A szoptatás előnyei

 In Csecsemők és újszülöttek

szoptatás

A szoptatás előnyei

A következőkben bemutatjuk neked, melyek a szoptatás előnyei:

Fertőzések elleni küzdelem
Az antitestek, amelyek az anyatejjel átszívódnak az anyától a csecsemőhöz, segítenek csökkenteni egyes betegségek kialakulását, mint például: a fülfertőzések, a hasmenés, a légúti fertőzések vagy az agyhártyagyulladás. Más tényezők segítenek megvédeni a gyermekeket a fertőzéstől azáltal, hogy hozzájárulnak a gyermek immunrendszerének erősítéséhez. Egyfajta barikád képződik, amelynek az a szerepe, hogy a baktériumokat vagy vírusokat távoltartsa. A szoptatás a koraszülött gyermekek esetében nagyon előnyös és a többi csecsemőnek is védelmet nyújthat az allergia, az asztma, a cukorbetegség, az elhízás és a hirtelen csecsemőhalál-szindróma ellen .

Gazdag tápanyag és könnyű emésztés
Az anyatejet gyakran “tökéletes tápanyagként’’emlegetik, mivel laktózt , fehérjéket és zsírokat tartalmaz, általában könnyen emészthető és így a szopós babáknál ritkábban fordul elő hasmenés vagy székrekedés. Az anyatej sok vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, ezért ez a legjobb a baba emésztőrendszerének. Az egészséges anya nem kell vitaminokat és élelmiszer kiegészítőket szedjen, kivéve a D vitamint, noha az anyatej kismértékben tartalmaz D vitamint is. A baba szervezete is termel D vitamint, amikor a bőrét napsugár éri. Azonban a napozás növeli a bőr károsodását, így a szülőknek azt tanácsolják, hogy ne üljenek túl sokat a napon a gyerekkel.

A Gyermekgyógyászok Szövetsége azt javasolja, hogy már az első két hónaptól kezdve a babák folyamatosan kapjanak D-vitamin kiegészítőket, a későbbiekben pedig D-vitaminos bébi tápszert (egy éves kor után). A kereskedelemben kapható tápszerek képesek helyttesíteni az anyatej összetevőit, de persze a két dolog egyáltalán nem ugyanaz. Miért? Mivel az anyatejben vannak olyan összetvők, amiket nagyon nehéz előállítani és vannak olyanok is, amiket még fel sem fedeztek.

Ingyen van
Az anyatej, nem kerül semmibe, és az antitesteknek köszönhetően a baba ritkábban betegszik meg, azokkal a csecsemőkkel ellentétben, amelyeket tápszerekkel etetnek. Ez magyarul azt jelenti, hogy ritkábban fogsz orvoshoz járni, ez által pedig kevesebb pénzt kell áldoznod a különböző vizsgálatokra és gyógyszerekre.

Különböző ízek
A szoptató anya legalább 500 extra kalóriát igényel naponta, ami azt jelenti, hogy különböző élelmiszereket kell fogyasztania. Az anyatej íze attól függ, hogy milyen élelmiszereket fogyasztott az anya, így a gyermek is több féle ízt fog megismerni.

Kényelmes
Az anyatej mindig rendelkezésedre áll, minidg friss, sterill, langyos és nem kell gyorsan lefutnod a boltba, hogy tejport vásároj. Ráadásul nem kell tejet hígítanod, melegítened éjnek idején sem.

Megakadályozza az elhízást
Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a szoptatás megakadályozza az elhízást.

Okosabb gyermekek
A kutatások azt bizonyítják, hogy azoknak a gyermekeknek, akik csakis anyatejjel voltak táplálva, magasabb az IQ-ja, mint azoknak a csecsemőknek, akik tejporron nőttek fel.

Közvetlen kapcsolat a babával
Az anyák fontosnak tartják a szoros kapcsolatot gyermekükkel, és azt az érzelmi köteléket ami közöttük alakul ki. Ezen kívül az anya bőrének érintkezése a gyermekével megerősíti az érzelmi köteléket. Miután a kismama megszülte a gyermekét, nem hatja át az anyaság tudata, ez akkor teljesedik ki, amikor maga kezdi gondozni a kisbabát.

Hasznos az anyának is
Hozzájárul az önbizalom növeléséhez, mert képes vagy arra, hogy tápláld a a gyermeked. A szoptatás kalóriát éget, és segíti a méh izomzatának összezsugorodását, ezért a szoptató anyák gyorsan vissza nyerik a terhesség előtti alakjukat és testsúlyukat. Mindezek mellett a tanulmányok azt mutatják, hogy a szoptatás csökkenti a mellrák kialakulásának esélyét, megelőzi a magas vérnyomást, a cukorbetegséget, a szív-és érrendszeri megbetegedéseket, méh- és petefészekrákot.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search