A csecsemők alvási szokásai

 In Csecsemők és újszülöttek

Gratulálunk gyermeked születéséhez! Ez egy nagyon boldog időszak. Akár első, akár az ötödik gyermeked született, ez a gyógyulás periódusa, az alkalmazkodásé, a zűrzavaré és a frusztrációé, de mindenképp egy olyan időszak, amelyet imádni fogsz!

A négy hónaposnál kisebb gyerekeknek más az alvásigényük, mint a nagyobbaknak. Ebben a cikkben a gyermek alvásmintáját fogjuk bemutatni, amely segíteni fog, hogy kifejleszd a gyermeknek megfelelő és ésszerű alvási szokásokat.

Mindenkinek különböző véleménye van arról, hogyan altasd a gyermeket. Ha nem ismered az igazságot, ezek a jószándékú tanácsok negatív hatással lehetnek szülői magatartásodra, és sajnos az újszülött fejlődésére is. Minél több ismereted lesz e témakörrel kapcsolatban, annál valószínűbb, hogy mások nem fognak már kételkedni szülői képességedben.

Miután megértettél minden fontos mozzanatot és egy határozott alvási tervet kidolgoztál, képes leszel már bizalommal válaszolni és visszautasítani a képzetlen tanácsokat is. Tehát az első jótanács – az információgyűjtés! Tudnod kell, mit  és miért csinálsz! Olvass könyveket, folyóiratokat, látogass csoportokat, illetve tanfolyamokat a témával kapcsolatban.

Az újszülött alvási biológiája

A csecsemő élete első hónapjaiban akkor alszik, mikor fáradtnak érzi magát. Ekkor még nem sokat tehetsz: nem kényszerítheted őt az alvásra, ha nem akar lefeküdni vagy ha fel szeretnéd ébreszteni, mikor épp alszik.

Meg kell értened az újszülöttel kapcsolatban egy fontos dolgot: gyomruk még nagyon-nagyon kicsi, étrendjük pedig folyékony és gyorsan emészthető. A tejpor gyorsan, az anyatej pedig még annál is gyorsabban emészthető. Annak ellenére, hogy ideális lenne a gyermeket egy meghatározott időben elaltatni, közülünk a legnaivabbak is tudják, hogy nem ez az optimális megoldás az újszülött számára. Őt etetni kell 2-4 óránként, de előfordul, hogy sűrűbben is.

Élete első hónapjaiban a gyerek sokat növekedik, és ez a tény befolyással lesz a nappali, sőt az éjszakai étkeztetésére is. Meg kell változtasd az etetési programot, előfordul, hogy 2-4 óráról 1-2 órai etetésekre.

Az éjszakai alvás

Valószínű hallottad már, hogy a csecsemők az egész éjszakát csak kb. 2-4 hónapos koruktól alusszák át. Tudnod kell azt, hogy egy újszülött számára 5 óra alvás egy egész éjszakát betöltő alvást jelent. Sok baba képes éjféltől reggel 5 óráig is aludni (nem mindég történik ez így). Igaz, ez messziről nem az, amit éjszakai alvásnak hívunk!

Mialatt a tudományos magyarázata az éjszakai alvás idejének az öt óra, tudjuk, hogy ez a felnőttek esetében nem így van. Nagyon sokszor elő fog fordulni, hogy az újszülött ebben az alvási időszakban többször is fel fog ébredni egy- vagy talán kétéves koráig is. Addig fog ez megtörténni, míg a csecsemők saját alvási szokásukat önmaguk be nem állítják.

Emlőn vagy cumival történő altatás

Mi sem természetesebb annál, hogy az újszülött az anya mellén vagy szájában a cumival aludjon el. Mikor a gyerek így alszik el, azt jelenti, hogy társítja az alvást a szopással: egy idő után a baba nem fog tudni másképp elaludni. Sok szakértő nevezi ezt a problémát "az alvás negatív asszociációjának”. De nem minden szakértő ért ezzel egyet, kihangsúlyozva, hogy az elalvásnak ez a fajtája a legtermészetesebb és legélvezetesebb az újszülött számára. Mégis sok szülő harcol ez ellen a természetes társítás ellen, ami a szopás közbeni elalvást illeti.

