Tehetséges gyerekek

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

Tehetséges gyerekek

Egy tehetséges gyerek édesanyja vagy édesapjaként már valószínűleg találkoztál ezen adottságok előnyeivel és hátrányaival is.  Egy gyermek akkor van tehetségesnek minősítve, ha valamiben kiemelkedőbb, mint a vele egykorú gyerekek. De ez nem azt jelenti, hogy automatikusan tehetségesnek fogják tartani csak azért, mert jobban boldogul, mint társai.

A különböző adottságokkal rendelkező gyerekek intelligenciája és a fizikai képességei eltérőek lehetnek. Egy gyerek valódi tehetségének értékelése érdekében a szülőknek figyelembe kell venniük egy szakember véleményét is.

Előítéletek és az igazi tehetség

Nem minden gyermek, aki kiemelkedik bizonyos feladatokban, minősül tehetségesnek. Egyes gyerekek új kompetenciák megszerzésében kiemelkedőbbek a vele egykorú gyerekeknél, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy megfelelő számukra a “tehetséges“ elnevezés. Egy másik helytelen alapelv szerint, minden tehetséges gyerek intelligensebb a többi vele egykorú gyermeknél.

A tehetség több alakot ölthet. Például ha egy gyerek nem annyira jó a számok világában, elég tehetséges lehet, ha irodalomról vagy szövegértelmezésről van szó. Csak azért, mert egy gyerek tehetségesnek van minősítve, nem azt jelenti, hogy bármilyen területen kiemelkedő teljesítményt nyújt.

 A tehetség előnyei

Vannak szülők, akiknek örömet okoz, ha tehetséges gyermekük különleges képességeivel dicsekedhetnek. A tehetséges gyerekek alkalmasak, hogy bejussanak az iskola által felajánlott különböző programokba vagy más akadémiai szervezésekbe. Az iskolai tehetséggondozás azt a célt tűzi ki maga elé, hogy az iskolába járó tehetséges gyerekek tehetségét ismerve és arra odafigyelve alakítja pedagógiai munkáját. Az iskolai tehetséggondozás leggyakrabban tantárgyakra fókuszál.

Abban az esetben, ha a gyermekek be is bizonyítják, hogy valóban kiemelkedőek valamiben, ösztöndíjakban vagy más pénzügyi előnyökben részesülhetnek.

 A tehetség felismerése és azonosítása

Bár egyes gyerekek sokkal korábban kifejlesztik ezen képességeket, mint hogy megtanuljanak beszélni, lehetőségeiket jóval később fedezik fel a szülők vagy tanárok. Egy tehetséges gyermek képességei akkor figyelhetőek meg, amikor kezdenek kapcsolatot teremteni más gyerekekkel.

Egyes gyerekeket elég könnyen tehetségesnek lehet minősíteni. Egy gyermek, aki háromévesen kezébe vesz egy hegedűt és szépen játszik, vagy aki már pelenkában is magától elkezd olvasni, természetesen tehetségesnek mondható.

Annak érdekében, hogy az iskolai rendszerben is tehetségesnek legyenek minősítve, a gyerekek keresztül kell lépjenek egy hivatalos, értékelési folyamaton, mely magába foglal különböző teszteket és interjúkat gyerekekkel. Ezt egy szakember fogja felügyelni, aki jártas ezen tesztek értékelésében.

Kockázati tényezők, avagy a negatív oldal

A tehetséges gyerekek hamar elunják magukat, ha az átlagos képességű gyerekeknek meghatározott iskolai program szerint kell tanuljanak. Ez pedig fegyelmi problémákat eredményezhet, mivelhogy a gyerek frusztrált. A tehetséges gyerekeket akár ki is közösíthetik társaik, a köztük lévő nyilvánvaló különbségek miatt.

Fennállhat az a veszély is, hogy a gyerek nem tud szembenézni a “tehetséges gyerek“ gondolattal, mivelhogy nyomást gyakorol rá a tény, hogy mindig kiemelkedőbb (kell legyen), mint a többi gyerek. Ezen kockázatok elkerülhetőek, ha a tehetséges gyerekeket megfelelően fejlesztik, ugyanakkor élvezniük is kell a gyerekkort, mint minden más gyereknek.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search