Gyerekek és a siker – Az erőfeszítés fontossága

 In Lélek és pszichológia

győztes-kisfiúA kisgyermekkor

Kicsi korban bizonyos fáradozások spontánok, különösen akkor, amikor a gyerekek utánozni próbálnak másokat. Más szóval, ösztönzésre van szükségük: egy nehéz szó ismétlésére, hogy egyedül epítsenek fel egy építőkockákból álló formát.

Ebben a korban arra törekszenek, hogy amit csinálnak, az tetszedjen szüleiknek és elnyerjék a jóváhagyásukat. Egyszerűen imádják kamatoztatni önállóságukat, és hogy megmutassák, mit tudnak. „Én egyedül! ” – ez a győzelmi kiáltásuk.

A gyermekkor

Ebben a korban a gyerekek még mindig szeretnének szüleik tetszésére tenni, amelyekhez még hozzáadódnak a tanárok, barátok, nagyobb gyerekek.

Készek erőfeszítéseket megtenni az otthoni és az iskolai siker érdekében, de még nem tudják beosztani az idejüket. Emlékeztetni kell őket, mikor jön el a leckeírás vagy fürdés ideje.

A serdülőkor

A hozzájuk hasonló korúak beleegyezése sokkal fontosabbá válik, mint a szüleiké. Ha nem tesznek semmit, valószínűleg az a legjobb módja az idejük beosztásának.

Szükség van például emlékeztetni a kamaszokat arra, mennyire fontosak számukra azok a célok, amelyeket csak kemény munka árán érhetnek el.

A jutalom és annak fontossága

Ahhoz, hogy a gyerekek erőfeszítéseiről beszélhessünk, mindenekelőtt az a legfontosabb, hogy a saját erejükből figyelmet, szeretetet, kitartást és önbizalmat építsünk fel.

A gyermek minden egyes kacagását, gesztusát, vagy gügyögését simogatással kell jutalmazni, és meleg hangon értékelni egy biztonságos környezetben. Így a gyermek meg fogja érteni, hogy szeretik és fontos a szüleinek.

Természetes módon alkalmazkodnak majd a szabályokhoz, korlátokhoz és a családi szokásokhoz. Ezeket meg lehet változtatni, az értelmi szintjüknek megfelelő magyarázatokat követően.

Már az életük kezdetekor kialakul a gyerekek és a szülők között egy természetes kapcsolat, ragaszkodás. És éppen ennek a természetesen kialakult ragaszkodás típusának a függvényében fognak pozitívan vagy negatívan reagálni a szülők javasalataira.

A fáradozások önkéntes cselekedeteket jelképeznek, amelyeket csak azok a gyerekek tudnak véghezvinni, akiket megtanítottak a minimális csalódottság toleranciájára. A szülők pozitív és értékelő viselkedése legtöbbször pozitív hatással van a gyerekekre is.

A jutalmazás szükséges, és akár szabályként is szerepelhet a családban. Például: különböző színekkel jelezve a helyes magatartást és a korrigálást igénylőt egy „magaviseleti naptáron”.

A gyerekek szeretik a játékokat, és a játék általi nevelés szilárd magaviseleti változásokat hozhat magával.

Egy bizonyos, közösen meghatározott időintervallum végén, egy olyan következtetésre juthatnak, amely a gyerekek számára egy eredményt jelenthet az egyéni terv megvalósításában, valamint egy hasznot is (pl. egy tárgyat, amelyre már régóta vágyott).

Következtetés:
Egy módja van annak, hogy a kicsik képesek legyenek elérni céljaikat saját megelégedésükért: az, hogy biztonságban, szeretetben és fegyelemben fejlődjenek.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search