Babaúszás

 In Csecsemők és újszülöttek

Babaúszás

Mikortól érdemes elkezdeni a babaúszást?

babaúszás ideális családi program, azonban célszerű várni vele, amíg a baba betölti a három hónapos kort. Az újszülött csecsemő immunrendszere még nem elég erős, illetve a foglalkozások is megterhelőek lennének a számára. Ajánlott a gyermekorvos vagy a védőnő véleményét is kikérni a fürdőzéssel kapcsolatban, hiszen hasznos tanácsokkal szolgálhatnak és felhívhatják a figyelmedet az esetleges veszélyekre.

A babaúszást érdemes a gyermek fél éves kora előtt elkezdeni, mert ilyenkor még rendelkezik az úgynevezett búvárreflexszel, amely megkönnyíti számára a víz alatti úszást (amit a baba arcát víz éri, a száját bezárja és automatikusan elkezdi az orrán kifelé fújni a levegőt).

A baba 6-8 hetes korától el lehet kezdeni “gyakorolni” egy nagy fürdőkádban és fokozatosan hozzászoktatni a sok vízhez és annak hőmérsékletéhez. A legtöbb babaúszás oktató házhoz is kimegy, hogy a szülőknek elmagyarázza a fogalakozások menetét és előre megmutassa a fő mozdulatokat.

 

A babaúszás előnyei és hátrányai – érvek és ellenérvek

Azt kevesen vitatják, hogy a babaúszás kedvező hatással van a baba testi és szellemi fejlődésére. Az intenzív mozgás erősíti a kicsi izmait és ízületeit, erősíti a keringési- és légzőrendszert, valamint segít fejleszteni a mozgást és a térbeli koordinációt. Az úszás továbbá jó hatással van a baba közérzetére és étvágyára is, valamint egy kimerítő nap után nyugodtabban tud majd pihenni éjszaka.

A babaúszás jótékony hatásai ellenére a legtöbb szülő fél a fertőzésektől. A foglakozásokra használt medencék vizét megfelelően fertőtlenítik és sűrűn cserélik, azonban míg így is előfordulhat, hogy gyermeked elkapjon valamilyen fertősét a többi babától vagy azok szüleitől. Leggyakoribbak a különféle légúti megbetegedések és bőrbetegségek, azonban ezek igen ritkán fordulnak elő, kialakulásuk kockázata pedig nem sokkal magasabb mint más közösségben. Gyakoribb probléma, hogy a baba megfázik a nem megfelelő hőmérsékletű vízben vagy az öltözőben. Egyes szakértők szerint a babaúszás terhet jelent a picik számára és feleslegesen sietteti az egyes mozgásfejlődési szakaszokat, mint az ülés vagy a járás.

babaúszás egy igazán örömteli és vidám alkalom lehet az egész család számára, csupán be kell tartani a megfelelő óvintézkedéseket és nem szabad túlzásokba esni. A babák nagyon élvezik ezeket a foglalkozásokat, és egyes szakértők szerint az egészen korán elkezdett úszás később segíti a gyerekeket a kapcsolatteremtésben, növeli a teljesítőképességet és a gyors reakciókra ösztönzi őket. Emellett természetesen segít szorosabbra fűzni a szülő-gyermek kapcsolatot, ezáltal pedig erősíti a kötődést és a bizalmat is.

 

babaúszás

 

Mit vigyünk magunkkal a babaúszásra és milyen gyakran érdemes járni?

Még az oktatás megkezdése előtt célszerű megbeszélni a részleteket a program vezetőjével. Õ részletesen el fogja magyarázni, hogy úszáskor milyen segédeszközöket használtok majd, milyen hőmérsékletű a medence vize, illetve van-e szoptatási lehetőség a helyszínen. Így előre fel tudsz készülni a várható körülményekre és figyelembe tudod venni mindezt a csomagoláskor.

A kellék-lista élén az úszópelenka és az úszónadrág áll. Neked csupán azokra a holmikra lesz szükséged, amelyeket általában az uszodában használni szoktál (törölköző, papucs és fürdőruha). A babának célszerű továbbá a csomagba betenni egy csere-úszópelust is, mert a kis “balesetek” általában a legváratlanabb pillanatokban történnek.

A baba által kedvelt fürdőjátékok segíthetnek megteremteni a vidám és nyugodt légkört, ezért ajánlott pár darabot magatokkal vinnetek a foglakozásra. A babaúszás után általában a kicsik nem csak elfáradnak, hanem meg is éheznek, ezért gyermeked életkorától függően csomagolj valami harapnivalót és készítsd elő a cumisüvegét is.

A babaúszás esetében is fontos a rendszeresség! Érdemes hetente egy alkalommal részt venni a foglalkozáson, mert ha kimarad egy-két alkalom, a babának nehezebb lesz újra alkalmazkodnia a nagy vízhez és általában sok mindent el is felejt a korábban “tanultakból”.

 

Tudnivalók a babaúszásról

? A babaúszásra fenntartott medencék vize kellemes vízhőfokú (31-32?C), hogy a kicsik jól érezzék magukat benne. Ezek a medencék sok esetben klórmentesek, fertőtlenítésük valamilyen más módon van megoldva (például aktív oxigénnel) és erős vízvisszaforgató-rendszerrel vannak ellátva.

? A babaúszás elsődleges célja, hogy a közös mozgás által erősödjön szülő-gyermek közötti kötődés és sok-sok önfeledt, boldog pillanatot töltsetek együtt. A foglalkozások során az oktatók arra törekszenek, hogy megszerettessék a babával a mozgás örömét, megőrizzék egészségét és testi-lelki egyensúlyát, valamint segítsenek egyénisége kibontakoztatásában is. A csecsemőúszás nem a hagyományos értelemben vett úszásoktatás! A baba biztonsága érdekében a szülő állandó jelenléte nemcsak lehetséges, hanem elkerülhetetlen feltétele a foglalkozásoknak.

? A foglalkozások több részből tevődnek össze. Bemelegítésként a szülők általában babamasszázst alkalmaznak, amely segít a babának ellazulni, izmait pedig felkészíti az úszásra. A vízben történő program általában 3 szakaszból áll: első az úszógyakorlat, amikor a babák úsznak és merülnek a vízben; ezt tornagyakorlat követi, majd levezetésképpen közös játék. A zenés, játékos foglalkozás általában egy órát vesz igénybe.

? Szoptatós anyukák számára nem ajánlott hosszabb ideig a hűvösebb vízbe tartózkodni, mert akár a tejtermelődés csökkenését is okozhatja. Õk inkább  a partról figyeljék gyermeküket, hiszen egy apuka is maximálisan el tudja látni a babaúszással járó feladatokat.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search