Étkezési illemtan gyerekeknek

 In Táplálkozás és diéta


Lehet, hogy gyermeked szépen ül az asztalnál, tudja helyesen használni a szalvétat, a villát és a kést, de vajon ismeri-e az étkezései illemszabályokat? A gyermekek meglepő étkezési szokasokat sajátíthatnak el.

Olyan alkamak, mint különböző ünnepek, esküvők, évfordulók, iskolai rendezvények, vagy bármilyen más szociális összejövetelek nagyszerű alkalmat adnak arra, hogy a gyermek megmutassa illemtudását.

Mindezek ellenére, nagyon sok szülő úgy gondolja, hogy gyermeke tud viselkedni, tudja, mit tegyen és mit ne, ki tudja mutatni jólneveltségét, egészen addig, amíg elszégyellik magukat egy olyan gyermekkel, aki szürcsöli a levest, kétszer márt a szószba, vagy nyalogatja az ujjait. Ha eddig mindenre mi tanítottuk, időt kell szakítsunk arra, hogy az asztalnál is tanítsuk meg, mit illik és mit nem.

Íme, néhány ötlet, hogyan kezdhetjük:

• Tanítsuk meg a gyermeket, hogyan fogadja a rokonokat és a vendégeket. Nagyon sok gyermek nem tudja, mit kell tegyen, vagy mit kell mondjon. Ha a rendezvény éppen a saját otthonunkban van, tanítsuk meg a gyermeket, hogyan nyisson ajtót, és segítse le a vendégek kabátait (mutassuk meg neki, hogyan fogja, hogy ne gyűrje őket öszze). Tanítsuk meg, hogyan kell kezet fogni, és hogyan kell megölelni valakit, főleg az öregebbeket vagy a mozgassérülteket.

• Ha előételt szolgálunk fel, kérjük meg a gyermeket, hogy ő legyen a házigazda. Tanítsuk meg arra, mit kérdezzen, hogyan szakítsa meg a beszélgetést, és mondjuk el neki, milyen ételekkel lehet szolgálni. Ha a gyermeket valamilyen előétellel kínálják, bizonyosdjunk meg arról, hogy tudja, miről van szó, és nem fogja azt kérdezni, hogy “Az mi?”. Tanítsuk meg, hogyan fogadjon el, vagy hogyan utasítson vissza tisztelettudóan egy előételt. Ha egy előételnek valamilyen furcsa neve van, ami talán a gyermeknek nem tetszik (és erre sok példa létezik), tanítsuk meg arra, hogy utasítsa diplomatikusan vissza anélkül, hogy megjegyzést tenne az étel furcsa színéről, szagáról vagy ízéről.

• Az asztalnál: mutassuk meg neki, hogyan húzza ki a széket, és hogyan tartsa azt, hogy a többi vendég is elférjen. A fiúk megtehetik ezt a szívességet a nőknek és leányoknak, a kisebb gyermekek pedig az idősebbeknek segíthetnek a székkel, a tiszteletük kimutatása érdekében.

• Mutassuk meg a gyermeknek, hogyan kell összehajtani a szalvétát vagy a kendőt, és ölbe helyezni, hogyan kell egyenesen ülni az asztalnál. Vigyázzunk arra, hogy a gyermek ne könyököljön az asztalon!

• Gyakoroljuk az illemszabályokat például olyan esetekre, amikor valami ételt kell adni vagy kérni az asztal egyik feléből a másikig. Általában balról jobbra szokták átadni az ételeket. Tanítsuk meg, hogy csak annyit tegyen a tányérjába, amennyit megeszik.

• Meséljük el a gyermeknek, miből áll egy teríték, hol legyenek a villák, kanalak, kések, miért számít az elhelyezés sorrendje, és miért mindig a külsővel kezdjük az evést. Jegyezzük meg azt is, hogy az asztalnál minden személyt ki kell szolgálni, és amikor a gazda villát emel, azt jelenti, kezdődhet az étkezés.

• Mondjuk el neki, mennyire csúnya dolog, ha szürcsöljük a levest, nyalogatjuk az ujjainkat, vagy a csokistortába mártjuk az ujjunkat, hogy megkóstóljuk a csokiglazúrt.

• Gyakoroljuk vele az asztalnál való egyenes ülést, és figyeljünk arra, hogy ne görnyedjen az asztalnál, hanem az ennivalót közelítse a szájához.

• Tanítsuk meg neki a kenyér etikettjét, és hogy a kenyeres tál legtöbbször a főétel felső bal felén van elhelyezve. Meg kell tanítani arra is, hogy ne kenjen meg egy egész szelet kenyeret vajjal, hanem inkább vegyen egy darabka vajat a tányérjára és kisebb falatokban fogyassza el. Ugyanakkor egyes kenyérfajtákat törni, másakat vágni kell. A kisebb gyermekek még valószínű nem, de a nagyobbak már különbséget tudnak tenni.

• Gyakoroljuk vele, hogyan kell a szalvétát használni, és hova kell letenni, amikor felállunk az asztaltól.

• Tanítsunk meg neki néhány érdekes beszélgetési témát, és figyejünk oda arra, hogy ne tegyen egyszerre túl sok ételt a szájaba, vagy teleszájjal ne beszéljen, ne csácsomgja és köpködje az ételt, vagy bármilyen más, gyermekekre jellemző csúnya szokása ne legyen. Említsük meg neki, hogy lassan kell enni, nem szabad habzsolni.

• Evőeszközöket kell használni, ujjakat csak akkor, amikor az étel ezt előírja. Magyarázzuk el a gyermeknek, hogy mi a különbség, és hogy még a szalmakrumplit is villával kell enni, nem kézzel, és paradicsomszószba kell mártogatni, nem pedig behabzsolni.

• Mondjuk el neki, hogy mindig meg kell köszönni a szakácsnak a finom ennivalót. Valaki erőfeszítést tett, hogy minden ízletes legyen, és a gyermek is biztos talál valamit, amit különösebben megdicsérhet.

• Addig kell ülve maradni, amíg az étkezés be nem fejeződött, vagy amíg nyilvánvaló lesz, hogy felállhat az asztal mellől, hogy a felnőttek nyugodtan ülhessenek.

Sikert gyakorlással lehet elérni. Otthon is lehet gyakorolni az étkezés szabályait a gyermekkel, amikor ő is felteheti kerdéseit annak érdekében, hogy amikor valós helyzetben van, kényelmesen érezze magát és lenyűgözzön mindenkit kifogástalan viselkedésével.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search