Az ébredési hőmérséklet mérése

 In Családtervezés és gyermekvállalás

Az ébredési hőmérséklet mérése

Az alap-testhőmérséklet rendszeres mérésével növelhető a teherbeesés esélye. Az alábbiakban megmutatjuk, hogyan rajzolhatod meg magadnak az ébredési hőmérséklet görbét.

Az eljárás néhány egyszerű elven alapszik: a nők testhőmérséklete ovuláció előtt általában lecsökken, peteérés után pedig megnő. Ovuláció után két nappal testhőmérsékleted átlagosan 0,4 Celsius-fokkal nő. Tegyük fel, hogy peteérés előtt testhőmérsékleted 36-36,5 Celsius fok között ingadozik. A posztovulációs időszakban eléri a 37-37,5 fokot. Az alábbiakban megosztunk veled néhány hasznos információt, amelyek segítséget nyújtanak az ébredési-testhőmérséklet görbe minél pontosabb megrajzolásához.

 

1. Légy következetes!

Szakemberek szerint a helyes alap-hőmérsékleti görbe titka abban rejlik, hogy minden reggel ugyanabban az órában kell “lázat” mérned. Természetesen hétvégeken és ünnepekkor sem szabad kihagyni. Minden nap ugyanabban a pontos órában, reggel mérd meg testhőmérsékletedet – előtte ne beszélj, ne egyél ne igyál és ne nagyon mozogj. Amennyiben nem digitális lázmérőt használsz, azt célszerű még az este folyamán lerázni, és közvetlenül az ágy mellett tartani.

Mindaddig, amíg sikeresen teherbe nem esel, rendszeresen kell mérned tested hőmérsékletét. A peteérés nem minden ciklus ugyanazon napján következik be, kiváltképp ha a havi ciklusod nem szabályos időközökben jelentkezik. Ha figyelemmel követed a hőmérséklet-görbét, a felfedezett rendszerességet saját javadra fordíthatod.

 

2. Használj jó hőmérőt!

Az ébredési hőmérséklet mérésére speciális lázmérőt is lehet kapni (bazális hőmérő), de a szakemberek szerint egy digitális lázmérő is ugyanolyan jól beválik. Függetlenül attól, milyen hőmérő mellett döntesz, minden reggel ugyanabban az órában, ugyanazon helyen mérd meg testhőmérsékletedet: szájban, hüvelyben vagy végbélnyílásban.

 

3. Készíts grafikont a mért hőmérsékletekről!

Többféle módszerrel rögzítheted a mért adatokat. Legegyszerűbb, ha milliméter-papírra vagy egy egyszerű négyzethálós lapra rajzolod a koordinátákat: függőlegesen a mért hőmérsékletet, a vízszintes tengely pedig a két havi vérzés közti időszaknak megfelelő napokat. Rajzolj görbét, és figyeld meg az egyes ciklusok közötti rendszerességet.

Mi is készítettünk neked egy mintát, amelyet ITT tudsz letölteni. Csak ki kell nyomtatni és már használhatod is. Az ébredési hőmérséklet mellett sok más hasznos információt is nyilván tudsz tartani az űrlap segítségével, mint az együttlétek ideje vagy a a hüvelyváladék mennyisége.

 

4. Jelöld meg a kétes mérési adatokat!

A mérés során több gond is felmerülhet, például nem minden nap ébredsz fel ugyanabban az időpontban.

Ha netalán beteg vagy, később fekszel le, mint általában, zaklatott éjszakád van, vagy előző este szeszes italt fogyasztottál, ezek a tényezők mind-mind befolyásolhatják testhőmérsékleted. Ha hibás mérési adatra gyanakszol, jegyezd meg ezt a görbén, és írd oda kételyeid okát is.

 

6. Kérj tanácsot és segítséget!

Bármilyen kérdés merül fel ciklusoddal kapcsolatban, mutasd meg a görbéket nőgyógyászodnak. Az orvosok számára ezek a grafikonok sokat segíthetnek, hiszen hasznos információkkal szolgálnak a havi ciklusodról.

Ha szabálytalan a havi vérzésed vagy kérdésed van az ébredési hőmérséklettel kapcsolatban, online fórumokon is kérhetsz segítséget vagy tanácsot. A CsaládiVilág.hu Fórum és a Kérdezd szakértőinket rovatunk készségesen állnak rendelkezésedre, ha választ szeretnél találni kérdéseidre.

Az online fórum kitűnő hely az ébredési hőmérséklet görbével kapcsolatos témák megtárgyalására, mint például a hüvely hőmérséklete, a méhnyaknyák, és ehhez hasonló, ciklushoz kapcsolódó apróságok, melyekről nem szívesen beszélnél ismerősökkel, még partnereddel sem.

 

Az alap-testhőmérséklet görbét használd más eljárásokkal párhuzamosan!

Szakemberek szerint a méhnyak helyzetváltozásainak észlelése, és a termelt váladék ellenőrzése is alkalmas a legtermékenyebb időszak megállapítására. A hőmérsékleti görbe mellett ezeket az adatokat is rögzítheted. A fogamzóképes időszakon kívül a méhnyak váladéka világos színű és ragadós. Az ovuláció előtt, a legtermékenyebb napokban, a váladék mennyisége megnő. Átlátszóvá és síkossá válik, mint a tojásfehérje. A legtermékenyebb nap az, amikor a legvastagabb állagú méhnyakváladékot észleled.

 

Leld örömöd a gyerektervezés időszakában!

Használd nyugodtan az alap testhőmérsékleti-görbe módszerét, de ne fektess túl nagy hangsúlyt a részletekre. Mivel minden nap meg kell mérned testhőmérsékleted, nem csoda, ha ez a dolog picit rögeszméddé válik.

Mikor már biztosan tudod a peteérés napját, hajlamos leszel már időnap előtt terhességi tesztet készíteni, mielőtt még megbizonyosodnál róla, hogy havi vérzésed késik. Az együttlétek tervezettekké és monotonokká válhatnak, a hőmérséklet lejegyzéséből fakadóan pedig a folyamat még inkább klinikai arculatot ölthet.

Hagyj fel a pesszimista gondolatokkal, inkább próbáld meg örömödet lelni a gyerektervezésben!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search