Vérzéshiány

 In Kismama szótár és fogalomtár

Vérzéshiány 

Elsődleges (primer) vérzéshiány (amenorrhea) abban az esetben áll fenn, ha valakinek 14-16 éves koráig nem volt meg az első menstruációja. Ennek diagnosztizálásához ellenőrzik a méh meglétét és a mellek fejlődését (ez utóbbi a szervezet ösztrogén szintjére utal), majd ha szükséges, további vizsgálatokat is végeznek a vérzéshiány hátterében álló ok kiderítésére.

Másodlagos (szekunder) amenorrhea a tehát a pubertáskor és a klimax közötti időszakban jelentkezhet, és akkor tekinthető kórosnak, ha a korábbi normális menstruációk után legalább 2-3 hónapig kimarad a vérzés. Ebben az esetben a legvalószínűbb ok a terhesség, de a panaszok akár más betegség figyelmeztető jelei is lehetnek. A menstruáció elmaradásának oka lehet továbbá a hormontartalmú fogamzásgátlók helytelen alkalmazása vagy ennek mellékhatása, hormonális zavarok, petefészek elégtelenség, egyes gyógyszeres kezelések mellékhatása, de a vérzéshiányt válthat ki a stressz, intenzív testedzés, alacsony testsúly, illetve valamilyen fertőzés (gombás vagy bakteriális) is. A szoptatás időszakában is igen gyakori a menstruáció elmaradása.

A vérzéshiány pontos okának meghatározása céljából az orvosok általános kivizsgálást, hormonszint-elemzést és speciális nőgyógyászati vizsgálatokat végeznek. A menstruációs zavarok esetében célszerű naplót vezetni a havi vérzések kezdetéről és ezek időtartamáról is!

Recent Posts

Start typing and press Enter to search