Elválasztás, hozzátáplálás: a megszokott kihívások

 In Csecsemők és újszülöttek


Ezeket a kérédseket teszi fel a legtöbb édesanya, amikor még egyéves kor táján is változatlan lelkesedéssel és éjjel-nappal szopik gyermeke. Előfordul, hogy némely kisgyerek úgy dönt, hogy nem képes még lemondani az emlőről és a cumiról.

Ha kisbaba számára még nehézséget okoz az átmenet:

• Szoptasd tovább, illetve etesd a cumival, de rövidíts meg minden étkeztetést.

• Kínáld először a gyermekednek a csőrös itatópohárból való szopizást, és ne szoptasd, csak ha az első lehetőséget visszautasítja.

• Hogy elkerüld, hogy a gyermeked nagyon kötődjék a cumisüveghez, ne hagyd, hogy azzal fetrengjen, sétáljon, vagy netalán azzal aludjon el.

• Mivel az esti étkezés elhagyása nehéz mind a babának, mind a mamának, ezt próbáld feloldani esti meseolvasással, vagy nézzétek együtt a csillagokat.

• Próbálkozz másfajta csőröspohárral. Mivel ezek a csészék kedveltek az átmeneti időszakban, sokfajta közül lehet válogatni. Egyeseknek rövid vagy hosszú csőrük van, vagy szalmaszálban végződnek. Van, amelyiknek füle van, másokat anélkül terveztek. Te és a gyermeked próbálkozások és kudarcok árán fedezhetitek fel, melyik lesz számotokra a legmegfelelőbb.

• Ha gyermeked továbbra is ellenzi az elválasztást, engedd őt szilárd ételeket is enni, majd próbáld újra. Egyes gyerekek elvesztik az érdeklődésüket az emlő és a cumisüveg iránt, ha több napon keresztül napi háromszor szilárd ételeket kapnak.

Mit jelent az elválasztás a szülők számára?

Te magad is nehezen viseled az elválasztást? Az elválasztás egy úgynevezett „hosszú elköszönést” jelent, és lehet, hogy nem vagy még felkészülve, hogy ezt kimondd.

Ebben az esetben, kínáld önmagad számára is ugyanazt a türelmet, amit a gyermekednek felajánlasz. Ismerd el, hogy az elválasztás folyamata megrendítő, fájdalmas, de ugyanakkor felszabadító. Ezt követően hagyj magadnak időt, hogy gyermekeddel más módszerekkel légy együtt, pl. sokat ölelgesd, fogd a karjaidban, illetve olvass fel neki.

A csecsemő elválasztása: stratégiák a sikerhez

Mikor készen álltok az elválasztásra, jegyezd meg az alábbi tanácsokat:

• Ne kezd meg olyankor az elválasztást, mikor az életetek túl elfoglalt és stresszes. Ha munkahelyet változtatsz vagy költöztök, vagy ha a kisbabád egy újabb fejlődési folyamaton megy keresztül, várj még 1-2 hónapot az elválasztással.

• Szoptasd vagy a kínáld továbbra is a cumisüveget, ha gyermeked beteg, még ha az elválasztás folyamatának a közepén vagytok is. Ez adhat a gyermekednek egy meleg családi komfortérzetet, és sokat segíthet abban, hogy minél hamarabb felépüljön.

• Kínálj a gyermekednek más forrásokból kalciumot. Ez lehet joghurt vagy sajt, ha nem inna meg 450 g tejporból készült tejet az elválasztás időszakában.

• Legyen gondod arra, hogy a gyermeked 6 hónapos kora előtt már szilárd ételeket is egyen, függetlenül az elválasztástól. Egyéves koráig már az anyatej nem adja meg az összes szükséges tápértéket, amelyre oly nagy szüksége van, ezért fontos hangsúlyt kap a szilárd ételek bevezetése a baba étrendjébe.

• Tégy anyatejet vagy tejporból készült tejet a csőrös poharába az elválasztás első időszakában. Ha ugyanazt a folyadékot egy másik edénybe helyezed, ez gyermeked számára érdekesnek tűnhet.

• Ne feledd, hogy a gyermeked már szilárd ételeket eszik, és ezekből az élelmiszerekből kapja meg a szükséges folyadékot is. Ez azt jelenti, hogy a folyadék iránti igényük természetes módon csökken, és már nem fogják a csészéjükből ugyanazt a mennyiségű folyadékot meginni, mint a szopásnál vagy a cumisüvegből tették a hozzátáplálás időszaka előtt.

• Légy türelmes a magaddal szemben is amíg a tejed elapad. A legtöbb anyánál ez 2-4 hétbe telik.

• Ne feledd, hogy az elválasztás nem szabad radikális legyen. Egyes anyák ezt úgy oldják meg, hogy az elválasztást a nap folyamán készítik elő, míg éjszaka még szoptatnak, vagy cumisüvegből étkeztetik a csecsemőjüket. Válaszd ki, melyik számodra a legmegfelelőbb!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search