Hajhullás szülés után

 In Egészség és életmód

Hajhullás szülés után

A hajnövekedésnek két érdekes szakasza van. Az első fázis az úgynevezett anagén, ami a hajnövekedés időszakát jelzi, ami 4 vagy akár 7 évig is eltarthat. Ebben az időszakban a haj havonta 1-2 cm-t növekszik. Ezután következik a telogén időszak, ami egy pihenési időszakot jelent a hajnak. Ez azt jelenti, hogy a haj pihen, nem növekszik tovább. Ez a szakasz általában 3-4 hónapig tart. Ez egy új ciklus kezdetét jelzi.

A telogén időszakban a haj kihull. Ekkor a régi hajszálakat kinyomják az újak, így a régiek kihullanak. Ilyenkor akár 100 hajszálad is kihullhat. Figyelemre méltó dolog az, hogy ilyenkor nem minden hajtüsző pihen. Képzeld el, mi lenne ha minden hajtüsződ pihenne: megkopaszodnál!
Így tehát egy része a hajtüszőknek növekedésben van, másik része pedig pihen, így kiegyenlítve a hajnövekedést és hajhullást.

Örülj a terhesség alatti dús hajnak!

A terhesség alatt a megnövekedett haj sűrű és fényes. Ez annak tudható be, hogy a terhesség ideje alatt a haj keményebben nő, köszönhetően a hormonok megváltozásának. Így nem hull ki az a haj, ami normális módon el kellene hulljon, hanem megmarad, így sokkal dúsabb a terhesség alatt a hajkoronád. Tehát, örülj a terhesség alatti dús hajnak!

Szülés után feltűnő változások mennek végbe a terhes nő hormonjainak kémiájában. Ennek következtében a legtöbb hajtüsző pihenő időszakba lép. Ebben az időszakban ismered meg a hajhullást.

A stressz és a hajhullás

Egy baba világrahozatala stresszes feladat úgy szellemileg, mint fizikailag. Bár nem a stressz a felelős a hajhullásért, mégis ez támadja meg a legjobban a hajtüszőket, és okoz hajhullást. Egy másik oka a hajhullásnak, hogy szoptatás közben tápanyagokat veszít a szervezeted. A hajtüszőket az alapvető tápanyagok látják el, ezek nélkül elhalnak.

 

hajhullas_szules_utan
A szülés utáni hajhullás oka hajhullás oka a hormonszint megváltozása

 

Tanácsok a hajhullás elleni harcban

Nem sok mindent tehetsz hajkoronád elvesztése ellen. Ez egy olyan dolog, aminek meg kell történnie, és részben normális dolog is a szülés menetében. Mégis, vannak módszerek arra, hogy hogyan állj helyt ebben a szituációban:
• Változtasd meg a frizurád!
• Figyelj oda a táplálkozásra! Szervezetednek és a szoptatáshoz elegendő mennyiségű ételt kell fogyasztanod.
• Ne aggodalmaskodj a hajhullás miatt! Még több stressz alakul ki benned, és csak rontasz a helyzeten. Örülj az újszülöttnek!
• Ne hanyagold el a hajadat. Még jól néz ki!
• Emlékezz! A terhesség utáni hajhullás csak ideiglenes.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search