Mikor és hogyan közöld a főnököddel, hogy terhes vagy?

 In Terhesség és babavárás

Mikor és hogyan közöld a főnököddel, hogy terhes vagy?

Mikor és kinek szólj a munkahelyen?

Terhes vagy és ezt közölnöd kell főnököddel, ám nem árt alaposan meggondolni a bejelentést. Általában a kritikus harmadik hónap után célszerű ezt megtenned és arra is figyelj, hogy ne a felettesed legyen az utolsó személy a cégnél aki megtudja – áldott állapotban vagy. Abban az esetben, ha a terhesség alatti vizsgálatok miatt hiányoznod kell munkahelyedről, időben kell szólnod főnöködnek. Minden esetben a közvetlen felettesnek illik először bejelenteni a várandósságot és vele kell megbeszélned a következő időszak feladatait is. A szülési szabadságot négy héttel a szülés előtt kezdheted meg és ha valamelyik kismama úgy dönt, hogy korábban akarja befejezni a munkát, azt az orvosa általában táppénzre írja ki.

 

A kismamák jogai és a munkakörülmények

A felettesnek a munkakörülményeket is felül kell vizsgálnia a munkavédelmi szabályoknak és a cégorvos meglátásainak megfelelően. Egy várandós nő nem dolgozhat például vegyszerekkel és a túl stresszes munka sem ajánlott számára. Minden kismamának joga van az egészséges munkakörülményekhez, amelyet a munkáltató több módon is biztosíthat számára: áthelyezheti egy másik munkakörbe, lecsökkentheti munkaidejét vagy felmentheti a munkavégzés alól.

A várandós nők és kismamák védelmét a munka törvénykönyve és az alkotmány egyaránt biztosítja, ennek ellenére sokan nincsenek tisztában a jogaikkal. A legfontosabb talán azt tudni, hogy rendes felmondással nem bocsáthatnak el, függetlenül attól hogy mióta, vagy hány órát dolgozol naponta. Éjszakai műszakra vagy túlórára nem kötelezhetnek és a fizetésedet sem csökkenthetik le.

A kismama mentesül a munkavégzés alól a terhesség alatti a kötelező vizsgálatokon való megjelenés időtartamára, de ez nem vonatkozik például az egyéni kérésre készített ultrahangos felvételekre.

 

kismama a munkahelyen
Mikor és hogyan közöld a főnököddel, hogy terhes vagy?

 

Milyen reakciókra számíts a kollégák és a főnök részéről?

A kollégák a legtöbb helyen örömmel fogadják a hírt, de az is lehetséges, hogy előítéletek születnek az állapotoddal kapcsolatban. Sok főnök ugyan nem örül a terhesség hírének, de igyekszik biztosítani a megfelelő körülményeket alkalmazottjának.

Vannak kismamák, akik úgy érzik, bizonyítaniuk kell, hogy állapotosan is hasznos alkalmazottak, és még túlóráznak is, annak ellenére, hogy erre normális körülmények között nem vállalkoznának. Mások azt gondolják, hogy a főnök csalódott vagy akár mérges a hír hallatán. Tájékozódj a jogaidról, nyugodj meg és kezeld a helyzetet olyan profizmussal, mint ahogyan azt a munkádban is teszed.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search