Balkezes gyerekek

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

Számos kutatás született annak céljából, hogy kiderítsék miért lesz valaki jobb- vagy balkezes. A válasz egyszerű – ugyanazért, amiért egyes embereknek eltérő a szemszíne: a háttérben genetiaki okok állnak. A Föld lakosságának megközelítőleg 90% jobbkezes és csupán az egy tizede balkezes. Vannak tisztán jobb- és balkezes emberek, de gyakori az úgynevezett erősen és gyengén jobb, valamint balkezesség is.

Szülőként hogyan segíthetsz balkezes gyermekednek, hogy könnyebben boldoguljon az életben és megfelelően kezelje az őt körülvevő világot?

 

Az a bizonyos másik kéz…

Mit csinálnak másképp a balkezesek, ami oly drasztikusan megkülönbözteti őket a jobbkezes emberektől? Maga a balkezesség nem nem köthető semmilyen fizikai elváltozáshoz (mint már említettük, genetikai oka van), az ő esetükben csupán arról van szó, hogy az agy jobb félteke válik dominánssá. Azonban az is előfordulhat, hogy a bal agyféltekéjük a domináns – annak ellenére, hogy a bal kezük az ügyesebb.

A balkezes gyerekek esetében beszédközpont általában szintén a jobb agyféltekében van, de természetesen előfordulnak kivételek is. A balkezes emberek sokkal könnyebben válnak kétkezessé, mint jobbkezes társaik. A legtöbb esetben csupán az írástanulás és rajzolás során válik egyértelművé, hogy a gyermek balkezes. Arra, hogy a balkezesek a különböző cselekvések elvégzésére melyik kezüket, illetve lábukat használják, nincs pontos szabály. A kifinomultabb cselekvéseket általában a bal végtagjukkal végzik, illetve az is előfordul, hogy a bal szemük lesz a domináns (ezzel fognak például belenézni a teleszkópba vagy a fényképezőgépbe). Mindezek ellenére megtörténhet, hogy egyes esetekben a jobb kezüket is használják bizonyos tevékenységek elvégzésére.

 

Kényszeres átszoktatás, avagy balsors-e a balkezesség?

A test bal oldalának gyengesége több szólásban vagy lekicsinylő jelzőben is visszaköszön: “bal lábbal kelt fel”, “balfácán”, “balszerencse”, “balsors”.

Mivel a balkezességet sokáig átoknak tartották, a bal kezüket használó gyermekeket összeszidták és a jobb kezük használatára kényszerítették őket. A kényszeres átszoktatás hatalmas erőfeszítést igényelt a szülő és gyermek részéről egyaránt, hiszen erőszakkal kellett “átnevelni”. Ahhoz, hogy végleg rászoktassák a gyermeket a jobb kéz használatára, a bal kezüket a hátukhoz, a mellkasukhoz, vagy szorosan a testük mellé kötözték, így használhatatlanná vált és a jobb kéz vette át a helyét. Ezzel egyidőben a domináns agyféltekét kevésbé foglalkoztatották és gyengítették, míg a másikat komoly erőfeszítések árán munkára késztették, erősítették. A fejlődés sok esetben egy idő után látható vált, azonban mindez hatalmas lelki megpróbáltatást jelentett a gyermek számára. Mindemellett kimerültséget, érzelmi- és beszédzavarokat okozott, romlott a gyermek térérzkelő képessége és önbizalma, bizonyos esetekben pedig akár agresszivitás is társult hozzá.

A pedagógia mai álláspontja szerint balkezes gyereket “átszoktatni” szigorúan tilos.

 

balkezes gyermek
Nem szabad “átszoktatni”…

 

Akadályok a mindennapokban

A legtöbb szerszámot, eszközt, irodai felszerelést, sőt még az asztali edényeket is jobbkezeseknek tervezték. Léteznek speciálisan balkezeseknek készült eszközök, azonban ezeket általában külön meg kell rendelni az erre szakosodott kiskereskedésektől. A legnagyobb probléma talán az, amellyel a balkezes emberek szembetalálják magukat az az, hogy a világ jobbkezesek számára van kialakítva.

