A terhesség 39. hete

 In Terhesség hétről hétre - 1-40.

A terhesség 39. hete

A kismama

Egyre közelebb kerülsz a szülés pillanatához, és már nagyon kevés választ el attól, hogy gyermekedet karodban tarthasd.

Az éjszakák általában nyugtalanul telnek, annak ellenére, hogy a légzés és emésztőrendszeri problémák már megszűntek, mivel a baba leereszkedett a szülőcsatorna irányába. A kellemetlen a székrekedés és gyakori vizelési inger azonban fokozódik, mivel egyre nagyobb nyomás nehezedik a húgyhólyagra.

A 39. terhességi héten már megszülethet a baba, ezért figyelj oda a figyelmeztető jelekre. Ha bármilyen szokatlant észlelsz, mint a nyákdugó távozása, intenzív méhösszehúzódások vagy bármi mást, amit a szülés egyértelmű közeledtére utalhat. A nyákdugó egyes esetekben már a szülés előtt 1-2 héttel távozik, azonban leggyakrabban csupán a vajúdás előtt néhány órával. Igyekezz, hogy minden legyen előkészítve és ne érjen váratlanul a pillanat.

Sok kismama a terhesség utolsó heteiben kifejezetten aktívnak érzi magát és késztetést érez arra, hogy tegyen-vegyen a ház körül. Ezzel a szervezet felkészül a baba érkezése utáni periódusra, amikor az anya szervezete fokozott igénybevételnek lesz kitéve. Az utolsó periódusra jellemző kellemetlenségek azonban továbbra is megnehezítik a mindennapokat.

Szintén az utolsó hetekre jellemző, hogy a jövendőbeli anyuka minden lehetséges dokumentációt elolvas, ami a szüléssel és a baba gondozásával kapcsolatos, míg mások édesanyjuktól vagy idősebb ismerőseiktől kérnek (és sok esetben kérés nélkül is kapnak) tanácsokat.

A terhesség 39. hetében akár egy kicsit fogyhatsz is, ami annak a jele, hogy a baba teljesen kifejlődött és készen áll arra, hogy megszülessen. Amennyiben kétségeid vannak a baba állapotával kapcsolatban, vagy naponta legalább tíz alakalommal nem érzed mozogni, akkor azonnal fordulj orvoshoz.

Ha összehúzódásaid erősek, de még nem a vajúdás részeként jelentkeznek, akkor próbáld alkalmazni a különböző légzéstechnikákat, hogy könnyebb legyen ezeket elviselni. Ha az összehúzódások fájdalmassá válnak és a gerinc irányából kiindulva körbefogják a hasadat, valamint egyre sűrűbben jelentkeznek, akkor már nagyon közel vagy a nagy eseményhez.

Teljesen természetes, ha a baba nem a kiírt időpontban születik, hanem akár 1-2 héttel korábban vagy később. Pihenj amennyit csak tudsz és élvezd ki a terhesség utolsó napjait, hiszen miután megszületik a pici, már nem lesz időd erre.

Terhességi vizsgálatok a 39. héten:

Ezen a héten az általános vizsgálatok (vizelet, vérnyomás, testsúly) mellett az orvos NST vizsgálat segítségével két alkalommal ellenőrzi a magzat szívhangját is.


A 39 hetes magzat

A 39 hetes magzat méretei: hossza kb. 49 cm, súlya megközelítőleg 3.400 gramm

Az ultrahang vizsgálat során mért értékek a betöltött 39. terhességi héten:

BPD (magzati koponya haránt átmérője): 95 mm (+/- 8 mm)
HC (a fej körfogata): 336 mm (+/- 25 mm)
AC (a has körfogata): 256 mm (+/- 35 mm)
FL (a combcsont hossza): 75 mm (+/- 6 mm)

A magzat fejlődése a 39. héten:

A 39. terhességi héten a babának már van haja. Egyesek hosszú hajjal születnek, mások pedig alig néhány szállal. A születés követően ez általában hamar elhullik, de sok esetben folyamatos az utánpótlás, ezért kevésbé feltűnő a váltás.

A fülben található porc megvastagszik, így a lebeny merevebb lesz. A körmei ebben az időben már szinte hosszabbak mint az ujjai. A magzat koponyája még puha, és így marad hosszabb ideig a szülés után is. A koponyát alkotó lemezek csontmentes találkozási pontja a kutacs, amelynek szerepe, hogy segítse a baba fejét könnyebben átjuttatni a szülőcsatornán.

A tüdők tovább tökéletesednek és a baba szorgalmasan gyakorol a légzésre, amelyet általában csuklások kísérnek. Kezeit és lábait behajlítva tartja, és mivel már nagyon kevés helye van a pocakban egyre kevesebbet mozog.


Hasznos tippek és tudnivalók

  1. A terhesség utolsó heteiben is rendkívül fontos, hogy megfelelően táplálkozz! Szedd továbbra is az orvos által javasolt terhesvitaminokat, illetve más kiegészítőket, mint például a vas. Ha az orvos nem utasítja másképp, akkor növeld a folyadékbevitelt is, amely segít megelőzni a székrekedést és a kiszáradást is a vajúdás alatt.
  2. A kellemetlen gyomorégés csökkentése érdekében próbálj meg kisebb adagokban, de gyakrabban étkezni. Lefekvés előtt lehetőleg már ne egyél, a derekadat  pedig támaszd ki egy párnával, így akadályozva meg a gyomorsav nyelőcsőbe való jutását.
  3. A 39. terhességi héten már lehet számítani a szülésre. Ha erősebb összehúzódásokat tapasztalsz amelyek 10 percenként jelentkeznek és a hasad is megkeményedett, akkor valószínűleg már a vajúdás első szakaszához érkeztél és ideje elindulnod a szülészetre. Az kontrakciók idejét az első összehúzódás elejétől a következő összehúzódás elejéig kell mérni!
  4. Ha a magzatvíz elfolyt, akkor telefonon beszéld meg az orvossal, hogy mi a teendőd amíg beérsz a kórházba, mivel a baba ekkor már nincs steril környezetben. Ez akár éjszaka is megtörténhet, ezért idejében készülj fel, hogy elkerülhesd a kellemetlen helyzeteket.
Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

17. terhességi hét