Az allergia tünetei csecsemokorban

 In Egészség és életmód

Allergia csecsemőknél – tünetek és megelőzés

Az allergia az immunrendszer túlzott válasza olyan anyagokra (élelmiszerek, vegyi anyagok, pollen, egyes gyógyszerek hatóanyagai, nehézfémek, különféle állatok mérgei vagy szőre stb.), amelyek normális körülmények között semmilyen reakciót nem váltanak ki a szervezet részéről. Az allergiás reakciót kiváltó anyagokat allergéneknek nevezik.

Bár az allergiás megbetegedések leginkább a felnőtteket érintik, a csecsemők esetében is okozhatnak igen kellemetlen panaszokat. Ezek sokszor hasonlítanak a megfázás tüneteire vagy épp valamilyen emésztőrendszeri rendellenességre utalnak. A jelek alapján a legtöbb szülőnek általában nem az allergia jut elsőre eszébe, ezért a panaszok sokszor hosszabb ideig is fennállhatnak, mire a háttérben álló betegség ténye kiderülne.

A csecsemőkori allergia tünetei igen változatosak lehetnek – és bár a legtöbb esetben ételallerigáról van szó – nehéz felismerni a valódi okokat. Ha a baba furcsán viselkedik, a szoptatás után nyűgössé válik, rosszul ébred és keveset alszik, akkor célszerű figyelembe venni a többi árulkodó jelet is, majd megbeszélni a gyermekorvossal és/vagy védőnővel a lehetséges okokat. A következő tünetek hátterében akár élelmiszerallergia is állhat:

? különféle elváltozások a bőrön: ekcéma, csalánkiütés, bőrszárazság vagy akár kisebesedett popsi

? megfázásszerű tünetek: eldugult orr, piros és viszkető szemek, gyakori tüsszentés és köhögés, fülgyulladás

? emésztőrendszeri problémákra utaló jelek: hasfájás, hányás, székrekedés vagy hasmenés, illetve megváltozott színű és állagú széklet

? hangulatbeli változások: ingerlékenység, hosszú ideig tartó sírás

Ha a baba vagy a kisgyermek gyakran kerül kapcsolatba az allergiát kiváltó (allergén) anyaggal, akkor valószínűleg hamarabb és intenzívebben alakul ki az érzékenység és okoz panaszokat. Egyes esetekben az első életévben még nem jelentkeznek a konkrét allergiás tünetek, azonban maga a hajlam már ekkor kialakulhat.

 

allergia_csecsemokorban

 

a cikk folytatása hamarosan

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search