A dicséret hatása a gyermek önbizalmára

 In Lélek és pszichológia


Sajnos, annak ellenére, hogy ismertek a dícséretek „gyógyhatásai”, kevesen élnek ezzel a lehetőséggel, különösen a szülők körében.

Az elismerés ösztönzi a gyermeket

Ha rendszeresen dicsérni kezded a gyermekedet, meglepő változást fogsz tapasztalni viselkedésében. Amennyiben minden jó cselekedetükért és minden jóért, amit tesznek, megdicséred, megnő az önbizalmuk és további jó cselekedetekre lesznek ösztönözve.
A megértő figyelem következtében értékesebbnek, jobbnak és szeretve fogják érezni magukat.

Mi történik akkor, ha túl sokat dicséred a gyermeked? Minden elismerés helyénvaló?

A szakértők hatékony dicséretről beszélnek. A hatékony dicséret több mint az egyszerű elismerés, amelyek általában „fantasztikus” vagy „szuper” szavakban merülnek ki.

A hatékony dicséret három lépést feltételez:
1. Fejezd ki az elismerésedet!
2. Emeld ki a jótett lényegét!
3. Adj egy okot!

Az első lépés szavakból és gesztusokból áll. Például ha azt mondod, hogy „csodálatos” és ugyanakkor meg is öleled, akkor máris kifejezted a tetszésedet. Ennek hatására gyermeked is elégedett lesz önmagával.

A második lépés feltételezi, hogy a gyermek érti tettei lényegét és érti, hogy miért is dicséred. Dicséreted az ő jó viselkedését díjazza, és arra ösztönzi, hogy továbbra is jól viselkedjen. Például így is dicsérheted őt: „kisányom köszönöm, hogy elmostad az edényeket és segítettél elrakni az asztalt”. Rövid, lényegre törő elismerések szükségesek, amelyek segítenek megérteni a gyermekkel, hogy miért is kapta azokat.

A harmadik lépésben meg kell magyaráznod a dicséretet, egy logikai összefüggést teremtve a gyermek viselkedése és annak következménye vagy éppen eredménye között. Íme, néhány példa: „ha elkészíted a házi feladatot rögtön, ahogy hazaérsz az iskolából, több időd marad játszani.” vagy „ha időben hazajössz, megbízom benned és valószínűleg gyakrabban kiengedlek játszani.”

Alkalmazható hatékony dicséretek:
• telefonbeszélgetés közben is kifejezheted az elismerésedet gyermekednek, mondván: „köszönöm, hogy hívtál!”
• ha ki akarod emelni a gyermek megfelelő magatartását, akkor ezeket mondhatod: „örülök, hogy megmondtatd, hogy hol vagy és hogy késni fogsz.”
• amikor a gyermek jó viselkedését díjazod, akkor beszélhetsz így: „most, még jobban bízom benned, mert felhívtál telefonon!”

Jutalmazd a gyermeket, ha különösen jól viselkedik

Ha akarod, az előbbi három lépést még eggyel kibővítheted: a jutalmazással. Tőled függ, hogy kicsi vagy nagy lesz a jutalom. De ez a jutalom nem szabad pénzt jelentsen. Az a fontos, hogy érezze a gyermek, hogy nagyon jót tett, és van is eredménye.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search