Bőrelváltozások a terhesség alatt

 In Terhesség és babavárás

Bőrelváltozások a terhesség alatt

Viszketés és terhességi kiütések

Gyakori tünet a terhesség időszakában, mivel a test növekedésének köszönhetően a bőr vérellátása csökken. A viszketés a második és a harmadik trimeszter jellemző kellemetlensége. Leginkább has és a mellek tájékán jelentkezik, de a bosszantó viszketés más testtájakat is érinthet. Kiváltó oka lehet továbbá a feszülő pocakot dörzsölő ruha vagy a bőrszárazság, de akár allergiás tünetek, a vércukorszint emelkedése, az epe működési zavarai is állhatnak a háttérben, vagy egyszerűen csak a hormonszint emelkedésének tudható be.

Szintén erős viszketést okozhat a várandósság időszakában az úgynevezett polimorf terhességi kiütés vagy más hasonló bőrtünet is. A terhességi kiütések ártalmatlanok és jellegzetességük, hogy leginkább a hason, terhességi csíkok területén helyezkednek el.

 

Pigmentfoltok

A terhesség alatt sok kismama bőrén éles szélű, barna színű foltok jelennek meg. A legtöbb esetben ezek az elszíneződések a homlokon, az orron, vagy az ajkak felett jelennek meg, ezért a várandósság egyik legszembetűnőbb kellemetlenségei közé tartoznak. Egy részük a szülés után eltűnik, más azonban csak halványodni fognak. Jó tudni, hogy napfény hatására a foltok még határozottabbakká válhatnak, ezért érdemes kerülni az erős sugárzást, illetve magas faktorszámú fényvédő krémet alkalmazni. A hiperpigmentáció kialakulásának hátterében a hormonális változások állnak, de akár folsav-elégtelenség is okozhatja.

 

bőrelváltozás terhesség
Terhesség alatt a bőr számos változáson megy keresztül

 

Linea nigra

A linea nigra a köldöktől a szeméremdombig tartó, halvány barnás vonal, mely a terhesség második trimeszterében kezd láthatóvá válni és a szülés pillanatáig fokozatosan sötétedik. A pigmentáció kialakulásának hátterében szintén a hormonális változás áll. A terhességet követő időszakban a csík lassan eltűnik, amint a hormonszint is visszatér a normális kerékvágásba.

 

Terhességi csíkok

A striák vagy terhességi csíkok megjelenése jellemző tünet a várandósság időszakában. Ezek a bőr mélyebb rétegeiben található rugalmas rostok meglazulása vagy elszakadása következtében jönnek létre. Színük először rózsaszínes-vöröses, azonban idővel elhalványodik és gyöngyházas csillogóvá válik. Általában a hason, a mellen, a combokon és a hátsó tájékán jelentkeznek a hízás következtében. Célszerű nagy hangsúlyt fektetni a megelőzésre – alapos hidratálás által külsőleg és belsőleg egyaránt – mert a már kialakult striákat a legtöbb esetben csak halványítani lehet.

 

A haj és a szőrzet változásai

A testszőrzet megerősödése szintén igen gyakori a terhesség alatt. Mivel a terhességi hormonok csökkentik a szőrzet és a haj hullását, ezért a legtöbb kismama azt tapasztalja, hogy haja és szőrzete dúsabbá válik. Előfordulhat, hogy a szülést követően egyszerre nagy mennyiségű haj hullik ki, azonban ez teljesen természetes és csupán a terhesség előtti állapot áll vissza.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search