A balkezes gyermekek szülei a legtöbb esetben jobbkezesek, így számukra is kihívást jelenthet megtanítani csemetéjüket bizonyos dolgok elvégzésére. A gyereknek komoly csalódást okozhat az, hogy nem képes utánozni a jobbkezes szülőket vagy testvéreit, s ebből kifolyólag előfordulhat, hogy hamar felad egyes tevékenységeket. Leginkább az eszközök használata, mint az olló, a ceruza és az evőeszközök, valamint a cipőfűző bekötése jelenthet problémát. A jobbkezes szülők gyakran próbálják a dolgokat ellenkezőleg csinálni, mint ahogy azt rendszerint szokták (tehát bal kézzel), így próbálván “tanítani” gyermeküket. Az elgondolás jó, azonban a legtöbb esetben ez nem éppen terv szerint sikerül és csupán további bonyodalmakat okoz. Ahhoz, hogy gyermeked a megfelelő irányba lássa a mozdulataidat, ne a háta mögé vagy mellé ülj, hanem vele szembe – így könnyebben le tudja utánozni mozdulataidat, mint egy tükörből.

 

Szóbeszédek és mendemondák a balkezességről

Bár számos pletyka és negatív szóbeszéd kering a balkezes emberekről, akadnak pozitívak is. Íme a két legismertebb ezek közül:

A balkezesek okosabbak, mint jobbkezes társaik. Van-e kapcsolat a balkezesség és a kreatív zsenialitás között? Érdekes kérdés. Az eddigi kutatások szerint ez inkább véletlen, mintsem egyértelműen levonható következtetés. A történelem legnagyobb zsenijeinek egy része balkezes volt – eddigi ismeretek szerint Leonardo da Vinci, Michelangelo, Ludwig van Beethoven, Benjamin Franklin, Isaac Newton és Albert Einstein esetében is a bal kéz bizonyult ügyesebbnek. Mindemellett számos kiváló művész, sportoló és tudós jobbkezes volt. Bár nem léteznek bizonyítékok a balkezesség és a tehetséges gyerekek közti összefüggésekről, minden szülő számára a saját gyermeke különlegesnek számít.

A balkezesek ügyetlenebbek. Mivel a “normálistól” eltérőnek tartják őket, a balkezes gyermekeket gyakran megbélyegzik, hogy ügyetlenek. Valóban ügyetlenségről lenne szó, vagy csupán az alkalmazkodással járó nehézségek váltják ki a gyermekből a néha kissé bizonytalan mozdulatokat? Amikor egy számukra fordított világhoz próbálnak alkalmazkodni, a jobbkezeseknek tervezett eszközök használatakor esetlennek tűnhetnek. Azonban a jobbkezesek ügyetlenebbül bánnak a balkezes eszközökkel, mint fordítva. Ez valószínűleg azért lehetséges, mert ők nincsenek hozzászokva a gyakori alkalmazkodáshoz.

 

Balkezesek Világnapja

Augusztus 13. a Balkezesek Világnapja. Az elkövetkezendő alkalom tehát ideális, hogy megünnepeld gyermeked egyediségét, sokoldalúságát és balkezességét. A legfontosabb, hogy elfogadd amit a sors adott és ugyanerre neveld gyermekeidet is. Fogadd el, hogy gyermeked balkezes – a korlátaival együtt és bátorítsd arra, hogy a lehető legjobbat hozza ki önmagából. Balkezesnek lenni nem átok, nem fogyatékosság és az ezek a gyerekek valójában nem ügyetlenebben jobbkezes társaiknál. Természetesen nem is feltétlenül tehetségesebbek náluk.

Leginkább a szülőn múlik, hogyan is kezeli ezt a helyzetet. Ha ő kizárólag a különbségeket és a negatív dolgok oldalát világítja meg, akkor előbb-utóbb a gyermek is negatívan fog hozzáállni testi adottságaihoz. A balkezes gyerekek általában érzékenyebbek társaiknál, több útmutatásra, szeretetre, megértésre, irányításra és példamutatásra szorulnak, mint jobbkezes társaik. Szülőként mindezek biztosítása a te legfontosabb feladatod!

 

Augusztus 13. a Balkezesek Nemzetközi Világnapja!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search