A terhesség 38. hete

 In Terhesség hétről hétre - 1-40.

A terhesség 38. hete

A szülés közeledtével egyre súlyosabbnak érezheted pocakodat, mozgásod nehézkessé válik, az éjszakák pedig végtelennek tűnnek.

A 38. terhességi hétig megközelítőleg 10-15 kg súlyfelesleggel rendelkezel, amely természetesen megoszlik a baba, a méh, a magzatvíz, a méhlepény, a megnövekedett vérmennyiség, a mellek és a lerakódott zsírpárnák tömege között. Ha a terhesség alatti hízás nem haladja meg a 13 kg-ot, akkor nagy valószínűséggel nagyon hamar visszanyered alakodat a szülés után.

Vitalitásod változó: sokszor fáradtnak érzed magad, de vannak pillanatok, amikor kifejezetten energikus vagy. Igyekezz egyik végletbe sem esni, hangulatodat próbáld kiegyensúlyozottá tenni.

Időközönként gyengébb összehúzódásokat érezhetsz, egyre csökkenő időközönként, azonban amíg ezek a fájások elmúlnak, addig nem kell aggódnod. A vajúdási fájdalmak erősebbek, szabályos időközönként jelentkeznek és intenzitásuk nem csökken.

A következő terhességi vizsgálat során az orvos ellenőrzi a méhszáj állapotát is, valamint a magzat elhelyezkedését. Első baba esetében hamarabb bekövetkezik a megfelelő pozícióba fordulás, a második vagy harmadik terhességnél ez csak közvetlenül a vajúdás előtt történik meg. Amint a magzat egyre közelebb kerül a szülőcsatornához az olyan kellemetlenségek, mint a gyomorégés vagy a nehéz légzés csökkenni fognak, és akár el is múlhatnak.

Amennyiben az orvos másképp nem ítéli, továbbra és élhettek szexuális életet pároddal. Természetesen, ha bármilyen kellemetlenséget is tapasztalsz inkább, akkor inkább más módon próbáljatok örömet szerezni egymásnak.

Csomagod, amelyet a kórházba viszel majd magaddal, legyen időben elkészítve, hiszen ettől a héttől kezdődően a baba már bármikor dönthet úgy, hogy megszületik. A legtöbb kórház támogatja az apás szülés lehetőségét, azonban ezt jó alaposan beszéljétek meg előtte. Ha elutasító vagy fenntartásai vannak, inkább ne erőltesd, hiszen megrázó élmény lehet számára. Hagyd inkább, hogy a babaköszöntő buli megszervezésével foglalatoskodjon.

Terhességi vizsgálatok a 38. héten:

Ezen a héten az általános vizsgálatok (vizelet, vérnyomás, testsúly) mellett az orvos NST vizsgálat segítségével ellenőrzi a magzat szívhangját is.


A 38 hetes magzat

A 38 hetes magzat méretei: hossza kb. 48 cm, súlya megközelítőleg 3.200 gramm

Az ultrahang vizsgálat során mért értékek a betöltött 38. terhességi héten:

BPD (magzati koponya haránt átmérője): 93 mm (+/- 6 mm)
HC (a fej körfogata): 328 mm (+/- 25 mm)
AC (a has körfogata): 342 mm (+/- 35 mm)
FL (a combcsont hossza): 73 mm (+/- 5,5 mm)

A magzat növekedése a 38. héten:

A 38. terhességi hét folyamán a baba már bármikor a világra jöhet. Minden egyes benn töltött nap alatt egy kicsit még fejlődik és növekszik a méh biztonságában, de a terminus közeledtével ez a folyamat lassulni fog.

A magzat bőre lassan teljesen rózsaszínű, teste pedig pufók lesz, a megvastagodott és tömörebb zsírrétegnek köszönhetően. Ez a zsírszövet felelős a születés utáni hőmérséklet szabályozásért is.

Ezen a héten a testét borító magzatpihe, vagyis a lanugó már teljesen eltűnt. Az idegrendszere egyre érettebbé válik, a reflexek száma gyarapodik, a magzat mozgásai pedig egyre irányítottabbá válnak. Érzékszervei tökéletesen működnek, látása is megegyezik egy újszülöttével.


Hasznos tippek és tudnivalók

  1. Több tanulmány is napvilágot látott azzal kapcsolatban, mely szerint a megfelelő és kiegyensúlyozott táplálkozás csökkenti az újszülöttek hirtelen elhalálozásának a kockázatát. Megállapítást nyert, hogy ennek nagyobb az esélye azoknál a babáknál, akik édesanyja a terhesség alatt szegényesen táplálkozott, dohányzott, rendszeresen alkoholt fogyasztott, esetleg drogozott. Ennek tudatában igyekezz  – a lehetőségekhez mérten – egy egészséges életmódot fenntartani egészen a baba születéséig.
  2. A terhesség alatti álmatlanság hangsúlyosabb az utolsó hetekben, pihenésre azonban feltétlenül szükséged van. Ha már beszereztél egy szoptatós párnát, akkor ennek nagy hasznát veheted már ebben az időszakban is. Egy pohár langyos tej lefekvés előtt szintén segíthet álomba szenderülni.
Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

17. terhességi hét