Gyermekbarát nyaralás a vízparton

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

Vízparti nyaralás gyerekkel

Egy vízparton töltött hétvége vagy családi nyaralás hatalmas élmény lehet gyermeked számára, azonban számos veszélyt is rejthet magában. Függetlenül az utazás helyszínétől – legyen az egy tó vagy folyó partja, illetve tengerpart – néhány alapvető biztonsági intézkedést mindenképpen célszerű betartani, hogy a vakáció valóban csak a pihenésről, kikapcsolódásról és a szép emlékekről szóljon.

A gyerekek általában örömmel készülődnek, hiszen számukra igazi élményt jelent egy vízparti nyaralás. A tengerpart vagy egy tó partja mesés hely minden gyermek számára, hiszen itt számos kalandban lehet része, életkortól függetlenül: lubickolhat, homokvárat építhet, bebarangolhatja a partot a barátaival.

A gyermek biztonsága érdekében válassz lassan mélyülő, tiszta partszakaszokat és strandokat, valamint a víz minőségét is vedd figyelembe. A kicsik sokszor keresik a kalandokat és könnyen veszélybe sodorják magukat, ezért egy pillanatra sem téveszd szem elől gyermekedet!

 

Biztonságos és gyermekbarát vakáció – az előkészületek

? Első lépésként tájékozódj alaposan a célállomáson várható körülményekről – kérj tanácsot az utazási irodában, kérdezd ki ismerőseidet vagy olvass internetes fórumokat a témában. A szálláshely kiválasztása szintén fontos mozzanat és érdemes ebben az esetben is körültekintően eljárni, hiszen a nyaralás alatt a nap nagy részét itt töltitek majd. A szállás megválasztásánál szintén fontos szempont, hogy a család minden tagja nyügodtan tudjon majd aludni, akár a délutáni órákban is.

? Habár a vízpartot nehéz megunni, nem minden esetben lehetséges az egész napot ott tölteni. Ha gyermekkel indulsz nyaralni igyekezz olyan szálláshelyet választani, ahol a kisebbek számára különféle gyermekprogramokat is szerveznek, hiszen a szülőknek is szükségük van egy kis kikapcsolódásra.

? Válassz gyermekbarát vízpartot. Legyen a közelben állandó orvosi ügyelet, hiszen nyáron gyakoriak a kisebb-nagyobb balesetek. A pancsolós, vidám napokat könnyen beárnyékolhatják a kellemetlenségek, ezért gyermekedet mindig tarts szem előtt, a lábán mindig legyen papucs vagy vizicipő és felügyelet nélkül ne soha engedd a mélyebb vízbe!

? Következő lépésként igyekezz mindent megtervezni és gondold végig, hogy milyen holmikat kell feltétlenül magatokkal vinnetek és mi kerüljön a gyermek bőröndjébe. Készíts listát még pakolás előtt, azonban igyekezz a felsorolást csak a valóban szükséges holmikra szűkíteni. A gyerekeknek szükségük lesz kb. másfélszer annyi nyári ruhára mint ahány napig tart a vakáció (a kicsik hajlamosak hamar összepiszkolni magukat) és célszerű 1-2 váltás meleg ruhát, valamint vízálló cipőt és kabátkát is bepakolni az útra. A tisztálkodószerek közül legfontosabb a fogkepe és fogkrém, szappan, testápoló és sampon, illetve magas faktorszámú napvédő készítmény is. Utazás előtt kérdezz rá, hogy szükséges-e ágyneműt vagy törülközőt vinni magatokkal (az utóbbiból célszerű fejenként egy kisebb és egy nagyobb darabot mindenképp bepakolni, a váratlan helyzetek elkerülése végett). Ha babával utaztok természetesen pelenkára és babaholmikra is szükségetek lesz, illetve a helyszíntől függetlenül akár kiságyra, etetőszékre és babakocsira is szükségetek lehet – ezt mindenképpen vedd figyelembe az utazás megtervezésekor.

 

gyerekek-vizparton

 

? Az utazás előtt készíts össze egy alapvető készítményekből álló gyógyszercsomagot is. A kisebb sérülések kezelésére legyen kéznél kötszer, sebtapasz, fertőtlenítő folyadék (pl. jód), géz, sebhintőpor és egy kisolló. Emellett legyen a táskában lázcsillapító (kúp vagy szirup), egy lázmérő, valamint megfázás, hasmenés és hányás elleni készítmények. A kifejezetten gyeremekek számára készült naptej és napozás utáni bőrnyugtató balzsam sem hiányozhat a csomagból!

 

Mit vigyél magaddal a partra, avagy kellékek a strandoláshoz

? A strandoláshoz szükségetek lesz egy nagyméretű törülközőre, plédre vagy egy vastagabb (és egyben praktikusabb) polifoam matracra. A pléd olyan méretű legyen, hogy mindenki kényelmesen el tudjon rajta helyezkedni. Egyes szállodáknak saját partszakasza van, ezeken általában biztosítanak minden családtag számára külön napozóágyat.