Ha azt szeretnéd, hogy kisbabád segítség nélkül aludjon el, akkor hagyd szopni, míg el nem álmosodik, de még nem aludt el. Válasz egy olyan alkalmat, amikor sikeresen kivehetted a szájából melledet vagy a cumit, és hagyd aludni. A csecsemő lehet, hogy ellenkezni fog. Ismét megkaphatja az emlőt vagy a cumit és pár perc múlva ismételd meg az altatás új formáját. Ha mindezt többször próbálgatod, az újszülött megtanul elaludni cumi vagy szopás nélkül is.

Ébresztés éjszakai etetéshez

Sok gyermekorvos ajánlja a szülőknek, hogy ne hagyják több mint 3-4 órát pihenni etetés nélkül a gyermeket, pedig sok csecsemő ennél sokkal hamarabb is felébred (létezik néhány kivételes gyermek, ahol ezt a szabályt sikerül betartani). A kisbaba lehet, hogy éjszaka is fel fog ébredni. A titok nyitja az, hogy mikor vesszük ki az ágyból megetetni, és mikor hagyjuk kedvére aludni. Egy ideig támaszkodnod kell a megérzéseidre és az ösztöneidre, de meg kell lassan tanulnod értelmezni a „jeleket”, amelyeket a gyermeked ad feléd.

Egy nagyon fontos dolgot ne felejts el: a csecsemők sokféle hangot adnak ki alvás közben, míg fel nem költenek. Ezek csak mélyalvás időben kiadott csecsemőhangok, és a gyermeked utána nyugodtan alszik tovább, tehát ez ne zavarjon.

Figyeld türelmesen a gyermekedet! Tanuld meg a zajok közti különbséget alvás közben értelmezni, és ismerd meg a valós reakcióját, milyen mikor éhes. Ha ébren van és éhes, etesd meg minél előbb. Ha gyorsan cselekszel, hamar meg fog nyugodni és visszaalszik. De ha hagyod sírni, teljesen felébred, és sokkal nehezebb lesz visszaaltatni. Ezen túlmenően, te is teljesen felébredsz éjszaka!

Segítsd a gyermekedet, hogy különbséget tudjon tenni a nappal és az éjszaka között!

Egy újszülött kb. 16-18 órát alszik egy nap, ami 6-7 órás periódusokból áll. Azzal segítheted a gyermekedet különbséget tenni a nappal és az éjszaka között, hogy éjszaka tovább hagyod aludni.

Kezdd elaltatni az újszülöttet nappal egy világos szobában egy kosárba vagy egy bölcsőbe téve, de úgy, hogy hallja a napi megszokott zajokat. Az újszülött éjszakai alvása viszont sötétbe és nagy csendben kell történjen. Azzal is jelezheted neki a különbséget a nappal és az éjszaka között, ha este megfürdeted és átöltöztetted pizsamába.


A fáradtság jelei

Hogy a gyermekedet jó alvásra ösztönözd, meg kell ismerd csecsemő fáradságjeleit. Egy kisgyerek nem tudd egyedül elaludni, és nem ismeri fel saját fáradtságjeleit. De az a gyerek, amelyik ébren marad, mialatt a teste, szervezete kívánja az alvást, boldogtalan gyerek lesz. Egy idő után ez a fajta alvásminta lesz számára az irányadó, eszerint fog aludni, és ez gátolni fogja az álma fejlődésében. Próbáld megtanulni felismerni a csecsemő fáradtságjeleit: elcsendesedik, elveszíti érdeklődését az emberek iránt, a játékai iránt, vagy nyűgös kezd lenni.

Nyugodj meg!

Akármennyire is szeretjük gyermekünket, nagyon nehéz éjszakánként sűrűn felébredni hozzá. Próbáld meg elfogadni a gondolatot, hogy a csecsemő fel fog éjszaka ébredni. Az első lépés az, hogy megtanulj nem aggódni emiatt. Ha stresszes vagy frusztrált vagy, ezzel semmit nem fogsz megoldani. A helyzet napról napra javulni fog anélkül, hogy mindezt észrevennéd, a babád szépen nőni fog, később járni is megtanul, beszélni fog sokat a nap folyamán, és éjszaka már nyugodt álma lesz.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search