A terhesség 34. hete

 In Terhesség hétről hétre - 1-40.

A terhesség 34. hete

A kismama

Amint a terhesség halad előre, egyre inkább jellemzőek lesznek a különböző légzésproblémák. A méh nyomást gyakorol a rekeszizomra, melynek egyik kellemetlen következménye a légszomj és a szédülés. Ha a bal oldaladra fekszel és pihensz kicsit a tünetek általában hamar elmúlnak.

Az első terhesség esetében ezek a tünetek az utolsó hetekben mérséklődnek, mivel a magzat és a méh lejjebb ereszkedik a medence irányába. Egy második vagy többedik terhesség alkalmával ez azonban csupán közvetlenül a vajúdás előtt következik be, megnehezítve ezáltal az utolsó periódust.

A 34. terhességi héten a baba méreteinek és mozgásának köszönhetően akár az egyensúlyodat is könnyen elveszítheted. Ez akkor következik be, ha a baba mozog és ezáltal megváltozik a súlypontod.

A hüvelyváladék egyre sűrűbben és bővebb mennyiségben jelentkezik ezzel a héttel kezdődően, amely további kellemetlenségeket okozhat számodra.

Továbbra is táplálkozz kiegyensúlyozottan, fogyassz kalciumban gazdag ételeket. A terhesség 34. hetében a baba csontjai tovább erősödnek, ezért ásványi anyag szükséglete – kiváltképp a kalcium – megnövekszik. A nem megfelelő táplálkozás kihat a baba növekedésére és súlygyarapodására is. A székrekedés elkerülésre érdekében fogyassz rostokban gazdag élelmiszereket és igyál naponta 1,5-2 liter folyadékot. A szervezet terhesség alatti vízvisszatartása következtében kialakuló ödémák elkerülése végett kerüld a zavaró ruhadarabok viselését, mint a szűk zoknik és harisnyák.

A nap folyamán is pihenj eleget, igyekezz lábaidat legalább 1-2 órán keresztül magasabbra helyezni, kényelemes pozícióban. Az terhesség alatti álmatlanság végig kíséri az egész harmadik trimesztert, ezért lefekvés előtt próbálj valamilyen praktikát bevetni: légzőgyakorlatok, kellemes zene, kismama jóga. Éjszaka a derekadat támaszd ki párnával, lábaidat pedig kissé hajlítsd be.

Nem kell aggódj, ha nem sikerül hamar elaludni, az utolsó hetekben ez teljesen természetes dolog. Szervezeted lassan felkészül a baba fogadására és ellátására, ezért a kevés alvás ellenére sem érzed magad fáradtnak, hiszen a szülés után első pár hónap megerőltető lesz számodra.

Terhességi vizsgálatok a 34. héten:

Ezen a héten kötelező vizsgálat nincs, a következő ellenőrzés a 36. terhességi héten lesz aktuális.


A 34 hetes magzat

A 34 hetes magzat méretei: hossza kb. 42 cm, súlya megközelítőleg 2.200 gramm

Az ultrahang vizsgálat során mért értékek a betöltött 34. terhességi héten:

BPD (magzati koponya haránt átmérője): 86 mm (+/- 6 mm)
HC (a fej körfogata): 305 mm (+/- 25 mm)
AC (a has körfogata): 305 mm (+/- 30 mm)
FL (a combcsont hossza): 66 mm (+/- 4 mm)

A magzat fejlődése a 34. héten:

A 34. terhességi héten a magzat agya tovább fejlődik, még tovább növelve az idegkapcsolatok számát. Alakja kezd kissé pufókká válni, bőre rózsaszínű és ráncai kezdenek teljesen eltűnni. Ez annak köszönhető, hogy bőre alatt már tetemes zsírszövet halmozódott fel és most már pontosan úgy néz ki, mint egy újszülött, csak kicsit még nőnie kell.

A 34. hétre a méhlepény lassan eléri a maximális érettségi szintjét.

A magzat bőrén található finom pelyhek – a lanugó – kezd eltűnni, a magzatmáz pedig vastagon borítja testét. Csontjai tovább erősödnek, amihez nagy mennyiségű kalciumra van szüksége.

Ebben az időszakban már a fejét is képes mozgatni, figyelmesen követi a külvilágból beszűrődő hangokat és fényeket. Ebben a periódusban már különbséget tud tenni a világosság és a sötétség között, és szemeit kezével takarja el ha túl erős a fény.

A terhesség 34. hetében a baba a méh egész térfogatát elfoglalja és egyre szűkebbnek érzékeli azt. A mozgások intenzitása csökken az elkövetkező hetekben, de a kismama pedig jobban érzékeli majd azokat.


Hasznos tippek és tudnivalók

  1. Amikor ülsz, ügyelj arra, hogy a hátad egyenes legyen, mert számos kellemetlen gerincproblémától és hátfájdalomtól kímélheted meg magad ezáltal. A pocak növekedésével a súlypont változik, ezért egyre nehezebb lesz megtartanod az egyensúlyodat is.
  2. Az intimtora a terhesség alatti hónapokban is nagy hasznodra válik, hiszen nem csak az akaratlan vizeletvesztés előzhető meg általa, hanem a medence és gát izmainak erősítésével a szülés is könnyebb lehet.
Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

16. terhességi hét