Barnás pecsételés és vérzés a terhesség alatt

 In Terhesség és babavárás

Barnás pecsételés és vérzés a terhesség alatt

Milyen okai lehetnek a terhesség alatti vérzésnek?

Normális reakció, hogy megijedsz, ha gyengébben vérzel vagy pecsételő vérzésed van a terhesség alatt. Ez a jelenség a várandósság bármely szakaszában jelentkezhet, gyakran azonban valami egyszerű dolog húzódik meg a hátterében. A 9 hónap alatt a méh és a hüvely vérellátása megnövekszik, ezért akár kisebb hatások következtében is kialakulhat ez a félelmetes tünet. Aggodalomra azonban semmi okod, mindez normális is lehet.

A várandósság elején például a kismamák nagyrésze tapasztalja a tüneteket. Ezt a jelenséget beágyazódási vérzésnek nevezik, amely általában az ovulációt és a megtermékenyítést követő 7-10. napon jelentkezhet, kb. egy héttel a várható menstruáció előtt. Az enyhe vérzés sötétebb, barnás színe a vér gyors alvadásának köszönhető. A hormonok, amelyek a menstruációs ciklust és a terhességet szabályozzák, időközönként szintén okozhatnak vérzést.

A vérzés gyakori tünet a különféle temékenységi kezelések és más hasonló beavatkozások következtében is. A mesterséges megtermékenyítés és a lombik programok keretén belül legtöbbször több embriót is helyzenek a méhbe, melyek közül általában csak 1 vagy 2 baba fejlődik ki. Szintén gyakori jelenség, hogy az eredetileg ikerterhességnek indult esetekben az egyik embrió még a korai szakaszban elhal, és vérzés kíséretében távozik.

A vérzésnek fizikai okai is lehetnek, például valamilyen mechanikus irritáció: hüvelyi vizsgálat, rákszűrés vagy szexuális együttlét után is jelentkezhet enyhe formában.

A terminus közeledtével szintén sok kismama tapasztal vérzést: a szülés közeledtével a nyákdugó (amely a méh bejáratát védte a terhesség 9 hónapja alatt) tágulás következtében távozik a szervezetből – legtöbbször véres-barnás nyák formájában. A nyákdugó egyes esetekben már a szülés előtt 1-2 héttel kilökődhet, azonban leggyakrabban csupán a vajúdás előtt néhány órával kerül sor erre. Szintén a szülés előtt gyakori jelenség az úgynevezett tágulási vérzés, amely a méhösszehúzódások következtében jön létre, azonban nem minden esetben jelentkezik.

 

vérzés terhesség alatt

 

Természetesen a terhesség alatti vérzés hátterében egészégügyi problémák is állhatnak, ezért minden esetben fontos, hogy az orvos állapítsa meg a vérzés okát! Hátterében állhat rostdaganat, polip a méhszájban, hüvely- vagy egyéb fertőzés, de a lepény tapadási rendelenességei is okozhatnak ilyen tüneteket.

Emelett más oka is lehet a terhesség alatti vérzésnek, amely akár komoly következménnyel is járhat: ilyen a terhesség elvesztése (vetélés) vagy a méhen kívüli terhesség. Ezekben az esetekben a vérzést általában hasi fájdalom és görcsök is kísérik. Ritkábban pedig előfordulhat, hogy a pecsételő vérzés hátterében úgynevezett mola terhesség áll.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search