Ha a gyerek csúnyán beszél

 In Szülők, párkapcsolat, családi élet

gyerek
A szóbeli bántalmazás, a káromkodással ellentétben, támadás a személy ellen. A káromkodás obszcén kifejezések használata, ami az egyén frusztrációját fejezi ki. Hogyha a káromkodást személyesen neked címezik, az már szóbeli bántalmazásnak minősül. Semmilyen visszaélésre nincs mentség!

Amikor egy gyermek átkozza szüleit vagy testvéreit, megnevezve a személyeket és obszcén jelzőkkel társítja, akkor az már nemcsak káromkodás, hanem az illető személy szóbeli bántalmazása. A szóbeli bántalmazás nemcsak kellemetlen, hanem egyenesen ártalmas.

Minden visszaélésnek elejét kell venni. Függetlenül attól, hogy a gyermek a testvéreinek címzett szitkozódásai tartalmaznak-e vagy sem szexuális vonatkozású szavakat, ha durva szavakat használ, azokkal megsebezheti a másik gyermeket. A szülő kötelessége kivédeni az ilyen támadásokat.

Nagyon határozottnak kell lenned, ha a gyerek csúnyán beszél nincs kompromisszum! Amennyiben egy ilyen viselkedés miatt egy napra megbüntetted gyermekedet, és ő történetesen az iskola focicsapatában játszik, arra a napra ne engedd edzésre, hadd érezze, hogy tetteinek következményei vannak. Ne engedj az olyan kéréseknek, hogy „kötelező edzésre menni”. Az ilyen helyzetekben az a legfontosabb, hogy a gyermek megértse, hogy nincs mentség semmilyen visszaélésre. Meglátod, nem lesz világvége, ha a gyerek kihagy egy edzést. Ennél sokkal fontosabb, ha így megérti, hogy nem beszélhet csúnyán szüleivel és testvéreivel.

Ha nem jár semmilyen edzésre, akkor egy napra eltilthatod például a számítógéptől vagy a tévétől. Ilyen esetben mondhatod neki, hogy: „nem kapcsolhatod be a számítógépet egy napig, és többé nem beszélsz így a testvéreddel”. Ha mondjuk 6 óra múlva ismét csúnya szavakkal illeti a testvérét, akkor a büntetést fel kell emelni 48 órára. Ezután be kell küldened a szobájába, hogy írjon egy bocsánatkérő levelet. Nem kell terjedelmes levelet írnia, elég egy bekezdés is.

Meg kell ígérnie, hogy többé nem bántja csúnya szavakkal a testvérét, és bocsánatot kell kérjen tőle. A legfontosabb, hogy leírja, hogy nem beszél csúnyán a testvérével.

Ha kisebb a gyerek

Az a legjobb, ha te sem káromkodsz gyermekeid előtt, ha nem akarod, hogy ők is ezt tegyék előtted. Már az egészen kicsi gyerekeknél is megfigyelhető, ahogyan utánozzák szüleiket, ismétlik az általuk kimondott szavakat anélkül, hogy értenék azoknak a jelentését.

Ha egy kisgyerek ilyen szavakat kezd mondogatni, akkor higgadtan meg kell neki magyarázni, hogy amit most mondott, az nem szép. Valami ilyesmit mondj: „Ez egy csúnya szó, és az emberek nem szeretik az ilyeneket”. Ha erre azt mondja, hogy „Jó, de ezt tőled hallottam”, akkor a te válaszod ez legyen: „Rendben, ha még ilyent mondanék, mondd nekem, hogy NEM. Kérlek, figyelmeztess ilyenkor, hogy csúnyát mondtam!”

Ha előfordul, hogy figyelmeztet, kérjél bocsánatot és használj más szavakat!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search