Meglepetések, amelyekben szülőként lesz részed

 In A gyermekek fejlődése, nevelése, Szülők, párkapcsolat, családi élet

boldog családGyermeked először mondja, hogy “szeretlek”

Megtörténhet, hogy számos alkalommal ösztönzöd csemetédet arra, hogy érzéseit kimutassa szülei, rokonai és a világ felé. Azt a pillanatot azonban sohasem fogod elfelejteni, amikor először mondja neked spontán, hogy “szeretlek” – bármennyire is számítasz rá, meglepetésként fog érni és hatalmas büszkeséggel tölt majd el.

 

A gyermeked túl nagy ahhoz, hogy az öledbe vedd

Egyszer elérkezik az a nap is, amikor már nem fogsz tudni kényelmesen ülni a gyerekeddel az öledben, hogy együtt olvassatok egy meséskönyvet, vagy a kedvenc rajzfilmjét nézzétek. Ez a dolog azonban nem kell szomorúsággal eltöltsön, hiszen számos más lehetőség nyílik majd arra, hogy hatalmas ölelésekkel mutassátok ki az egymás iránt érzett szeretet és törődést.

 

Gyermeked szeretne egy kis időt egyedül tölteni

Talán hozzászoktál már, hogy a fürdőszobába sem mehetsz ki anélkül, hogy a csemetéd ne várna rád az ajtó előtt. Azonban az is előfordulhat, hogy váratlanul szembesítve találod magad egy ismeretlen csenddel és aggódni kezdesz emiatt. Minden gyermek életében elérkezik az a pillanat, hogy egyedül szeretne lenni – lehet, hogy önfeledten játszik magányosan vagy bezárja maga mögött a szobája ajtaját. Bár ez kicsit furcsa lehet számodra, ne legyél zaklatott emiatt – gyermeked az önállósság útjára lépett és ez természetes velejárója a a fejlődésének.

 

Gyermeked tanít téged

Miközben te azon kínlódsz, hogy eszedbe jusson, hogy hova tetted a kulcsokat, és hogy mit adtál nagymamának tavaly karácsonyra, a gyermeked az ő éles elméjével emlékeztetni fog rá. Amint elkezdi az óvodát és az iskolát, meg fogja osztani veled, hogy mit tanult, melyek olyan dolgok is lehetnek, amiket te már réges-rég elfelejtettél – vagy soha meg se tanultad.

 

A gyermeked meg fog bántani

Sajnos, lesznek olyan időszakok, amikor a gyermeked olyan dolgokat fog mondani vagy tenni, amelyeket nem gondol komolyan. Szóval készülj fel arra a napra, amikor azt fogja mondani neked, hogy utál. Azt is fogja mondani, hogy mennyire “gonosz” vagy, és amikor idősebb lesz, hogy mennyire “ciki” vagy. És akkor ott lesznek a napi igazságok, melyeket nehéz visszahallani: “Anya, sárgák a fogaid!”, vagy “Apa, ronda a nyakkendőd!” Legjobb, ha nyugodt maradsz, és elmagyarázod a gyereknek, hogy ezekkel szavakkal megbánt másokat és lehetőség szerint gondolja át még egyszer, mielőtt kimondja azokat.

 

A gyermeked igazi bátorságot fog mutatni

Lesznek olyan helyzetek, amikor gyermeked félni fog megtenni bizonyos dolgot, például világítás nélkül elaludni első alkalommal az új szobájában. Hatalmas büszkeséggel fogja eltölteni a szívedet, amikor leküzdi a félelmét a sötétséggel szemben és ő maga kér arra, hogy oltsd le a lámpát a gyermekszobában.

 

Gyermeked jobb emberré fog tenni téged

Mivel tudod, hogy a gyermeked figyel és utánoz téged, odafigyelsz a szavaidra, kedvesebb leszel az emberekkel, és talán pozitívabban fogsz hozzáállni az egész világhoz. Élvezd, hogy jó szülői példát mutathatsz a folyton meglepetéseket okozó gyermekednek!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search