Hogyan működik a terhességi teszt?

 In Terhesség és babavárás

Hogyan működik a terhességi teszt?

Az otthon elvégzett terhességi teszt a humán gonadotropin hormon (human chorion gonadotropin – HCG) jelenlétét méri a vizeletben. Ez a hormon az első, amely a megtermékenyített petesejt beágyazódása után először kezd el kiválasztódni az anya szervezetében. A megtermékenyítés utáni első napokban a hormon nagyon hamar kezd termelődni.

Rendszerint a terhességi tesztek a menstruációs vérzés késésétől számított első naptól kezdve már jelzik a HCG szintet. Hogyha az első teszt negatív, ennek az lehet az oka, hogy a szervezetben a HCG szint még nem annyira magas, hogy a teszt észlelni tudja, ezért néhány nap múlva meg kell ismételned.

Nem minden terhességi teszt egyforma. Vannak érzékenyebbek, ezek többe kerülnek. Ezek még akkor is ki tudják mutatni a terhességet, hogyha a szervezetben a HCG szint még nagyon alacsony.

 

Hogyan kell használni egy terhességi tesztet?

A terhességi tesztet a nap bármely órájában elvégezheted már az első napon, miután késett a menstruációd. Az érzékenyebb tesztek meg tudják mutatni az eredményt hamarabb is.

A teszt elvégzése előtt ne igyál nagyon sok folyadékot, mert az feloldhatja a terhességi hormont a vizeletben. Egyes gyógyszerek, mint például a Paracetamol, nem befolyásolják a teszt eredményét, viszont a HCG-t tartalmazó, a termékenységet serkentő gyógyszerek igen.

Elsősorban figyelmesen olvasd el az utasításokat, mert ezek gyártótól függően változhatnak. Egyes teszteknél a tartályban felfogott vizeletből egy keveset a cseppentővel a tesztnek a felületére kell tenni. Más teszteknél egyből a tesztre kell vizelned. Elvileg minden tesztnek ugyanaz a mechanizmusa, a HCG szintet méri a vizeletben. Csak az eredmény kimutatásának a módszere változik. Bizonyos tesztek megváltoztatják a vizelet színét, mások rózsaszín vagy kék csíkokat mutatnak, mínusz- vagy pluszjeleket vagy egyenesen kiírják, hogy “terhes” vagy “nem terhes”.

Körülbelül 5 perc múlva ellenőrizheted az eredményt – a leghosszabb 5 perc az életedből. Hogyha a fürdőszobában végzed el a tesztet, míg várod az eredményt, menj át egy másik helyiségbe és keress valami elfoglaltságot – így hamarabb telik az idő.

 

otthoni terhességi teszt

A modern terhességi tesztek már a menstruációs vérzés késésétől számított
első napokban is kimutatják a szervezetben található hCG hormon szintjét

 

Hogyha elolvasod a tájékoztatóban található információkat, azt láthatod, hogy a terhességi tesztek hibázhatnak és csupán 97%-ban biztosak. A hamis hamis negatív eredmény gyakoribb, mint a hamis pozitív eredmény. A hibaszázalék miatt lehetséges, hogy egy csomag két tesztet is tartalmaz.

Több oka van annak, ha a teszt negatív eredményt mutat: nem vagy várandós vagy pedig a szervezeted nem tartalmaz elegendő mennyiségű HCG hormont. Ha túl hamar végzed el a tesztet (a menstruáció késése előtt), egy hamis negatív eredményt kaphatsz, ugyanis még nem képződött elegendő mennyiségű hormon a szervezetedben. Ha a teszt eredménye negatív lett, de te gyanítod, hogy terhes vagy, olvasd el az útmutatót, és pár nap múlva ismételd meg a tesztet!

Hamis pozitív eredmények, amikor a teszt akkor is azt mutatja, hogy terhes vagy amikor valójában nem, eléggé ritkán fordulnak elő. Hogyha a menstruációd rendszertelen, nehezen tudod megállapítani, hogy mikor kell a következő megjöjjön. Ilyen esetben mielőtt elvégeznéd a tesztet, várj annyi időt, amennyi a leghosszabb periódus volt az utóbbi hónapokban két vérzés között.

Ha az utóbbi időben már nem szedted a fogamzásgátló tablettát, lehet, hogy nem tudod, melyik a normális menstruációs ciklusod, így túl hamar vagy túl későn végzed el a tesztet.

Hogyha a három eset valamelyikében a teszt eredménye negatív, az elkövetkező 3 napban meg kell ismételned a tesztet. Az otthon elvégezhető terhességi teszteket vény nélkül beszerezheted a gyógyszertárban vagy a szupermarketekben.

Több klinika az általad otthon elvégzett tesztekhez hasonlókat használ, ezek egyformák. Néhány esetben vérvizsgálat alapján állapítják meg a terhességet, de ez sem különbözik sokban az otthon elvégzett tesztektől.

Mindkettő a szervezetben lévő HCG szintet méri. A vérvizsgálat minden teszt közül a legbiztosabb, mert megmutatja, hogy terhes vagy-e vagy nem már a megtermékenyülés után 6-8 nappal.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search