Az újszülött látása

 In Csecsemők és újszülöttek

Az újszülött látása

Kezdetben a csecsemők látása homályos, fehér-fekete, vonzza őket a kontraszt, majd kezdik megkülönböztetni a színeket, később pedig már azt is észlelik, milyen messzire van tőlük egy bizonyos tárgy, végül pedig ugyanúgy fognak látni, mint te. A következékben bemutatjuk neked, hogy az első év folyamán miként fejlődik a kisbaba látása hónapról hónapra.

 

A születés utáni első hónap

Az első hónapban az újszülött alig észleli a fényt, látása nem képes megkülönböztetni a színeket, többnyire csak árnyékokat lát. Kedveli az erős kontrasztokat, különösen a fehér-feketét, s nem lát 20-35 centiméternél messzebbre, ez viszont elég ahhoz, hogy felismerje annak a személynek az arcát, aki az ölében tartja. A csecsemő fejlődésével együtt a látása is fejlődni fog.

 

A kéthónapos csecsemő látása

A második és a negyedik hónap között, a csecsemő meg kezdi különböztetni a színeket. Ebben az időszakban a világosabb, halványabb színeket kedveli, az erősebbek fárasztják a szemét. Tudván ezt, a gyártók halvány színű anyagokból készítik a babajátékokat, babaruhákat és egyéb termékeket, talán innen jön a népi nyelvezetben használatos “babakék” vagy “babarózsaszín” elnevezés is.

Fontos azonban, hogy elősegítsük látásuk fejlődését, és idővel egyre bonyolultabb és színesebb játékokat válasszunk az babának. A piciket vonzza a sokféle forma- és színkombináció.

 

baba látása

 

A csecsemő látása négy hónapos korban

A negyedik hónaptól, a babák érzékelik a mélységet és a tárgyak távolságát. Jobban irányítják kezecskéiket és a tárgyak érintése is pontosabb.

Mostantól kezdve, a baba finomabban érinti meg az arcodat, mert tudja, milyen távol, vagy közel vagy hozzá. Sőt, felismeri arckifejezésedet, arcjátékodat, megérti bizonyos mozdulataidat, gesztusaidat. Ugyanakkor, képes észlelni bizonyos érzelmeket, hangulatokat.

 

Látás öt hónapos korban

Az öt hónapos baba egyre jobban lát, s jóval tisztábban látja a kisebb tárgyakat. Lassan, követni tudja a mozgásban levő tárgyakat, s ez az adottság fokozatosan tovább fejlődik, egészen 8 hónapos koráig.

 

újszülött látása

 

A baba látása nyolc hónapos korban

A nyolc hónapos csecsemő ugyanolyan élesen lát, mint egy felnőtt, most már csak az van hátra, hogy értelmezze is a látottakat. Kíváncsiak, minden tárgyat, amely felkelti érdeklődésüket, meg akarnak érinteni. Ebben a korban, a gyerek felismeri az ismerősöket, még távolabbról is, szemük színe pedig sokkal határozottabb, ezután már csak nagyon picit módosulhat.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search