Életkor és termékenység

 In Családtervezés és gyermekvállalás

Életkor és termékenység

középkorú nő Sok nő tervezi későbbre a családalapítást. A Nemzetközi Statisztika számadatai szerint már 1980-ban azon nők aránya, akik 30 évesen vagy idősebb korban szülnek, növekedett, miközben azon nők száma, akik 30 év alatt szülnek, csökkent.

Sok tényező létezik manapság a fiatal párok esetében, akik a gyermekvállalást egy kevésbé fontos vagy nehezebben megvalósítható dologgá csökkentik: felsőoktatásba való bejutás, karrier építése, illetve a pénzügyi nyomások és a munkapiacon való maradás.

Sok személy nem találja meg a megfelelő partnert, akitől gyereket szeretne, csak idősebb korban, vagy egyszerűen nincsenek felkészülve, hogy fiatalon szülők legyenek.

A hatékony fogamzásgátló módszerek elérhetősége is fontos szerepet játszott ebben az irányban. Ez hatással van nemcsak azon párokra, akik idősebb korban döntenek a családalapításról, hanem azokra is, akik kisebb családot szeretnének.

Egy gyermek vállalása, amíg karriered nem stabil vagy a tartozások nincsenek kifizetve, problémát jelenthet.

A termékenység sokkal gyorsabban csökken az életkor miatt nőknél, mint férfiak esetében. A nők 20-24 éves korban a legtermékenyebbek. Amint idősödnek, a teherbeesés esélye jelentősen csökken, míg a meddőség kockázata növekszik. A férfiak több ideig termékenyek maradhatnak, de a férfi termékenység is visszaesik a korral, bár kevésbé drámai módon.

Mennyit időt igényel a fogamzás?

35 éves korban csak fele annyira vagy termékeny, mint 25 évesen, 40 évesen pedig fele annyira, mint 35 évesen. Ezt azt jelenti, hogy több időt igényelhet a fogamzás abban az esetben, ha már elérted a 30 vagy 40 éves kort, illetve lehetséges, hogy termékenységi problémákkal kell szembenézned.

A legtöbb párnál (több mint 90%-uknál) két év alatt megfogan a gyerek abban az esetben, ha nem alkalmaznak fogamzásgátló módszereket, és rendszeres szexuális életet élnek. A szexuális együttlétek két- vagy háromnaponta ciklus ideje alatt optimalizálja a fogamzási esélyeket.

Ha 35 éves elmúltál és még egy évig kitartóan próbálkozol, lehetséges, hogy állapotos maradsz. Azonban tudnod kell, hogy a következő években már rohamosan csökkenek a fogamzási esélyek. A 35 éves nők 6%-a, illetve a 38 éves nők 23%-a nem termékenyül meg három év alatt, rendszeres időközönkénti, védekezés nélküli szexuális aktus következtében sem.

Ha a terhességi teszt nem mutat pozitív eredményt egy hosszú próbálkozási időszak után sem, érdemes segítséget kérni. Orvosod különböző típusú vizsgálatok után meddőségi kezelést javasolhat ebben az edetben.

Miért csökken ennyire gyorsan a termékenység?

Amint a nők idősebbek lesznek, egész sor tényező jelentkezik, mely megnehezíti a fogamzást. Ráadásul a kor előrehaladtával általános állapotuk is ingadozik. A már létező betegségek súlyosodhatnak, vagy új betegségek alakulhatnak ki, melyek befolyásolhatják a termékenységet.

Azon termékenységi tényezők, melyek változnak a kor előrehaladtával a következők:

• tüszők száma: amint idősebbek leszünk, kevesebb életképes peténk marad. Korai menopauza esetén sokkal korábban kimerül, mint általában.

• menstruációs ciklus: amint a nők közelednek a menopauzához, a menstruációs ciklusok rendszertelenebbek és rövidebbek lehetnek.

• méh nyálkahártya: az endometrium (méhnyálkahártya) vékonyabb és kevésbé “vendégszerető” lehet egy megtermékenyített petesejt számára a kor előrehaladtával.

• hüvelyi váladékok: a hüvelyi váladék kevésbé folyékonnyá válik és nem segíti az ondósejtek áramlását.

• betegségek, melyek befolyásolják a szaporodási szerveket: bizonyos betegségek károsíthatják a szaporodási szerveket az idő múlásával, vagy súlyosbodhatnak azokon, ha nincsenek megfelelően kezelve. Ilyenek például az endometriózis (amikor a méh belsejét képző szövet beágyazódik a méhen kívül) és a chlamydia (nemi úton terjedő betegség).

• krónikus betegségek: egyes betegségek negatív hatást gyakorolhatnak a termékenységre.

• súlyproblémák: ha túlsúlyos vagy elhízott vagy, ez nehezítheti a teherbeesést.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search