Az újszülött érzékszervei

 In Csecsemők és újszülöttek

baba érzékszerveiTermészetesen az újszülött mozdulatlan, érdektelen tekintete is reakciónak számít. Az alábbi játékok az érzékek fejlesztésére alkalmasak:

A csecsemő látása
Az újszülött tekintete leginkább az arcától 25-30 cm-re levő tárgyakra szegeződik, de még nem tudja megkülönböztetni a színeket.
• Treff és pikk: Végy egy pakli kártyát, válaszd külön a treffet a pikk lapoktól és helyezd őket a kisbaba elé. Nyisd ki lassan a csomagokat legyezőként, csukd össze, majd ismét nyisd szét. Mutass neki egy Royal Flush-t és figyeld meg, hogyan reagál!

A csecsemő hallása
A kisbaba hallása teljesen kifejlett és úgy tűnik, a magasabb hangszínt kedveli, a mélyekkel szemben, talán ezért is szólunk a csecsemőhöz sokszor olyan infantilis hangon.
• Hangok felismerése: A kisbaba bal oldalán gyűrj össze markodba egy papírzacskót, rázogass egy mogyorósdobozt vagy egy kulcscsomót, mindaddig, amíg a hang irányába nem fordítja fejecskéjét. Utána ismételd meg ugyanezt jobb oldalán.

A csecsemő tapintása
Az érintés az újszülött első érzéke, ez már a méhben kialakul, születéskor már egész jól ki van fejlődve. Egyes testrészei fogékonyabbak, mint mások, legérzékenyebbek ezek közül a tenyere, talpa és a szája körüli zóna.
• A bőr textúrája: Érintsd meg a csecsemő bőrét más-más testrészeken, különböző anyagokkal. Használhatsz egy tiszta vizes szivacsot, selyem-nyakkendőt, bundáskesztyű bélését vagy egy biciklipumpát, mellyel levegőt fújsz felé.

A csecsemő szaglása
Az újszülött már első napjaiban éles szaglóérzékkel rendelkezik, s természetesen leginkább az anyatej iránt mutat érdeklődést.
• Leltár a hűtőszekrényben: Szedj ki a hűtőszekrényből néhány illatos élelmiszert – sajt, hagyma, savanyúság, hal – és tartsd közel az újszülött orrához. Figyeld a reakcióit! Ha történetesen nem vagy biztos benne, hogy a joghurt el van romolva, gyereked arca majd ezt is elárulja.

A csecsemő ízérzéke
A csecsemő ízlelőbimbói már a méhben fejlődésnek indultak, így mostanra már tudatni fogja, hogy az édes vagy savanykás ízeket kedveli-e. De mivel közel hathónapos koráig anyatejen van póttejen kívül mást nem nagyon fogyaszthat, be kell érned egy-egy vékony citromszelettel.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search