? A strandolás másik elengedhetetlen kelléke a napernyő, amely árnyékot biztosít a tűző nap ellen. Indulás előtt érdeklődd meg, hogy a szálláshelyen adnak-e ingyen napernyőt, van-e lehetőség bérleni vagy te magad kell otthonról vigyél magaddal. Kisgyermekesek számára jó alternatíva a strandsátor, amelyben akár a délutáni alvás is megoldható.

? A parton és a vízben való mászkáláshoz mindig legyen a gyermek lábán papucs vagy vizicipő (a gyerekek lábát könnyen felsértheti valami), illetve napszúrás ellen védő, széles karimájú strandkalap. A szemorvosok már a legkisebbek számára is ajánlják a megfelelő Uv védelemmel ellátott gyermek napszemüveg viselését. A hagyományos napszemüvegek helyett választhatsz az úszószemüvegekhez hasonló modellt. Ezek általában egy állítható, rugalmas neoprén pánttal vannak ellátva, így a kicsinek nem kell annyira ügyelnie rá és önfeledten játszhat a vízparton.

? A vízparton természetesen játékokra is szükség lesz: homokozó készlet, úszógumi vagy a nagyobbaknak karúszó, színes labda, tollaslabda, frizbi mind-mind jól jöhet a hosszú parton töltött idő alatt. Az esti séták alkalmával szintén jó elfoglaltság a gyerekek számára a biciklizés vagy rollerezés, azonban ezek szállítása gondot okozhat egy külföldi nyaralásnál.

? Mielőtt lementek a vízpartra csomagolj előre ennivalót és innivalókat egy kis hűtőtáskába, mert általában ezeket a dolgokat a helyszínen a többszöröséért árusítják. Ha lehetőség van rá, keress egy élelmiszerboltot szálláshely közelében és ott szerezzétek be az ásványvizet és a nassolni valókat is.

 

kozos-horgaszat

 

Biztonság és balesetmegelőzés

Egy tó- vagy folyópart, illetve tengerpart veszélyes hely lehet a gyermekek számára, azért állandó felügyeletre van szükségük. Az elővigyázatosság sosem árt, azonban a túlaggódás könnyen elronthatja a nyaralást. Ha több gyermekkel indultok útnak és egy másik felnőtt is részt vesz a nyaraláson, akkor mindenképpen osszátok meg a felelősséget, így mindenki számára pihentetőbb lesz a vakáció. A nagyobb gyerekek általában a vízben szeretnek több időt tölteni, míg a kicsiket inkább a homokozás köti le.

A leggyakoribb balesetek és kellemetlenségek, amire érdemes felkészülni a vízparton:

? napégés és napszúrás, súlyosabb esetben akár a nagy meleg következtében kialakuló hőguta – használj magas faktorszámú fényvédő készítményeket, a gyermek fején mindig legyen kalap vagy sapka, illetve ne tartózkodjatok a napon a déli órákban (11-15 óra között mindig húzódjatok árnyékba!)

? különféle rovarcsípések – legfőképpen a folyó és tópartokra jellemző, ezért ha ilyen helyre utazok, akkor mindenképpen legyen a csomagban szúnyogriasztó, illetve a viszketés csillapítására használható különféle hűsítő, mentolos kenőcs vagy a gyógyszertárakban kapható, antihisztamin tartalmú gél. Tengerpartokon jellemző lehet a medúzacsípés is.

? apróbb sérülések – a gyerekeket ne engedd papucs vagy vizicipő nélkül a szabad vízbe, mert könnyen felsérthetik a lábukat vagy megvághatják valamivel. A homokos parton, de még a kiépített medencében is megfontolandó ezek használata.

? kiszáradás – ez az állapot a gyermekek és csecsemők esetében akár nagyon veszélyes is lehet, ezért a megfelelő folyadékpótlás biztosítása elengedhetetlen számukra. Játék közben a gyerekek kimelegednek, azonban a szomjúságérzet – ennek következtében pedig a folyadékpótlás – sok esetben elmarad. A kiszáradás megelőzése érdekében mindig figyelj oda, hogy gyermeked rendszeresen, és megfelelő mennyiségű vizet, teát és gyümölcslevet fogyasszon!

? fulladás – ennek a legtöbb esetben figyelmetlenség és a gondatlanság az oka, hiszen a gyerekeket mindig szem előtt kell tartani. A kicsik általában kíváncsiságból bátran bemerészkednek a mélyebb vízbe is, ahol a sodrás és a hullámok könnyen magukkal ránthatják. Jó, ha a gyermek már kicsi korában megtanul úszni, hiszen ezáltal csökkenthető a fulladásveszély kockázata.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search