A cumisüveg fertőtlenítése

 In Csecsemők és újszülöttek

A cumisüveg fertőtlenítése

A cumisüvegek fertőtlenítése több különböző módon is történhet. Egyes anyukák a hagyományos, és talán a fertőtlenítés legbiztonságosabb módját választják – a kifőzést. Mások modern, speciális elektromos fertőtlenítő edényeket, illetve a mikrohullámú sütőbe helyezhető fertőtlenítő edényeket vagy zacskókat használnak.

Biztosnak kell lenned abban, hogy a cumikat, cumisüvegeket és egyéb eszközöket (mellszívó, orrszívó stb.) megfelelően fertőtleníted, hiszen egy újszülött baba vagy csecsemő immunrednszere még nem elég erős ahhoz, hogy megvédje a környyezetben élő, akár fertőző betegségeket is terjesztő mikroorganizmusoktól. Leginkább azokra a cumisüvegekre kell figyelmet fordítani, amelyekben tejet vagy tejes ételt adsz a kicsinek.

A cumisüveg fertőtlenítése azt jelenti, hogy minden egyes részét fertőtleníteni kell, beleértve a cumis részét, annak gyűrűjét és kupakját is.

Első lépésként a baba etetéséhez használt eszközöket alaposan el kell mosni. A meglehetősen zsíros elemeket szappanos-vizes, vagy gyengébb mosogatószeres áztatással oldjunk le, majd folyó vízben nagyon alaposan öblítsük le őket. Ezt a lépést akár mosogatógépben is elvégezhetjük, azonban ügyeljünk arra, hogy az egyes eszközöket a felső polcra helyezzük, illetve arra, hogy milyen egyéb edényeket helyezünk mellé.

Mivel még a nagyon alapos mosás sem nyújt megfelelő védelmet a kórokozókkal szemben, szükség van időnkénti fertőtlenítésre, sterilizálásra is. Azokat az eszközöket, amelyek az anyatejjel vagy tápszerrel lépnek érintkezésbe célszerű naponta legalább egyszer fertőtleníteni is. Ez a lépés több módon is elvégezhető, azonban minden esetben érvényes, hogy ezek a módszerek csak akkor hatékonyak, ha helyesen vannak alkalmazva.

 

cumisüveg etetés

 

Hagyományos módszer, a kifőzéssel történő fertőtlenítés

Sok anyuka választja a kifőzéssel történő fertőtlenítést, hiszen ez a legolcsóbb és legbiztonságosabb módszer. Ehhez a módszerhez csupán vízre, egy megfelelő méretű edényre és a tűzhelyre lesz szükséged.

1. lépés

A cumisüvegek és egyéb eszközöket szedd darabjaira, majd előzőleg alaposan mosogasd el őket. Miután az edénybe helyezted önts rá annyi hideg vizet, hogy ellepje azokat. Bevált módszer a vízkőlerakódás ellen, ha a vízbe egy kis citromlevet vagy ecetet is öntesz.

2. lépés

Az edényt helyezd a tűzhelyre, várd meg, amíg forrni kezd a víz, majd hagyd legalább 5 perci forrni. Arra ügyelj, hogy az egyes tárgyakat ne a már forró vízbe helyezd, mert azok megrepedhetnek vagy eldeformálódhatnak.

 

Fertőtlenítés elektromos sterilizáló készülékkel

A forró vízzel történő fertőtlenítés szintén több módon végezhető, melynek során kevés vízből gőzt hozunk létre, amelyben szintén elpusztíthatóak az egészségre veszélyes mikroorganizmusok. Hagyományosan akár egy kuktát is használhatunk erre a célra, de ma már a kereskedelemben kapható számos speciális, elektromos fertőtlenítő készülék is. Ezek használata nagyon egyszerű, és csupán pár lépést kell betartanod, hogy a megfelelő eredményt elérhesd.

1. lépés

Helyezd a fertőtlenítő készüléket egy konnektor mellé, majd töltsd bele a gyártó által ajánlott vízmennyiséget. Csatlakoztasd a készüléket az áramforráshoz és ügyelj annak biztonságára. Minden esetben olvasd el a készülékhez tartozó használati utasítást is.

2. lépés

Az egyes üvegeket fejjel lefelé, egyenként helyezd az elektromos sterilizáló készülékbe. A cumikat, gumigyűrűket és kupakokat úgy rendezd el, hogy azok ne érjenek egymáshoz.

3. lépés

Helyezd rá a fedelet, majd indítsd el a készüléket. Az elektromos edény gőz segítségével körülbelül 8-10 perc alatt sterilizálja a cumisüvegeket és kiegészítőit. A folyamat után általában magától lehűl, és csak ez után engedi, hogy felnyisd a fedelét. Egy fogó segítségével egyenként vedd ki belőle a fertőtlenített eszközöket.

 

Cumisüveg fertőtlenítése mikrohullámú sütőben

Manapság már kaphatóak mikrohullámú sütőbe helyezhető fertőtlenítő edények is. Ezek használata egyszerű, a fertőtlenítés a mikrohullámok által létrehozott forró vízgőz segítségével történik. A csecsemőgondozó kellékek gyors és hatékony sterilizálására alkalmas, hiszen a gőz egyenletesen veszi körül az egyes tárgyakat, így biztosítva megbízható eredményt.

1. lépés

Győződj meg arról, hogy a cumisüveget és annak tartozékait (cumi, gyűrű és kupak) lehet mikrohullámú sütőbe helyezni. Mindegyik darabon vagy  csomagolásán világosan fel kell legyen tüntetve, hogy biztonságos feltételek mellett lehet ilyen típusú készülékben használni, különben könnyen megolvadhatnak vagy deformálódhatnak az egyes eszközök.

2. lépés

Helyezd az üveget és tartozékait az edénybe, ügyelve arra, hogy azok lehetőleg ne érjenek egymáshoz. Add hozzá a gyártó által ajánlott vízmennyiséget, majd helyezd rá az edény fedelét. A legtöbb ilyen edény 6-8 üveg egyszerre történő sterilizálására használható.

3. lépés

Csukd be a sütő ajtaját és állítsd be az időzítőt és a hőfokot a gyártó által ajánlott értékekig. A legtöbb ilyen típusú cumisüveg fertőtlenítő edénynek körülbelül 8 percre van szüksége ahhoz, hogy megfelelően kifertőtlenítse az üveget és annak tartozékait, bár vannak modellek, amelyek kevesebb idő alatt is eredményesek.

4. lépés

Várd meg, amíg az edény lehűl, mielőtt kiveszed a sütőből, nehogy megégesd magad. Ez a folyamat körülbelül 2 percet vesz igénybe, de természetesen minden készülék esetében ki kell tapasztalni. A fertőtlenített üvegeket célszerű fogó segítségével kiemelni az edényből.

 

Hideg fertőtlenítőszerek használata

A hideg fertőtlenítőszerek használata roppant egyszerű és kényelmes, ennek ellenére sok szakértő nem javasolja használatukat, mivel nem bizonyulnak minden esetben elég hatékonyak. Manapság azonban kereskedelemben számos ilyen típusú szer kapható, folyadék, por vagy tabletta formában, amelyek használata biztonságos, mivel ezek kifejezetten a baba etetéséhez használt eszközök és más, a babával érintkező holmik fertőtlenítéséhez készültek.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search