Fogamzásgátlás terhesség előtt

 In Fogamzásgátlás

Fogamzásgátlás terhesség előtt

Miért foglalkozzon fogamzásgátlással az, aki gyereket szeretne? Azért, hogy felkészítse testét az anyaságra, és – ha korábban fogamzásgátló tablettát szedett, vagy spirálja volt – a hormonháztartása illetve a méhe nyerje vissza a természetes állapotát.

A legtöbb nő ma a fogamzásgátlás tablettás, hormonális formáját választja. Többé-kevésbé folyamatosan, éveken, sőt évtizedeken át szed ilyen készítményeket. Nem véletlen hát, ha az orvosok azt tanácsolják, hogy amikor abbahagyja a gyógyszert,  lehetőség szerint várjon a teherbe eséssel néhány hónapot. Mert a gyógyszer maga ugyan néhány nap alatt kiürül a szervezetből, a hatása azonban még jó darabig megmarad. Ha pedig a leendő anya olyankor esik teherbe, amikor szervezetének hormonális rendszere még nem állt helyre, növekszik a babánál a fejlődési rendellenességek esélye. Sőt, egyes kutatók véleménye szerint ez a veszély nagyobb, mint azoknál, akik a tabletta folyamatos szedése mellett, véletlenszerűen esnek teherbe. Tartanak attól, hogy a még nem teljesen helyreállt természetes ciklus miatt könnyebben elvetélhet, aki ilyenkor esik teherbe, mert a petesejt nem mindig ágyazódik be megfelelően. Akad olyan feltételezés is, hogy a tablettaszedés beszüntetése után a női szervezet mintegy igyekszik behozni, ami eddig elmaradt, a peteérés fokozódik, így nagyobb az esély a terhesség, illetve ikerterhesség bekövetkeztére. Hogyan lehet ezeket a lehetőségeket is figyelembe véve, okosan tervezni a fogamzást?

Mit ne?

A szakemberek véleménye is eltérő: sokan azt mondják, hogy a ma többségében alkalmazott, nagyon alacsony hormontartalmú szerek mellett már nincs szükség türelmi időre. Vannak szép számmal, akik a tablettát abbahagyva nem védekeztek, szinte azonnal teherbe estek, és egészséges babának adtak életet. Az esetleges problémáknak azonban a legcsekélyebb esélyét is érdemes kizárni, néhány hónap türelmi idő igazán semmiség a biztonsághoz képest. Egyébként sem árt a szervezetet csúcsformába hozni terhesség előtt, amihez szintén kell egy kis idő, így okosabb várni egy darabig és ez idő alatt védekezni.

Természetesen az  úgynevezett esemény utáni tabletták, az egyszeri, nagy adag hormon bevitelével nem javasoltak ilyenkor, és egyik hormonális fogamzásgátló módszer sem, sem az injekció, sem a hormonnal kombinált méhen belüli eszközök nem jöhetnek szóba.

A spirál sem ajánlható, részben, mert eleve hosszabb távra szokás alkalmazni, részben, mert a fogamzást a méhnyálkahártyára gyakorolt hatása révén gátolja. Aki korábban spirállal védekezett, annak a tervezett babavárás előtt szintén ajánlatos a  spirál eltávolítása után néhány hónapot várni, hogy az irritált méhnyálkahártya regenerálódjék.

Ami alkalmazható

A megszakított közösülés nem avatkozik be a szervezet rendjébe, csupán a fogamzást igyekszik megelőzni. Régi, ám cseppet sem biztonságos módszer, spermiumok ugyanis már az ejakuláció előtt kikerülhetnek a hímvesszőből, illetve a hüvelybe bejuthatnak a közelében ürülő hímivarsejtek is. Ráadásul a módszer nagy koncentrációt igényel, és alkalmazói nem adhatják át magukat maradéktalanul a testi örömöknek. A naptármódszer ezekben a hónapokban azért nem igazán megbízható, mert a tabletta abbahagyása után felborulhat a menstruációs ciklus menetrendje.A reggeli hőmérsékletméréssel kombinálva, nagy tudatossággal alkalmazva azonban a „veszélyes napok” kihagyása sokaknál jól működik.

Leginkább a szintén bevált, régi eszközt, az óvszert lehet ajánlani fogamzásgátlásként erre az átmeneti időszakra. Biztonságos, egyszerű és semmilyen formában nem terheli a szervezetet. Sokan idegenkednek tőle, mondván, rontja az együtlét élvezetét. Pedig napjainkban már olyan fejlett technológiával készülnek, és annyiféle kapható, hogy némelyik inkább szexuális segédeszközként is felfogható.

A pesszárium, más néven méhszájsapka is használható lenne, de ennek alkalmazása nem terjedt el, talán azért, mert felhelyezését nehéz ellenőrizni, és a nagyobb biztonsága érdekében még spermaölőkkel is tanácsos kombinálni. Hüvelyben ható szerek is nagy választékban kaphatók, hab, kúp, golyó, krém kiszerelésben: ezek egyrészt fizikai védelmet nyújtanak, másrészt spermaölő hatással akadályozzák meg a hímivarsejtek „célba jutását”.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search