Büfiztetés

 In Csecsemők és újszülöttek

Büfiztetés – hogyan és meddig?

A legtöbb baba az étkezések közben levegőt nyel (a szoptatott babák általában kevesebbet, mint a cumisüvegből táplált társaik), amely kellemetlen puffadást és akár görcsöket is okozhat a gyomorban. A hasfájós baba nyugtalan és zaklatott – ez az állapot pedig fizikailag és lelkileg is megviseli. Ha a kicsi mohó módon szopizik, vagy cumisüvegből táplálod, akkor még nagyobb a valószínűsége, hogy szükség lesz a gyógyírt jelentő büfiztetésre.

Ha szoptatás után finoman ütögeted a baba hátát, az segít kiszabadítani a bennrekedt levegőt! Pár hét alatt könnyen kitapasztalhatod, hogy mikor és mennyi ideig kell büfiztetni a gyermeket. Egyes babáknak nehezére esik ez a művelet (akár 5-10 perc is eltelhet, mire kijön), másoknak pedig szinte azonnal sikerül. A büfizés után a levegő helyén üres hely keletkezik a gyomorban, így előfordulhat, hogy a baba még szeretne szopizni egy kicsit utána.

Ha nem vagy benne biztos, hogyan és milyen pozícióban büfiztesd a babát, olvass tovább! Összegyűjtöttünk néhány tanácsot és hasznos módszert, amely alkalmazásával a baba könnyebben meg tud szabadulni a szoptatás közben felgyülemlett levegőtől.

 

Büfiztetési módszerek és pozíciók

A függőleges helyzetben történő büfiztetés az egyik legnépszerűbb technika: fektesd a babát válladra, egy puha törölközőt helyezve alá. Egyik kezeddel tartsd a fenekét, a másikkal pedig finoman ütögesd a hátát vagy körkörös mozdulatokkal masszírozd. A gyerekek többsége jól reagál erre a módszerre, azonban arra figyelj, hogy a kulcscsontod ne nyomja a pici gyomrát!

Abban az esetben, ha az előző pozíció nem segít, helyezz a térdeidre egy puha törölközőt és fektesd a babát keresztben az öledben úgy, hogy a fejét tartsa az egyik combod, hasát pedig a másik. Simogasd hátát felfele irányban, körkörös mozdulatokkal – amíg a gáz ki nem jön. Bizonyosodj meg, hogy a baba kényelmesen fekszik!

Szintén bevált módszer a baba karra, vagy combra fektetése. A hason fekvő kicsi gyomrára így enyhe nyomás nehezedik, ami simogatással kombinálva segíthet előhozni a bent rekedt levegőt.

Egyes anyukák körkörös mozdulatokat írnak le a baba felső testével, vagy a mellkasát ütögetik gyengéden – ezek a módszerek is segíthetnek, bár egyértelműen bevált technika nem létezik. Mindenki maga tapasztalja meg, hogy az ő gyermeke esetében mi a leginkább célravezető!

 

baba büfiztetése
Büfiztetés.

 

9 hónapos kor után lehetséges, hogy már nem lesz szükség a segítségedre. Amikor a kicsik már stabilan ülnek, általában maguktól is meg tudnak szabadulni a felgyülemlett levegőtől. Ha azonban továbbra is úgy érzed, hogy a baba nem tud egyedül büfizni, akkor nyújts támogatást, hogy gázok megtalálják az utat felfelé.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

Mit kell tudni a csecsemő fogzásáról?