Babaápolási tanácsok

 In Csecsemők és újszülöttek

baba bőre
A baba bőre nagyon érzékeny, ezért fontos, hogy mindentől óvjuk, ami sérülést okozhat.

Semmi nem annyira lelkesítő, mint egy kisbaba a házban. Lehet részünk azonban bizonytalanságokkal teli időszakokban, amikor azon tépelődünk, hogy vajon mindent megtettünk-e annak érdekében, hogy kisbabánk vidám és egészséges legyen.

Mivel a kisbabák szóban nem tudják kifejezni, mire van szükségük, nekünk kell a megfelelő kényelmet biztosítanunk nekik. A baba bőrének ápolása sem kivétel ez alól. A babák bőre nagyon érzékeny, ezért óvnunk kell mindattól, ami sérülést okozhat.

A baba fürdetése

A legtöbb kisbabát nem kell naponta fürdetni. Mivel a baba finom bőre hamar kiszáradhat, nem szükséges fürdetni csak két-három naponta.

Amikor előkészíted a fürdővizet, győződj meg arról, hogy a víz langyos. Ha a víz nagyon hideg vagy túl meleg, akkor a baba bőre nagyon ki fog száradni. Használj csak olyan szappant, amely puhává teszi a bőrt.

Számtalan termék van a piacon, amely kimondottan a baba fürdetésére van kitalálva. A felnőtteknek készült szappanok és samponok túl erősek, és nagyon kiszáríthatják a baba bőrét vagy irritációkat okozhatnak.

Soha ne mosd a baba arcát szappannal! Használj csak egy vizes törlőt a nyak feletti rész tisztítására. Valójában a baba bőrének szappannal való mosása már eleve rossz ötlet.

Hagyd a szappant picit a vízben feloldódni, és mosd le a babát egy olyan ronggyal, amit ebben a vízben áztattál meg. Ha szeretnél, használhatsz babatestápolót a baba fürdetése után, hogy a baba bőre hidratált maradjon.

Amikor megtörlöd, vigyázz, hogy a baba testén lévő minden hajlatot törölj szárazra, hogy elkerüld a bőr irritációját ezeken a zónákon. Ne használj púdert a baba bőrére! Ez olyan anyagokat tartalmaz, amelyek szintén irritálhatják a bőrt.

Ha a baba fejbőrén koszmó van, vannak dolgok, amikkel segíthetsz, hogy megtisztuljon. Próbáld bedörzsölni a fejét babaolajjal vagy ásványi anyagokat tartalmazó olajjal, mielőtt besamponoznád.

Dörzsöld be a fejét ápoló olajjal, várj néhány percig, majd óvatosan fésüld meg, és használj egy puha rongyot, amivel letisztítod és eltávolítod a levált bőrdarabokat. Mosd meg óvatosan samponnal. Bár ez a jelenség nem megelőzhető, magától is elmúlik néhány hónap után.

A baba bőre és a napfény

Magától értetődik, hogy egy kisbabát nem szabad napsugárzásnak kitenni. Mivel a baba bőre érzékenyebb, mint a miénk, sokkal hamarabb leég.

Ha a kisbabád kiviszed a napfényre, gondoskodj arról, hogy jól el legyen a bőre takarva és adj rá olyan sapkát, amely az arcára is árnyékot tart, mivel a naptejek nem ajánlottak a hat hónapnál kisebb babák esetében.

Ha lehetséges, használj napernyőt, vagy állj árnyékos helyre. Ha az egyévesnél kisebb baba bőre leég, azonnal fordulj orvoshoz!

Vigyázz arra, hogy fogyasszon sok vizet, nehogy kiszáradjon, és rakj rá hidegvizes borogatást, hogy enyhítsd a sajgást, és hűtsd a gyerek bőrét. Ne használj testápolót vagy krémet a gyerek égett bőrére, csak akkor, ha ezt a gyerekorvos javasolta.

Babaápolás

Mivel a babák hajlamosak a bőrkiütésekre, jó, ha megmosod az újonnan megvásárolt ruhákat, takarókat vagy bámilyen más tárgyat, ami a baba bőrével közvetlenül érintkezni fog.

Használj egy kifejezetten erre a célra készült mosószert. A legtöbb ember által mindennap használt mosószerek túl erősek a baba bőrének.

Cseréld ki a baba pelenkáját gyakran, hogy elkerüld a pelneka okozta irritációt. A túlzott nedvesség irritáló lehet a baba finom bőrének. Ha mégis megpirosodik, ne pánikolj be!

Nem egy szokatlan dolog és könnyen kezelhető. Tisztítsd meg és szárítsd meg a baba bőrét, majd kenj rá cink-oxidot tartalmazó terméket az irritációk elmulasztására, hogy a baba bőre és a pelenka között alakuljon ki egy védőréteg. A bőrirritáció egy vagy két nap alatt el kell múljon.

Ha tudod szabályozni a hőmérsékletet a lakásban, akkor a baba bőrének hidratálását is tudod szabályozni. A forró és a hideg hőmérséklet szárítja a baba bőrét.

Érzékeny bőrű babák

Egyes babáknak ekcémája van, ami a bőr szélsőséges kiszáradását és hámlását okozza. Használj csak olyan termékeket, amelyek kifejezetten érzékeny bőrű gyerekeknek vannak gyártva. Vigyázz arra, hogy azok a termékek, amelyek a baba bőrével érintkeznek, ne legyenek illatosítva vagy színezve.

Ugyancsak ügyelj arra, hogy minden fürdés után jól szárítsd meg a babát, és kend be hidratáló testápolóval vagy más, érzékeny bőrre való termékkel. Mondd el a gyerekorvosnak, hogy a babának ekcémája van. Lehet, hogy felír valamilyen terméket az ekcéma kezelésére.

Az ekcémás gyerekek el kell kerüljék a hőmérsékletváltozásokat, a füvet, a gyomokat, a nedvességet és a gyapjúból készült öltözetet. Ha kisbabádnak ekcémája van, jó ötlet óvni őt az erős mosószerektől, a ruhaöblítőszerektől, és a szappanos tisztítóoldatoktól.

Néha a babának a meleg is irritációt okozhat. Ez a fajta irritáció a bőrön piros pattanások formájában jelentkezik. Nem kell aggódnod ebben az esetben sem, mert néhány hét alatt magától elmúlik.

Ne nyomkodd a pattanásokat a baba bőrén! Ha békén hagyod őket, maguktól elmúlnak. Soha ne használj a baba bőrén felnőtteknek szánt pattanás elleni szereket.

Ha úgy gondolod, hogy a baba bőrén pattanások jelentek meg és ezek szokatlanul nagyok vagy nagy felületen vanak jelen, beszélj erről a gyerekorvossal! Apró fehér pattanások jelenhetnek meg a gyerek arcán. Ez is magától elmúlik néhány hét alatt, és nem kell emiatt aggódnod.

A baba bőre nagyon érzékeny és különleges gondozást igényel. Bár úgy tűnhet, hogy túl sok dolog van, amire gondolnod kell, a baba bőrének ápolása hamar mindennapos rutinná válik.

Ne tekintsd a baba bőrét jelentéktelennek. Ha kisbabád kényelmesen érzi magát, akkor nyugodtabb, és amikor boldog, az egész házat felvidítja.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search