A terhesség 37. hete

 In Terhesség hétről hétre - 1-40.

A terhesség 37. hete

A kismama

terhesség vége felé közeledve sok kérdés fogalmazódik meg benned és a párodban is. Feltehetően bizonytalanok vagytok a szülői képességeiteket illetően és aggaszt a baba egészsége is. Ezek mind teljesen természetes reakciók, hiszen a szülők legnagyobb része hasonló érzéseket él át gyermekük születése előtt. Sok kismama tapasztalja, hogy az utolsó hetekben szinte újjá születnek és hatalmas energiával töltődnek fel. Ezáltal a szervezet felkészül a baba gondozásával járó megterhelő időszakra, hiszen sok erőre lesz szükséged az első időszakban.

Mivel a baba bármikor megszülethet, célszerű minden előkészíteni a fogadására. A kórházi csomagot állítsd össze, vásárold meg a babakelengyét, készítsd elő a kicsi ruhásszekrényét és ha van külön babaszoba, akkor lehetőleg annak csinosításával is végezzetek lassan. Egy babahordozót vagy egy mózeskosarat is ideje beszerezni, mivel a babát haza kell majd szállítani a kórházból, illetve az azt követő időszakban is többször szükségetek lehet rá.

A felhalmozódott vas tartalékoknak köszönhetően a hemoglobin szint magas a 37. terhességi héten – a szervezeted ez által igyekszik felkészülni a szülés során bekövetkező vérveszteségre. Az ödémák egyre hangsúlyosabbá válnak a lábakban, ezért fokozottan figyelj oda a terhelésre. Naponta tapasztalhatsz enyhe összehúzódásokat. Ezek lehetnek akár intenzívebbek is, de általában ritkán jelentkeznek és szabálytalan időközönként.

Türelmesnek kell lenned, hiszen még akár majdnem 3 hét van hátra a szülésig, ha kisbabád másképp nem dönt. A magzat már le van ereszkedve a medencébe, de a nagy pillanat még várat magára. Az utolsó hetek napjai általában csigalassúsággal telnek, ezért igyekezz valamivel lefoglalni magad.

Továbbra is pihenj sokat és táplálkozz kiegyensúlyozottan! A terhesség 37. hetében a méh méreténél fogva már bizonyos idegszálakat is nyomhat, ezért jellemző bizsergést és zsibbadást érezhetsz.

Terhességi vizsgálatok a 37. héten:

  • Ezen a héten az általános vizsgálatok (vizelet, vérnyomás, testsúly) mellett sor kerül a negyedik ultrahangos vizsgálatra is. Ennek keretén belül ellenőrzik a baba megfelelő fejlődését és növekedését, valamint a méhlepény állapotát és a magzatvíz mennyiségét is.
  • CTG és NST vizsgálat segítségével a baba megszületéséig hetente ellenőrzik a magzat szívhangját és a nyugalmi méhtevékenységet (ez a vizsgálat segít megítélni a magzat oxigénellátottságát).

A 37 hetes magzat

A 37 hetes magzat méretei: hossza kb. 46,5 cm, súlya megközelítőleg 3.000 gramm

Az ultrahang vizsgálat során mért értékek a betöltött 37. terhességi héten:

BPD (magzati koponya haránt átmérője): 92 mm (+/- 6,5 mm)
HC (a fej körfogata): 321 mm (+/- 25 mm)
AC (a has körfogata): 333 mm (+/- 35 mm)
FL (a combcsont hossza): 72 mm (+/- 5 mm)

A magzat fejlődése a 37. héten:

A terhesség utolsó heteiben a baba még akár 250-300 g többletsúlyt is magára szedhet.

Egyre kevesebb hely jut számára a méhben, ezért mozgásai egyre fájdalmasabbá válnak a kismama számára. Amikor úgy érzi, hogy már nem megfelelő számára odabent, ő maga kezd el termelni egy hormont amely a szülés megindulásához vezet.

A 37. terhességi héten a baba már kialakította alvási szokásait és sajátos módon váltakoznak az ébrenléti és pihenő időszakok.

A magzatmáz (vernix caseosa), amely eddig vastagon vonta be a kicsi testét, fokozatosan leválik és darabokban lebeg a magzatvízben.


Hasznos tippek és tudnivalók

  1. A terhesség ezen szakaszában is élhettek szexuális életet, azonban bizonyos esetekben a spermában található hormonok hatására megindulhat a szülés, ezért legyetek óvatosak. Az utolsó napokban többen próbálják meg ezzel a módszerrel sürgetni a baba világra jöttét, azonban ez nem működik minden alkalommal…
  2. A baba méretének és a méh térfogatának köszönhetően most már könnyen hormon lehet követni a magzat mozgásait, testfelépítését és vitalitását. Ez abban is segítségedre lehet, hogy időben felismerj bármilyen rendellenességet  a baba viselkedésével kapcsolatban.
  3. Ne szégyelld megosztani a félelmeidet és aggodalmaidat a szüléssel vagy és annak körülményeivel kapcsolatban. Minden anya átéli ezeket az érzéseket, azonban egy hosszú beszélgetés a pároddal vagy a szülészorvossal segíthet eloszlatni a kételyeket.
  4. Magyarországon nem kötelező, azonban bizonyos esetekben a terhesség alatt B csoportú Streptococcus szűrést végeznek. Ez a baktérium átadható a babának a szülés során és akár olyan súlyos következményekkel járhat, mint az agyhártyagyulladás, illetve a korai burokrepedéssel is összefüggésbe hozták. Ennek következtében kiemelt figyelmet érdemel. A vizsgálatot hüvely-méhnyak váladékból bakteriológiai tenyésztéssel végzik és antibiotikumokkal kezelik. •
  5. Az vízvisszatartás következtében kialakuló ödémák és dagadások egyik legjobb ellenszere a pihenés, a magasabbra helyezett lábbakkal való ülés és a kiegyensúlyozott táplálkozás. A étrendnek is fontos szerepe van ezek kialakulásában, legfőképpen a túlzott sófogyasztás tehető felelőssé érte. Naponta igyál meg 2 kis kanál citromlevet egy pohár vízzel keverve, de akár a görögdinnye is sikeres lehet a megelőzésben. •
  6. A terhesség alatti hátfájás a megnövekedett súly következtében gyakori a terhesség harmadik trimeszterében. Íme, két hasznos gyakorlat a kellemetlenségek enyhítésére: – négykézláb állásban váltakozva homorítsd majd domborítsd a hátadat, pihenj kicsit, majd ismételd meg a gyakorlatot – szintén négykézláb, próbáld felemelni egyszerre ellentétesen a kezedet és a lábadat és próbáld megtartani a pozíciót pár másodpercig, majd válts másik kézre és lábra.
Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

16. terhességi hét