Mozgásfejlesztés a konyhában

 In A gyermekek fejlődése, nevelése


A játék fontos szerepet játszik a mozgásfejlődésben, azonban más szórakoztató és hasznos tevékenységek is segíthetnek. Tudtad, hogy ha főzés közben gyermekeid melletted tevékenykednek a konyhában, szintén segíted motorikus készségeinek fejlődését? Ne küldd el őket a konyhából, inkább adj számukra könnyebb feladatokat, amelyek szórakoztatják őket és egyben fejlődnek is általuk.

Ez egy nyomós ok arra, hogy az anyukájuk mellett ülhessenek, mikor az a konyhában főz, hisz ezt ők annyira szeretik! Ez a tevékenység rendkívül hasznos a óvodáskorú gyerekek számára is.

Segítség a konyhában

Keverés, kavarás

Két éven felül már hagyhatod segíteni gyermekedet a konyhában, valamint a házimunkában. Ebben a korban fejlődnek ki a kar izmai: gyermeked szeretni fogja, ha hagyod őt az ételekbe belenyúlkálni.

Ez az kor egyben az utánzás időszaka is. A konyában többek között a körkörös mozdulatokat sajátíthatják el, ami segít nekik a fizikai fejlődésükben. Tehát, ha kedve van, hagynod kell, hogy segítsen neked!

Hogyan fejleszd gyermeked karizmait a konyhában?
• hagyd őt keverni: lisztet, tojást, palacsintatésztát, lekvárt stb.
• a zöldségpucolásból is ki veheti részét (kizárólag biztonságos zöldéspucolót adj a kezébe, vagy olyan zöldégeket amelyeket kézzel is meg lehet pucolni)
• a vágódeszka mosásában: töltsd meg a mosogatót vízzel és mosogatószerrel, adj a gyermeknek egy szivacsot, és látni fogod, milyen örömmel fogja letisztítani azt a vágódeszkát, amelyen dolgoztál
• hagyd, hogy ő adagolja egy sütemény hozzávalóit a tálba.

Szakácskönyv lapozása

Ugyancsak kétéves korukban alakul ki egy újabb motorikus készségük: a könyvlapozás. Gondolkozz el: Vajon szeretik a meséket és a képeket, vagy csak a könyvek lapjait szeretik lapozgatni? Mindkettőt! Mikor a könyveket lapozzák, új mozgásokat tanulnak, és fizikailag fejlődnek, ráadásul a képes szövegek intellektuálisan fejlesztik őket.

A gyerekkor ezen szakaszában a gyermekek szeretnek mindent kézbe fogni. Adj gyermeked kezébe egy képes szakácskönyvet és válasszátok kis együtt a másnapi menüt.

Sütés-főzés

A következő tevékenységek szintén a motrikus képességek fejlesztését szolgálják:
• villával szétzúzni a vajat, hogy belekavarhassátok a sütemény masszájába
• egyenletesen elsimítanii egy csésze cukornak a tetejét
• kiformázni egy pizzatésztát
• Felszeletelni a pizzát vagy a süteményt

A gyerekek imádják kinyalogatni a tálakat, ezzel is fejlődnek motorikus képességei. Ez egy olyan tevékenység, amely nagy figyelmet igényel egy gyerek részéről: beletenni az ujját a tálba, addig forgatni, míg némi krémmasszát sikerül összegyűjteni és aztán mindezt a szájába tenni.
Számukra ez egy bonyolultabb tevékenység, ezért aztán sikerül sokszor az arcukat teljes egészében összemaszatolniuk.

Összetett mozgások

Hogyan ösztönözheti egy szülő a gyermeket az öszetettebb mozgások fejlesztésére?
• hagyd, hogy megpuhítsa a hasábburgonyát a ketchupba
• adhatsz neki egy kanalat, amellyel kitisztíthatja a tálat, amelyben a sütemény masszája készült
• hagyd, hogy ő forgassa bele a gyümölcsöt a csokoládéöntetbe.

A gyerekek a konyhában lehet nem lesznek hatalmas segítség a számodra, azonban mégse küld ki őket, hanem hagyd, hogy segítsenek az egyszerűbb dolgokban. Nemcsak remekül fognak szórakozni, hanem ezáltal hozzásegíted őket a koruknak megfelelő készségek fejlesztéséhez.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search