényen keresztül a köldökzsinórba futnak. Ez a vezeték köti össze a magzatot a méhlepénnyel, illetve ez biztosítja számára a vérellátást is.

 

A méhlepény szerepe

A placenta nemcsak táplálékot és védelmet nyújt, hanem szűrőként is szolgál. Elosztó állomásként működik, mivel ezen halad keresztül az anyától érkező táplálék, illetve itt gyűlik össze, majd ezen keresztül távozik a magzat vizelete is.

Nem csak oxigént szállító erekből áll, hanem képes fehérjéket, vitaminokat és egyéb, az élethez nélkülözhetetlen anyagokat is szállítani a magzat számára. Egyesek ezek közül, mint pl. a fehérjék, maga a méhlepény termékei. A méhlepény ellát és helyettesit egy sor olyan szervet, amely még ebben a periódusban gyengén működik, mint a vese, a bélrendszer, a máj és a tüdő, illetve a belső elválasztású mirigyek.

A méhlepény a magzat számára értékes ellenanyagokat is közvetít, amely megvédi őt különböző betegségekkel szemben nem csak a méhen belül, hanem a születés után még pár hónappal is. Sorompóként működik az anya vére és a magzat vére között, ezek nem keverednek. A magzatnak a méhben saját vérkeringése van, amely teljesen különálló az anya vérkeringésétől.

Vannak azonban gyógyszerek és már káros anyagok (alkohol, nikotin), amelyeket a méhlepény nem képes teljes mértékben kiszűrni, így az anya szervezetébe jutva átszűrődnek a magzathoz is, kisebb-nagyobb károsodást okozva ezáltal. A kismama életstílusa és a fokozott elővigyázatosság kulcsszerepet játszik a magzat egészséges fejlődésében.

A méhlepény átmenetileg átveszi a sárgatest tevékenységét is, ösztrogént, progeszteront és más, a terhességhez elengedhetetlen hormonokat termelve.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search