A baba fejlődése: mászás

 In Csecsemők és újszülöttek

mászik a baba

A baba fejlődése: mászás

A baba mozgásfejlődésének a születés és egyéves kor közötti időszakban kulcsfontosságú állomásai vannak:
• a fej tartása
átfordulás
• felülés
• mászás
• felállás
• járás.

Mikor kezd el mászni a baba?

A legtöbb baba 6-10 hónapos kora között sajátítja el a mászás tudományát. Első ízben a baba megtanul mászó pozícióban (kezein és lábain) egyensúlyozni. Aztán rájön, hogyan kell előre és hátra mozogni, felhasználva a térdeit. Vannak olyan gyerekek, aki nem másznak négykézláb, hanem fenéken és hason csúsznak, vagy felsegítik magukat, hogy lábra álljanak.

A mászás természetes 6-7 hónapos korban, miután a gyerek ülni tud támasz nélkül. Ekkor meg tudja tartani fejét egyedül, hogy körülnézzen, ugyanakkor a kar, láb és a hát izmai annyira erősek, hogy nem esik el, ha rájuk támaszkodik. Lassan rájön, hogy a lógó kezeit előre és hátra mozgathatja, és a következő néhány hónap alatt megtanulja fokozatosan a mozgást ülő helyzetből négykézláb.

9-10 hónapos korában rájön, hogy a térdei adják a mozgásra szükséges impulzust. Ahogy megérti a mozgást, vissza fog tudni térni a négykézláb helyzetből az ülő helyzetre. Ugyanakkor megérti, hogyan kell mozgatnia a kezét és a lábát, amikor mászkál: a bal kezet a jobb lábbal és nem egyszerre a jobb kezet és jobb lábat. Gyakorlat kérdése az egész. Egyéves korában nagyon jól fogja tudni.

A kúszás és mászás során a két ellentétes végtag (a kéz és a láb) egyidejű mozgatásával fejlődik a két agyfélteke, valamint a baba erősíti az izmait is.

Ha visszafele megy vagy ha direkt feláll, ne féltsd! Amíg mozgékony, nem számít, hogyan éri el ezt az eredményt. A mozgásfejlődés szempontjából tulajdonképpen teljesen mindegy, hogy a baba mászik vagy kúszik.

A mozgásfejlődés következő lépcsőfoka

Miután magáévá teszi a mászás technikáját, már csak egy lépésre áll a járástól. Fel-felhúzza magát, nem számít, mibe kapaszkodik. Miután érzi az egyensúlyt a lábában, készen áll mozogni a bútorba vagy a kezeidbe kapaszkodva, és nagyon kevés idő után megtanul járni.

A gyakorlat itt is fontos, mint más készség megszerzésénél. Helyezd távol tőle azokat a tárgyakat, amit szeret. Párnákat vagy puha tárgyakat tehetsz az útjába gátnak. Ez segíteni fogja a babádat, hogy javítson az önbizalmán, a készségén és a sebességén. Nem szabad egyedül hagyni, mert ha egy párna alá kerül, megijedhet és megfulladhat. Lakásod legyen egy biztonságos otthon a gyerek számára. Amikor már elég erős, megengedheted neki, hogy menjen le a lépcsőn, de minden pillanatban légy mellette.

Ne vásárolj még cipőt, amíg meg nem tanul járni!

A gyerekek különböző ritmusban fejlődnek, de ha gyereked nem mutat semmilyen érdeklődést a mozgásra, mozgasd te a kezeit és lábait. Egyéves korban tanítsd meg azt is, hogy hogyan mozgassa egyszerre a kezét és a lábát. Amennyiben ez sem vezet eredményre, beszéld meg a problémát a gyerekorvossal.

Ne felejtsd el, hogy a koraszülött gyerekek lassabban fejlődnek, mint az időre születettek.

A baba fejlődése hónapról-hónapra itt tekinthető meg.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search