Az anyaszerep és a társadalmi kapcsolatok

 In Lélek és pszichológia

A társadalmi kapcsolatok szerepe szülés után

Attól az időponttól számítva, amikor egy pár úgy dönt, hogy gyermeket vállal, amíg a baba eléri a pár hónapos kort, mindkét fél nagy érzelmi stressznek van kitéve.

Egy nő életében a gyermek jelenléte gyökeres változásokat hoz minden téren, beleértve a társadalmi kapcsolatokat is. A házasság nem az egyetlen, amire hatással lesz a gyermek születése.

Teljesen helyénvaló az, hogy a gyerek megszületésével mással legyen elfoglalva, mint azelőtt. Ahhoz, hogy újra foglalkozni tudj saját magaddal, alkalmazhatsz egy bébiszittert gyermeked mellé.

Megtörténhet, hogy kívülállónak érzed magad ismerőseid között, mivel ők nem rendelkeznek ugyanazokkal a problémákkal, mint te, és nem ugyanaz az érdekődési körük.

Úgy érezheted, hogy senki sem ért meg, és mintha elszakadtál volna a világtól. Ha számba vesszük az állandó fáradtságot és az új felelősségeket, ami a gyermekvállalással jár, a depresszióhoz már csak kevés hiányzik.

Arra is fel kell készülj, hogy pár barátság félbeszakadhat. Vannak olyan esetek, amikor az anyának is áldozatokat kell hozni annak érdekében, hogy a baráti kötelékek megmaradjanak.

Egy anya elejétől fogva legyen őszinte magához: alig birkózik meg új tennivalóival. Meg fogsz könnyebbülni, ha megosztod barátnőiddel az érzéseidet.

Amennyire lehetséges, igyekezz megtartani régi szokásaidat. Ne fosszd meg magadat a barátnőiddel való esti telefonbeszélgetésektől. Még ha csak 5-10 percet is, de társalogjatok mindenféle dologról, mint ahogyan tettétek a gyermek születése előtt. Pár hónap után, amikor a gyerek már mással is lehet, például egyik nagymamájával, menj ki a városba a barátaiddal.

Próbálj meg más témákról is beszélgetni, ne csak az anyaságról. Az, hogy más témákról is elcsevegtek, még nem jelenti azt, hogy te nem vagy egy kitűnő édesanya.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search