Babamasszázs – az érintés hatalma

 In Csecsemők és újszülöttek

Előkészületek a babamasszázshoz

• Bizonyosodj meg arról, hogy a szoba hőmérséklete elég meleg (kb. 27-30 Celsius fok), hiszen a babának a masszírozás során meztelennek kell lennie. A hőmérséklet akkor megfelelő, ha zárt helyen, egy vékony öltözetben levő szülőnek kissé melege van. Az is jó megoldás lehet, ha mindig csak a masszírozandó testrészt hagyod szabadon, a csecsemő többi testrészét pedig letakarod, hogy meg ne fázzon.

• Készítsd elő időben a babamasszázs helységét és a kiegészítőket, hogy a zavartalanok legyenek a masszázsra szánt percek. Leginkább szeretetre és a kezeidre lesz szükséged, azonban masszázsolajat is célszerű használni.

• Ügyelj arra, hogy körmeid olyan állapotban legyenek, amely a masszírozáskor a baba számára is kényelmes, élvezhető érintést biztosítanak. Ha úgy érzed, hogy zavarnak, inkább vágd le őket.

• Bizonyosodj meg arról, hogy a baba nem lázas. Ebben az esetben nem ajánlott a masszázs, mert elősegítheti a fertőzés terjedését a szervezetben.

• Mielőtt a babához érnél, melegítsd fel a tenyeredben a masszázsolajat és ügyelj, hogy kezed se legyen hideg.

 

A babamasszázs tanfolyamokon elsajátíthatod azokat a praktikákat, amelyekkel fokozatosan hozzászoktathatod a babádat a masszírozáshoz. Eleinte egyes testrészekre terjed csak ki masszírozás, majd egy hosszabb lélegzetvételű, egész testre kiterjedő masszírozást kaphat a babád, s így az könnyedén beépülhet a napi rutinba.” – Szelényi Éva, gyógypedagógus

 

A babamasszázs csodálatos hatása

Azok a babák, melyek rendszeresen masszásban részesülnek, sokkal nyugodtabbak és szervezetük ellenállóbb a betegségekkel szemben.

A babamasszázs előnyeit és jótékony hatását számos kutatás és megfigyelés bizonyítja, melyek közül a legfontosabbak:

• segíti az anyatejes táplálást

• enyhíti, illetve megszünteti a hasfájást

• megkönnyíti az elalvást és nyugodt alvást biztosít

• kiegyensúlyozottá teszi a baba szervezetének működését (keringés, légzés, emésztés, idegrendszer)

• a masszírozott babák védettebbek lesznek a fertőzésekkel szemben

• elősegíti a vázizomzat és az érzékszervek fejlődését.

A babamasszázs és babatorna a játék és a testi érintkezés terápiás formái, amelyek segítenek elmélyíteni a szülők és gyermekük közötti kötődést. A tanulmányok bebizonyították, hogy azok a babák, amely megfelelő masszázsban és tornában részesülnek életük első hónapjaiban, kiegyensúlyozottabban fejlődnek és erősebb immunrendszert birtokolnak, mint társai.

Szakértők azt ajánlják, hogy a babamasszázs legyen az esti rutin része, és célszerű azt a fürdetés utánra időzíteni, amikor a baba már készen áll a lefekvésre. A masszázs segíteni fog, hogy a baba nyugodtabban aludjon és kipihentebben ébredjen.

 

A masszázs ideális idejét minden esetben a gyermekhez igazodva alakítsuk ki. Legalkalmasabb a passzív ébrenléti periódusban. A masszázs lehet délelőtt vagy az esti fürdés után is, elősegítve az elalvást. A babamasszázs tanfolyamokon praktikus tanácsokat és információkat kaphat arról, hogy hogyan alakítsák ki az Önök számára legkedvezőbb időpontot a masszázshoz.” – Szelényi Éva, gyógypedagógus

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search